O γνωστός δημοσιογράφος στη Θεσσαλονίκη, ο Δημήτρης Βενιέρης Βελόπουλος, είναι από τους συναδέλφους που τελικά έπεσαν θύματα της γοητείας της Πολιτικής. Αποφάσισε λοιπόν να ασχοληθεί σοβαρά με αυτήν. Στις επερχόμενες εκλογές θα είναι υποψήφιος με την Νέα Δημοκρατίας στην Α’ εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Έμπειρος, ικανός και καταρτισμένος, αποφάσισε να αναμετρηθεί με τον εαυτό του αφού ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

Έχει πάρει διαζύγιο με το ξυπνητήρι, καθώς η μέρα του ξεκινά καθημερινά στις 05.30. Βρίσκεται καθημερινά στο γραφείο του από πολύ νωρίς και τον συνεγείρει η δουλειά του. Όσοι συνεργάστηκαν μαζί του τον χαρακτηρίζουν εργασιομανή, τελειομανή και προσηλωμένο σε ό,τι κάνει. Είναι ο μακροβιότερος επαγγελματίας δημοσιογράφος στη Θεσσαλονίκη με διαρκή παρουσία στα μεγαλύτερα μέσα της συμπρωτεύουσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πρώτη μου επαγγελματική σχέση με τo ραδιόφωνο “χάνεται” στα πρώτα χρόνια της ιδιωτικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης το 1989, όταν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής μου θητείας προσελήφθην σε ραδιοφωνικό σταθμό, έχοντας καθημερινή ενημερωτική εκπομπή» δηλώνει με ενθουσιασμό γι’ αυτό που επέλεξε. «Είμαι τυχερός γιατί ενώ εργάζομαι 34 χρόνια, ακόμη δεν ένιωσα ότι… δουλεύω. Κάνω αυτό που μου αρέσει και με εκφράζει και ζω από αυτό».

Επιλέγει το ρίσκο και συνήθως τα καταφέρνει

Ο Δημήτρης Βενιέρης- Βελόπουλος γεννήθηκε το 1964 στη Γερμανία και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους στο χώρο της ενημέρωσης, καθώς έχει εργαστεί σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς τοπικής περιφερειακής και εθνικής εμβέλειας (ΕΡΤ3, TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Δημοτική τηλεόραση, όμιλος ΑΝΤ1 κ.α.)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα διευθύνει τον Status fm 107,7 έναν από τους εγκυρότερους ενημερωτικούς σταθμούς της χώρας, ο οποίος είναι δημιούργημά του και δηλώνει «πολύ περήφανος, καθώς με τους συνεργάτες μου καταφέραμε να ξεπεράσουμε μεγάλες δυσκολίες και να πετύχουμε μεγάλη απήχηση και ανταπόκριση από το κοινό». Προηγουμένως και μέσα σε ένα εφιαλτικό οικονομικό περιβάλλον είχε πάρει μια τολμηρή απόφαση, να παραιτηθεί από την ΕΡΤ3 την περίοδο, που η ένταση και η αντιπαράθεση γύρω από τη λειτουργία της ΕΡΤ είχε φτάσει στα άκρα. Ήταν ο μοναδικός εργαζόμενος της δημόσιας τηλεόρασης που επέλεξε την παραίτηση, διαφωνώντας με σειρά επιλογών εκείνης της περιόδου. Ο ίδιος, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών τότε, θυμάται την αντίδραση της συζύγου του, όταν της ανακοίνωσε την απόφασή του. «Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη στιγμή της ζωής μου, καθώς οι αρχές μου δε μου επέτρεπαν να αμείβομαι χωρίς να εργάζομαι, για λόγους που δεν ευθυνόμουν. Ωστόσο επέλεξα να ξεκινήσω από το μηδέν και ανέλαβα να συντονίσω και να διευθύνω ένα νέο ραδιοφωνικό σταθμό, τον Focus fm. Ένα εγχείρημα που πέτυχε χάρη στις άπειρες ώρες προσωπικής εργασίας και στην επιλογή των συνεργατών μου».

Η πολιτική στον δρόμο του από τον Ιούλιο του 2019

Τον Ιούλιο του 2019 ήταν υποψήφιος με τη ΝΔ μετά από πολλές συζητήσεις και αφού είχε κάνει σαφές ότι «η πρόταση της ΝΔ με πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν η απάντηση στην περιπέτεια που βίωσε η χώρα μας την περίοδο 2015-12019». Η υποψηφιότητά του, ήταν η αφορμή για να διακοπεί η συνεργασία του με τον ραδιοφωνικό σταθμό, ο οποίος επέλεξε ήδη μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και γραμμή, που παρέκκλινε από τις θέσεις και απόψεις του. «Είναι μια περίοδος, που θέλω να ξεχάσω όσα συνέβησαν, καθώς ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της δικής μου λογικής και αξιοπρέπειας». Μετά τις εκλογές, για αρκετούς μήνες βρισκόταν σε συζητήσεις για την επόμενη μέρα. «Είμαι ευγνώμων στους δέκα-δώδεκα συνεργάτες μου από το προηγούμενο ραδιόφωνο, που δήλωσαν ότι θα είναι δίπλα μου σε ό,τι κάνω και εγώ δεσμεύτηκα, πως σε όποια επιλογή μου θα ήταν προτεραιότητα οι ίδιοι».

Τον Οκτώβριο του 2019, την ημέρα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου το νέο ενημερωτικό ραδιόφωνο της πόλης, ο Status fm «άνοιξε πανιά». Μάλιστα το στούντιο στήθηκε σε μόλις 13 μέρες, ως αποτέλεσμα άοκνης προσπάθειας και 24ωρης παρουσίας όλων στο χώρο. «Ήταν μια συγκλονιστική στιγμή η μέρα που βρέθηκα μπροστά στο μικρόφωνο. Είναι σελίδες που μόνο όσοι έχουν βιώσει ανάλογες εμπειρίες μπορούν να αντιληφθούν», μας λέει με ένα βλέμμα που δείχνει δυνατά αισθήματα, με κυρίαρχο εκείνο της ικανοποίησης και δικαίωσης.

Σήμερα πιο έτοιμος από ποτέ

Σήμερα είναι έτοιμος και αποφασισμένος να καταφέρει ό,τι δεν κατάφερε το 2019, όταν 13.103 πολίτες τον εμπιστεύτηκαν. «Ενώ η συμφωνία με τον κ. Μητσοτάκη έγινε τον Φεβρουάριο του 2019, δεν ανακοίνωσα ποτέ την υποψηφιότητά μου παρά μόνο στις 18 Ιουνίου, όταν δόθηκε η λίστα στη δημοσιότητα. Έτσι σε διάστημα μόλις 20 ημερών δεν είχα χρόνο να καλύψω τις ανάγκες μιας στοιχειώδους καμπάνιας.» Πλέον και καθώς αναμένεται η τυπική ανακοίνωση της λίστας, ο ίδιος οργανώνεται με τον δικό του τρόπο, ο οποίος δεν έχει τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων παλαιότερων εκλογικών αναμετρήσεων. «Είναι απίστευτο αυτό που μου συμβαίνει, εισπράττω εξαιρετική εκτίμηση συμπάθεια και στήριξη από χιλιάδες ακροατές, αλλά και πολλών θεσμικών και ανθρώπων της αγοράς με τους οποίους έχω έτσι κι αλλιώς ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας. Πολλά τηλεφωνήματα, επιστολές, συναντήσεις και εκδήλωση της επιθυμίας να στηρίξουν την προσπάθειά μου. Τους είμαι πραγματικά ευγνώμων».

Πολιτικό ον και δημοσιογράφος

Στο ερώτημα αν μπορεί να συμπορεύεται η δημοσιογραφία με την πολιτική στον ίδιο άνθρωπο, η απάντηση του παραμένει σταθερή όπως μας λέει, «ανήκω στην κατηγορία των επαγγελματιών δημοσιογράφων που ουδέποτε έκρυψαν τις απόψεις τους για σειρά θεμάτων. Τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια προσωπικά πάντα και με πάθος υποστήριζα τις ίδιες θέσεις, οι οποίες δεν είναι απαραίτητο να έχουν αμιγώς κομματικό χαρακτήρα. Άλλωστε, έχουν αμβλυνθεί οι μεγάλες διαφορές και οι ιδεολογικές εμμονές είναι άνευ περιεχομένου σε πολλά θέματα. Ως πολιτικό ον και δημοσιογράφος δε μπορώ παρά να παρεμβαίνω, αλλά ποτέ με υστεροβουλία ή ιδιοτέλεια. Αρνούμαι την στρατευμένη δημοσιογραφία, σέβομαι κάθε συνάδελφο που παρεμβαίνει ποικιλοτρόπως με ανάλογο τρόπο» . Η συμμετοχή του στις εκλογές του 2019 όπως υποστηρίζει δεν του έκανε καλό ούτε κακό, καθώς αμέσως μετά επέτρεψε στη δουλειά που γνωρίζει να κάνει και συνέχισε με τον ίδιο τρόπο να ασκεί το λειτούργημα. «Και αυτή τη φορά θα ακολουθήσω την ίδια φιλοσοφία, θέλω να συνδράμω αν και όσο μπορώ από οποιοδήποτε μετερίζι, ώστε να γίνουν βαθιές αλλαγές όπου απαιτούνται και να συνεχιστούν όσα έχουν δρομολογηθεί».

Θα συνεχίσει να εργάζεται σε κάθε περίπτωση, καθώς για τον ίδιο η δημοσιογραφία και δη στο ραδιόφωνο είναι τρόπος ζωής και η δεύτερη φύση του. «Είτε εκλεγώ είτε όχι, δε θα αφήσω το επάγγελμά μου, στο οποίο έχω διαγράψει μια πορεία 34 χρόνων με επιτυχία, όπως μου λέει ο κόσμος»

Βενιέρης ή Βελόπουλος Δημήτρης; Πώς προέκυψε;

Είναι αδερφός του Κυριάκου Βελόπουλου, όχι ετεροθαλής, όπως κακώς αναφέρεται. Το Βενιέρης προστέθηκε με την κείμενη νομοθεσία το 1991, καθώς όπως πολλοί ραδιοπειρατές της δεκαετίας του 1980 και εκείνος χρησιμοποιούσε ψευδώνυμο. « Ήταν την περίοδο 1979-1983 όταν από αποθήκες, ταράτσες, δώματα κλπ εξέπεμπαν πειρατικοί σταθμοί. Σε έναν από αυτούς συμμετείχα και εγώ με το όνομα Βενιέρης. Μετά τις σπουδές μου ως τοπογράφος στην Αθήνα, επέστρεψα στην Θεσσαλονίκη και ξεκίνησα πάλι εκπομπές με το ίδιο ψευδώνυμο. Πολύ σύντομα οι εκπομπές μου απέκτησαν μεγάλη ακροαματικότητα σε ένα περιφερειακό ραδιοφωνικό σταθμό και σε διάστημα μόλις 8 μηνών μου έγινε πρόταση από το μεγαλύτερο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό, κάτι που σηματοδότησε τη μετέπειτα πορεία μου. Όταν λοιπόν ξεκίνησα, ο ιδιοκτήτης απαίτησε να εμφανίζομαι ως Βενιέρης και έτσι αναγκαστικά κανονικοποίησα το διπλό επώνυμο μου». Στο ερώτημα, αν η σχέση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης είναι κάτι που βοηθά, η απάντηση του είναι σαφής και κάθετη «διαφωνούμε σε όλα, οπότε η συγγενική σχέση δεν επηρεάζει σε τίποτε τα επαγγελματικά η άλλα θέματα μου. Πολλές φορές μάλιστα αναγκάζομαι να το κάνω σαφές σε συνομιλητές μου, οι οποίοι θεωρούν ότι υπάρχει οικογενειακή ή οποιαδήποτε άλλη ευθύνη σε μια σειρά θεμάτων. Δεν έχουμε κοινές θέσεις, ιδέες, και απόψεις το λέω γιατί πολλοί, οι οποίοι δε με γνωρίζουν μου προσάπτουν στοιχεία που συνθέτουν την πολιτική και επαγγελματική πορεία του αδερφού μου. Σέβομαι και τις επιλογές του σε όλα τα θέματα , απλά δεν έχω καμία σχέση με αυτές».

Από το… πεζοδρόμιο στη λεωφόρο του φιλελευθερισμού

Μικρός είχε σημαντική δράση στα δημόσια πράγματα και δεν ξεχνά «τις πορείες, τον Οδηγητή, τον Ριζοσπάστη, τη συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Αριστοτέλους με σύνθημα το 17%. Μετά ήρθε το ΠΑΣΟΚ και ως φοιτητής υπήρξα δραστήριο μέλος σε συνέδρια, αμφιθέατρα και πορείες. Αφότου όμως ολοκλήρωσα τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις και ξεκίνησα επαγγελματικά τη δημοσιογραφία είχα παραδώσει την κομματική μου ταυτότητα και ουδέποτε ασχολήθηκα από το 1988 με κομματικούς μηχανισμούς, πολιτικά πρόσωπα κλπ. Φυσικά, οι κοσμογονικές αλλαγές που συνέβησαν από το 1990 και έπειτα επηρέασαν τον τρόπο σκέψης μου και για περισσότερες από δύο δεκαετίες είμαι θιασώτης της φιλελεύθερης σκέψης».

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν κίνητρο για να στηρίξει τις τομές που πρότεινε και προτείνει η ΝΔ, «παρόλο που χρειάζεται μεγαλύτερος ρυθμός και βαθύτερες παρεμβάσεις, ώστε να γίνει η χώρα σύγχρονη και ευρωπαϊκή. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, που μόνο αν εθελοτυφλεί κάποιος δεν τα δέχεται» συμπληρώνει.

Λάτρης του μπάσκετ και… χαζομπαμπάς

Είναι φανατικός του μπάσκετ, πάντα ήταν αλλά τα τελευταία χρόνια «και τα δυο παιδιά μου ασχολούνται εντατικά με το μπάσκετ σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον στην ακαδημία ΔΕΚΑ του παγκόσμιου πρωταθλητή Νίκου Χατζηβρέττα. Είναι μια εξαιρετική διέξοδος για τα παιδιά, αλλά και για μας τους γονείς. Είναι τόσο το πάθος όλης της οικογένειας, που μας κλέβει 7 μέρες τη βδομάδα πολύ χρόνο να τρέχουμε σε προπονήσεις και αγώνες». Είναι νυμφευμένος με την οικονομολόγο Μαρία Λαζαρίδου, η οποία κρατάει τις ισορροπίες στο σπίτι με τα παιδιά, καθώς ο ίδιος είναι ο ορισμός του χαζομπαμπά, που δε θέλει να τα χαλάει με τους γιους του.

Προτεραιότητες

Πάντα πίστευε και το δηλώνει δημοσίως πως «η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη να βρει τη δική της ξεχωριστή ταυτότητα. Δε χρειάζεται να γίνει μια μικρή Αθήνα ή μια μεγάλη Πάτρα. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται κάποια εμβληματικά έργα, (κάποια είναι σε εξέλιξη π.χ. μετρό, fly over). Η αναβάθμιση του λιμανιού είναι επιβεβλημένη να γίνει το συντομότερο δυνατό και η περαιτέρω ανάπτυξη των Πανεπιστημίων, τα οποία να δύνανται να απογειώσουν την πόλη, προσελκύοντας το ενδιαφέρον, αντί να υπάρχει μετανάστευση παιδιών μας». Πιστεύει πως οι ΣΔΙΤ και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά σε όλους τους τομείς δραστηριότητας. «Δεν είναι πάντα το υδροκέφαλο κράτος υπεύθυνο, αλλά κάποιες φορές συνιστά εύκολο άλλοθι αδυναμιών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης