Με μία άνετη διαφορά 13,2 ποσοστιαίων μονάδων και ποσοστό που εγγυάται την αυτοδυναμία προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκοπικής έρευνας που διεξήχθη από την 6η Ιουνίου έως την 18η Ιουνίου 2019 και βασίστηκε σε δείγμα 1002 πολιτών άνω των 17 ετών. Το δείγμα σταθμίστηκε σύμφωνα με τα δημογραφικά δεδομένα καθώς και με τα αποτελέσματα των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015.

Το 17% των συμμετεχόντων στην έρευνα είναι γυναίκες ενώ το 83% άνδρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 53% των ψηφισάντων ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 45-64 ετών. Το 38% στην κατηγορία 25-44 ετών, το 1% σε αυτήν των 18 -24 και το 8% στην κατηγορία άνω των 65. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 86% των πολιτών που συμμετείχαν κατοικούν σε αστικές περιοχές ενώ το 14% σε αγροτικές.

Το 51,7 % του δείγματος προέρχεται από την επαρχία, το 39,4 % από την Αττική και το 9% από την Θεσσαλονίκη.

Από αυτούς που συμμετείχαν το 45% έχει ολοκληρώσει ανώτατες σπουδές, το 27% ανώτερες και το 27% διαθέτει απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης.

Αποτελέσματα της έρευνας και πολιτικά συμπεράσματα

Στο 1ο πολιτικό ερώτημα που αφορά την εκδίωξη του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ η σχετική πλειοψηφία των ψηφισάντων θεωρούν πως είχε αρνητικό πολιτικό αντίκτυπο για το κόμμα.

Διαφορετική είναι η εικόνα όσον αφορά τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ οι οποίοι στηρίζουν την ενέργεια της προέδρου του κόμματος Φώφης Γεννηματά.

Συγκεκριμένα το 42% των συμμετεχόντων θεωρούν πως σίγουρα ή μάλλον η εκδίωξη του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι αρνητική εξέλιξη για το ΚΙΝΑΛ. Το 27,9% θεωρεί σίγουρα ή μάλλον σίγουρα θα έχει θετικό αντίκτυπο ενώ το 20,7% θεωρεί πώς η εκδίωξη δεν προκαλεί   θετική ή  αρνητική  εξέλιξη.

Οι ψηφοφόροι ωστόσο του ΚΙΝΑΛ τοποθετούνται διαφορετικά. Το 45,8% θεωρεί θετική εξέλιξη την εκδίωξη Βενιζέλου. Το 35,2% αρνητική ενώ το 16,9% δεν βλέπει καμία διαφορά.

Το επόμενο ερώτημα είναι εξαιρετικά επίκαιρο και αφορά την διαχείριση των εθνικών θεμάτων. Το 39% των ψηφισάντων θεωρεί πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για την διαχείριση τους. Το 24% θεωρεί καταλληλότερο τον Αλέξη Τσίπρα ενώ για το 35% κανένας από τους δύο δεν είναι κατάλληλος να διαχειριστεί τα εθνικά θέματα.

Το αμέσως επόμενο ερώτημα αφορά την Οικονομία. Το 42% θεωρεί  καταλληλότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την διαχείριση της Οικονομίας, ενώ μόλις το 25% θεωρεί καταλληλότερο τον Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο το 31% θεωρεί πως κανένας από τους δύο δεν είναι κατάλληλος.

Ως προς την παράσταση νίκης το συντριπτικό 71,1 % θεωρεί πώς αν οι εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή η Νέα Δημοκρατία θα ήταν πρώτο κόμμα. Μόνον το ισχνότατο 12,1 % θεωρεί πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα τερμάτιζε πρώτο κόμμα.

Στο επόμενο ερώτημα οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν εάν ή όχι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα επηρεάσει την ψήφο τους στις Εθνικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου. Το συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 77% θεωρεί πώς η ψήφος τους δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την τελική εικόνα της Ευρωκάλπης.

Πρόθεση Ψήφου

Αν οι εθνικές εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή τότε σύμφωνα με την δημοσκοπική έρευνα της «Ζούγκλας» η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 39,5% θα ερχόταν πρώτη κερδίζοντας και την αυτοδυναμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τις δυνάμεις τους ως προς τις Ευρωεκλογές κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και φθάνει το 26,3%. Πλην όμως ακόμη και έτσι χάνει περίπου δέκα μονάδες από το ποσοστό του στις εκλογές του 2015. Πρόκειται για μία σαφή και μεγάλη εκλογική ήττα. Ωστόσο  ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως παραμένει κυρίαρχη πολιτική  δύναμη στον αριστερό- κεντροαριστερό χώρο αφού το ΚΙΝΑΛ δεν καταφέρνει κάτι το αξιολογότερο από ένα 5,3% και την θέση του τρίτου κόμματος.

Στην 4η θέση το ΚΚΕ με απώλειες και ένα 4,6% ενώ η Χρυσή Αυγή επιβεβαιώνει την κατάρρευση της με ένα 4%. Το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη κερδίζει έδρες στη νέα Βουλή με ένα 3,2%.  Εντός Βουλής και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 4,4%.

Εντυπωσιακή είναι η υποχώρηση των άλλων εκφράσεων της Αριστεράς αφού ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Πλεύση Ελευθερίας λαμβάνουν ποσοστά κάτω της μονάδας. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με κόμματα υπερσυντηρητικής ή και ακροδεξιάς τοποθέτησης τα οποία και αυτά με δυσκολία ανιχνεύονται.

Με λίγα λόγια το πολωτικό προεκλογικό κλίμα εξαφανίζει από τον πολιτικό χάρτη μικρά κόμματα ακόμη και παραδοσιακούς πολιτικούς σχηματισμούς.

Συσπειρώσεις

Η Νέα Δημοκρατία καταφέρνει να φθάσει στο πλαφόν της συσπείρωσης της με ένα εντυπωσιακό 92,9%. Έχει ελάχιστες απώλειες προς άλλους πολιτικούς χώρους.

Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές αδυνατεί να συσπειρώσει έστω και ένα τμήμα των αριστερών ψηφοφόρων του  2015. Καταφέρνει ποσοστό συσπείρωσης της τάξης του 61,4%. Με τέτοιο ποσοστό το κόμμα της κυβερνώσας αριστεράς δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά. Είναι προφανές πως  έχει απώλειες από τα αριστερά του (Βαρουφάκης) αλλά και πώς δεν πείθει παραδοσιακούς ψηφοφόρους του. Υπάρχει και ένα ποσοστό της τάξης του 12%  που δεν είναι όμως καταλυτικό, των ψηφοφόρων που ΣΥΡΙΖΑ που στρέφεται στη Νέα Δημοκρατία.

Η επόμενη Βουλή ενδεχομένως να είναι επτακομματική και πάντως σίγουρα εξακομματική. Με ποσοστό της τάξης του 39,5% και με τα πολύ χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα εκτός  Βουλής η Νέα Δημοκρατία διασφαλίζει την αυτοδυναμία εάν και εφόσον το βράδυ των εκλογών τα αποτελέσματα θα είναι τα αντίστοιχα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης