Σειρά επαφών στο εξωτερικό θα έχει το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στόχος των συναντήσεών θα είναι η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης, αλλά και η παρουσίαση του οικονομικού του προγράμματος για τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός στις 22 Αυγούστου θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι ενώ στις 29 Αυγούστου θα είναι στο Βερολίνο για συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι μέχρι τις συναντήσεις του Κ. Μητσοτάκη με Μακρόν και Μέρκελ να έχουν κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή δύο κομβικά νομοσχέδια, το αναπτυξιακό και το φορολογικό, ώστε να αποτελέσουν απτά δείγματα γραφής ότι η κυβέρνηση δεν θα αναλωθεί σε μια μεταρρυθμιστική ρητορική, αλλά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μέτρα που ευνοούν την προσέλκυση επενδύσεων και οδηγούν σε μείωση της φορολογίας.

Στις 2 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός της χώρας θα βρεθεί στο Άμστερνταμ, ενώ από τις 23 Σεπτεμβρίου θα είναι στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ αλλά και για σειρά επαφών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις του με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμ. Μακρόν αναμένεται να θέσει το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.

Όπως τονίζει σχετικά το Μέγαρο Μαξίμου, η βελτίωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας στις αγορές επηρεάζει θετικά την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. «Αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο ενισχύει τα επιχειρήματά για μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδα κάτω του 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια» αναφέρουν σχετικά κυβερνητικές πηγές. 

Επίσης, σημαντικό ζήτημα για τη χώρα μας είναι η δυνατότητα να προσμετρούνται στον κατά πρόγραμμα ορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος τα έσοδα από ANFAs και SMPs (κέρδη από ελληνικά ομόλογα ευρωτραπεζών), εξέλιξη από την οποία το πλεόνασμα θα μπορούσε να κερδίσει 0,6% του ΑΕΠ. 

Από τον Σεπτέμβριο έρχονται και τα πρώτα νομοσχέδια που θα αφορούν το αναπτυξιακό πλαίσιο και φόρους και θα δώσουν το «μεταρρυθμιστικό στίγμα» της κυβέρνησης. Βασική προτεραιότητα είναι για την κυβέρνηση η εφαρμογή σαρωτικών φορολογικών μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε συνέντευξη τους στους στους Financial Times o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σχεδιάζει «μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα έχει τετραετή ορίζοντα και θα επιταχύνει την ανάπτυξη».

Σχετικά με τη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει στο αναπτυξιακό πλάνο της χώρας όχι βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα.
 
Τέλος Σεπτεμβρίου επισημαίνεται πως αναμένεται στην Αθήνα και ο απερχόμενος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, ενώ οι διαβουλεύσεις με τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα έχουν ήδη ξεκινήσει προκειμένου να εξεταστεί το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2020.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης