Σε κατάσταση πολιτικού πανικού βρίσκεται η κυβέρνηση, με το κύμα απεργιών να διογκώνεται σε πρωτοφανή βαθμό και αρκετούς βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη, στην πιο κρίσιμη εβδομάδα της τελευταίας διετίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σενάρια περί ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων πυροδότησε και η αιφνίδια επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, σήμερα στις 12:30, παράλληλα με την ακύρωση της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, η οποία είχε επισήμως ανακοινωθεί, και την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 16:30 της Δευτέρας.

Ωστόσο, συνεργάτες του πρωθυπουργού διαψεύδουν ότι ο κ. Παπανδρέου θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και υποστηρίζουν ότι θα τον ενημερώσει για τις διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων, εν όψει και της συνόδου κορυφής, για το ελληνικό χρέος και για τις συνομιλίες που είχε ο ίδιος με Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους.

 Οι αντάρτισσες του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δηλώσεις της πρώην υπουργού Εργασίας, Λούκας Κατσέλη, ότι, αν δεν αλλάξει το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου που καταργεί την ευνοϊκότερη για τον εργαζόμενο ρύθμιση μεταξύ κλαδικής, επιχειρησιακής και συλλογικής σύμβασης, δεν θα το ψηφίσει την ερχόμενη Πέμπτη, προκάλεσαν συναγερμό στο ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Όπως είπε, η ίδια ως υπουργός Εργασίας είχε βρει συμβιβαστική λύση για το θέμα των κλαδικών συμβάσεων με την τρόικα και υπογράμμισε ότι η λύση αυτή δεν πρέπει να ανατραπεί.

Η βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σούλα Μερεντίτη εξέφρασε, επίσης, σοβαρές επιφυλάξεις για το πολυνομοσχέδιο, όπως και η βουλευτής Άννα Νταλάρα, η οποία δήλωσε ότι με το άρθρο 37 θα διαλυθούν οι εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η Σοφία Γιαννακά έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, όπως και η Βάσω Παπανδρέου, βουλευτής Β’ Αθηνών και πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και στελέχη, όπως η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή και οι βουλευτές Δημήτρης Λιντζέρης και Μιχάλης Τζελέπης. Διαφωνία για το άρθρο 37 εξέφρασε και ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Οδυσσέας Βουδούρης, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει τι θα πράξει στην ψηφοφορία.

Στους «υπόπτους» για ανταρσία, κατά τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, βρίσκεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, και η Μιλένα Αποστολάκη, η οποία δήλωσε ότι «δεν είναι μόνο οι επιδόσεις της κυβέρνησης κατώτερες των περιστάσεων, αλλά είναι λάθος και η συνταγή που ακολουθούμε».
Αδιευκρίνιστο παραμένει αν ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Θωμάς Ρομπόπουλος, πραγματοποιήσει τις εξαγγελίες του περί παραίτησής του σήμερα, Δευτέρα, οπότε και η κυβερνητική πλειοψηφία κατά την ψηφοφορία της Πέμπτης θα είναι ισχνή.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ενώ κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν αισιοδοξία ότι τελικά δεν θα υπάρξει καμία διαρροή.

Εν τω μεταξύ, υπό τις εντυπώσεις που προκάλεσε το άρθρο των τριών υπουργών και αναμένοντας να ξεσπάσει το «τσουνάμι» των απεργιακών κινητοποιήσεων, το απόγευμα της Κυριακής, ο πρωθυπουργός συνάντησε τον υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο στο γραφείο του, όπου συζήτησαν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την Πέμπτη, τη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή και τη σύνοδο κορυφής της Κυριακής, όπου θα συζητηθεί το ελληνικό χρέος.

Παράλληλα, ξεκίνησε σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, που επιφέρει ραγδαίες αλλαγές με το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία, την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, τη μείωση του αφορολογήτου κ.λπ..

Σημειώνεται ότι τόσο το Κ.Κ.Ε. όσο και ο ΛΑ.Ο.Σ. προτίθενται να καταθέσουν πρόταση για διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας. Το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια αύριο, Τρίτη 18 Οκτωβρίου, το απόγευμα και η συζήτησή του θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Πέμπτης με την ψήφισή του.

Στους δρόμους οι πολίτες

Για ακόμη μία εβδομάδα, αναμένεται απεργιακό μπλακ άουτ, καθώς οι εργαζόμενοι σε πολλούς κλάδους κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στα νέα σκληρά και επώδυνα μέτρα, με κορύφωση την 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11:00 στο Πεδίον του Άρεως, ενώ την Πέμπτη η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 στο Σύνταγμα. Στην κινητοποίηση θα μετάσχει και η ΟΜΕ-ΟΤΕ, ενώ κλειστά θα είναι με απόφαση της ΕΣΕΕ τα εμπορικά καταστήματα.

Επίσης απεργούν: Οι εφοριακοί, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, τραπεζικοί υπάλληλοι, δάσκαλοι, καθηγητές, δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, ενώ αποφάσεις αναμένονται όσον αφορά τα ΜΜΜ, πλήν των τρένων και του Προαστιακού, καθώς οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε τριήμερη απεργία. Την Τετάρτη και την Πέμπτη απεργούν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας και αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα στις πτήσεις. Την Τετάρτη δεν κυκλοφορούν τα ταξί.

Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια από τη Δευτέρα ώς την Τετάρτη λόγω της 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ και της τριήμερης απεργίας και ΠΕΜΕΝ.

Επιμέλεια: Πάνος Πικραμένος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης