Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, παραχώρησε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο πρωθυπουργός, λίγες ώρες μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου αποφασίστηκε ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά, τοποθετήθηκε για τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου αλλά και για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΝΔ ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, οι οποίες θα διεξαχθούν με ενισχυμένη αναλογική. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη:

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ.

Δημοσιεύτηκε από Kyriakos Mitsotakis στις Τετάρτη, 24 Μαΐου 2023

 
«Από αύριο το απόγευμα στο γραφείο αυτό θα κάθεται ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Εύχομαι να επιστρέψω σε αυτό το γραφείο. Πρέπει η ΝΔ να κερδίσει και αυτές τις εκλογές με ισχυρή πλειοψηφία. Σε κάθε εκλογή η κάλπη είναι άδεια. Πρέπει να ξαναγεμίσει με πολλά ψηφοδέλτια της ΝΔ», δήλωσε στον Alpha ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αισθανόταν την ανταπόκριση των πολιτών στον πολιτικό λόγο της ΝΔ και στο μήνυμα της αισιοδοξίας. Είπε ότι κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι η ΝΔ θα είχε υπερδιπλάσιο ποσοστό του δεύτερου κόμματος. «Με γεμίζει με περισσότερη ευθύνη για την επόμενη ημέρα. Οι πολίτες πιστεύω επιλέγουν θετικά ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία», σημείωσε.

«Σίγουρα κερδίσαμε εμείς. Σίγουρα έχασε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κέρδισε και η κοινωνία σε ωριμότητα, κέρδισε ο πολιτικός διάλογος. Ηττήθηκε η τοξικότητα, η χυδαιότητα. Φάνηκε ότι η πραγματική κοινωνία είναι άλλου από τον τοξικό μικρόκοσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος που άνοιξε το 2010, ένας κύκλος θυμού και οργής. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Εύχομαι και ελπίζω και οι αντίπαλοί μας να πήραν τα μαθήματά τους», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν τον αφορά η συζήτηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. «Θα ψηφίσουμε για το ποιος θα είναι κυβέρνηση, όχι ποιος θα είναι αντιπολίτευση. Το τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Να εκφράσω την ευχή μου σε αυτή την προεκλογική περίοδο να μιλήσουμε πιο προγραμματικά, να μιλήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Κάθε πολίτης που ψηφίζει τη ΝΔ υπογράφει ένα συμβόλαιο ευθύνης με εμένα. Επειδή ακούω για την πιθανή αλαζονεία, να πω ότι όσο πιο μεγάλο είναι το εύρος της νίκης τόσο πιο σεμνός επιβάλλω στον εαυτό μου να είμαι», απάντησε.

Στο ερώτημα «Τσίπρας ή Ανδρουλάκης» είπε ότι θα το κρίνουν οι πολίτες. Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση απέτυχε και σίγουρα δεν συμμετείχε στην προσπάθεια για ευρύτερες συναινέσεις. «Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να παίξει αυτό το ρόλο; Δεν το ξέρω. Εξακολουθεί να μου δίνει την εντύπωση ότι θέλει να γυρίσει πίσω στις μεγάλες δόξες του ’80, μόνο που είμαστε στο 2023. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 12 μονάδες, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 2, δεν το λες και θρίαμβο», συνέχισε.

«Για μένα το πιο σημαντικό είναι ότι ένα ολόκληρο υπόδειγμα πολιτικής που στηρίχθηκε σε fake news και ότι οι αντίπαλοί μας είναι εχθροί μας ηττήθηκε. Και χθες ο κ. Τσίπρας τα φόρτωσε στην κοινωνία. Δεν χρειαζόμαστε άλλη τοξικότητα. Ο κόσμος δεν ενδιαφερόταν να ακούσει τη δική μου κριτική στην αντιπολίτευση. Η κοινωνία σήμερα περιμένει από τους πολιτικούς να λύνουν προβλήματα. Το υπόδειγμα μιας πολιτικής δύναμης που προσπάθησε, έκανε λάθη και τα αναγνώρισε, εγώ ο ίδιος τσαλακώθηκα πολλές φορές, αυτό είναι το υπόδειγμα ηγεσίας το οποίο πρεσβεύω, αυτή η πολιτική της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών πιστεύω ότι επιβραβεύθηκε», υπογράμμισε.

«Η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να ανοίξει πριν το 2025. Εύχομαι και ελπίζω το κλίμα στην επόμενη Βουλή να είναι κλίμα συναίνεσης», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Alpha.

Είπε, επίσης, ότι θα κυβερνήσει με τους καλύτερους δυνατούς και τις καλύτερες δυνατές σε ότι αφορά το επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

«Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει περισσότερες γυναίκες. Θα υπάρξει σημαντικότατο ροτέισιον. Μπορεί να το εκλάβει κανείς όπως θέλει. Η πιθανότητα συνέχισης σε ένα υπουργείο είναι περιορισμένη. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν μπορεί να αναλάβει ένα άλλο υπουργείο», πρόσθεσε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν και πρόσωπα που δεν ήταν στην κυβέρνηση. «Εγώ δεν έκανα δομικό ανασχηματισμό στη διάρκεια της τετραετίας. Έκανα αλλαγές πιο σημειακές. Αυτή τη φορά, προφανώς, θα μιλάμε για μία άλλη κυβέρνηση από αυτή την οποία είχαμε την προηγούμενη τετραετία, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός», ανέφερε.

Ερωτηθείς για την πιο δύσκολη στιγμή τους μήνες που προηγήθηκαν των εκλογών, είπε ότι ήταν πολλές οι δυσκολίες. «Τα Τέμπη ήταν, ίσως, η πιο δύσκολη στιγμή σε όλη την τετραετία και σε πολιτικό και σε προσωπικό επίπεδο», είπε σημειώνοντας πως προσπάθησε ποτέ να μην κρύβεται, να βλέπει τι έκανε λάθος, να ακούει την κριτική που του γίνεται και να προχωρά μπροστά κοιτάζοντας να διορθώσει αυτά που μπορούν να διορθωθούν.

Για την επανεκλογή του Κώστα Καραμανλή στις Σέρρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι οι πολιτικές ευθύνες ανελήφθησαν με την παραίτηση. Και πρόσθεσε: «Εγώ δεν θα πω για εμένα ότι τα Τέμπη «τελείωσαν» επειδή κερδίσαμε τις εκλογές. Δεν μπορώ να το πω. Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό το πράγμα».

Ερωτηθείς και για το ζήτημα των υποκλοπών, είπε ότι η διαφορά είναι πως έγιναν μία σειρά από σημαντικές διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες έχουν δείξει πως έχουν αποδώσει. «Εγώ δεν ξεχνώ τίποτα το οποίο πήγε λάθος. Ούτε θεωρώ ότι οι εκλογές είναι μια εξ ορισμού «κολυμβήθρα» στην οποία ξεπλενόμαστε για ό,τι μπορεί να έχει γίνει λάθος. Αυτό θα ήταν ένδειξη αλαζονείας ότι πήραμε μία νωπή εντολή, «σφουγγάρι», τα σβήσαμε όλα. Όχι. Ό,τι έγινε λάθος, μπήκε στη ζυγαριά, το ζύγισαν οι πολίτες, αλλά τα λάθη είναι αυτά που μας κάνουν συνέχεια καλύτερους. Και στην επόμενη τετραετία θα γίνουν λάθη, εφόσον είμαστε πάλι εδώ. Ουδείς αλάθητος. Το θέμα είναι να μη γίνονται τα ίδια λάθη και να μπορούμε να μαθαίνουμε από αυτά», υπογράμμισε.

Σχετικά με τη διεξαγωγή ντιμπέιτ μεταξύ του ίδιου και του Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι δεν έχει λόγο να γίνει διότι δεν υπάρχει ζήτημα για το ποιος θα είναι πρώτος. «Άρα νομίζω ότι σε αυτό το ερώτημα απάντησε η ίδια η ζωή, απάντησε η κάλπη μάλλον», δήλωσε.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε σχέση και με τις εκλογές στην Τουρκία, είπε ότι δεν ανησυχεί, ότι κρατάει το γεγονός ότι συνολικά οι τόνοι ήταν χαμηλότεροι και οι παραβιάσεις λιγότερες αυτούς τους μήνες. Σημείωσε, δε, ότι όσο καλύτερο κι αν είναι το κλίμα, οι βασικές τουρκικές διεκδικήσεις δεν αλλάζουν. «Η ‘γαλάζια πατρίδα’ είναι μια απειλή για την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Κατά συνέπεια, απαιτεί μία πολύ συγκροτημένη απάντηση, όπως την έχουμε δρομολογήσει εδώ και τέσσερα χρόνια. Έχει πολύ μεγάλη σημασία το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής», επισήμανε. «Κανένας Έλληνας πρωθυπουργός και σίγουρα εγώ, δεν πρόκειται να συζητήσουμε για θέματα αποστατικοποίησης, πόσο μάλλον για θέματα κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτά είναι θέματα τα οποία είναι έξω από τη συζήτηση, δεν μπορούν καν να συζητηθούν, δεν μπορούν καν να αποτελέσουν μέρος της ατζέντας των διερευνητικών επαφών εδώ και πολλά χρόνια. Πρέπει να επανέλθουμε σε αυτή τη λογική. Μπορώ να σας πω ότι εφόσον είμαι πρωθυπουργός, έχουμε σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα μέσα Ιουλίου, θα επιδιώξω να έχω πάλι μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, εφόσον και αυτός επανεκλεγεί», τόνισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης