Επίτιμη δημότης της Ηρωικής Πόλης Νάουσας ανακηρύχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία βρίσκεται στη Νάουσα για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Ναουσαίων.

Η τελετή έγινε στο Δημοτικό Θέατρο και στην αντιφώνηση της η κ. Σακελλαροπούλου είπε ότι με συγκίνηση ανατρέχει στα γεγονότα του 1822. «Στην πανηγυρική κήρυξη της Επανάστασης στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου. Στις ηρωικές πολεμικές επιχειρήσεις του Καρατάσου, του Ζαφειράκη, του Γάτσου. Στην πολιορκία της πόλης τις ημέρες του Πάσχα. Στην άλωσή της, στις λεηλασίες, τις σφαγές και τη φωτιά που ρήμαξε τα πάντα. Και πάνω απ’ όλα, στις γυναίκες που ρίχτηκαν με τα παιδιά τους στα νερά του ποταμού της Αράπιτσας για να μην πέσουν στα χέρια των Οθωμανών». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αράπιτσα, τόνισε, είναι τόπος θυσίας όπως και το Ζάλογγο, τόπος καθαγιασμένος στη συλλογική μνήμη, μαρτυρεί εσαεί τον ηρωισμό τους και πρόσθεσε πως μαζί με τις γυναίκες που έπεσαν στα νερά του ποταμού πρέπει να μνημονεύσουμε και τις συζύγους των αρχηγών της Επανάστασης, την Ζαφειράκαινα και την Καρατάσαινα, που με μοναδική αυταπάρνηση πάλεψαν για την ελευθερία και θυσιάστηκαν γι’ αυτήν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, κατά την τελετή ανακήρυξης, επέδωσε  στην  Πρόεδρο της Δημοκρατίας  τα ακόλουθα:

1. Πάπυρο με την απόφαση ανακήρυξης της Αυτής Εξοχότητας της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου ως Επίτιμη Δημότη του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Το Χρυσό Κλειδί της Πόλης

3. Μια αναμνηστική πλακέτα για την 200η Επέτειο από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας

4.Μια δερμάτινη κασετίνα που περιλαμβάνει χαρακτηριστικά κομμάτια της παραδοσιακής γυναικείας φορεσιάς της Ναουσαίας και ειδικότερα: την πόρπη – κολάνι (ζώνη), το γιορντάνι και το τεπελούκι (κεφαλοκάλυμμα).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης