Στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών με θέμα «Η Δημοκρατία στην Υγεία», μίλησε σήμερα, ο πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Απευθυνόμενος στους συνέδρους, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι Δημοκρατία στην Υγεία σημαίνει την εξασφάλιση πρόσβασης κάθε πολίτη στις υπηρεσίες Υγείας, με ίδιους όρους και προϋποθέσεις και κυρίως με σεβασμό στην αξία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

«Υπάρχει όμως μια πραγματικότητα στο χώρο αυτό  που οφείλει κανείς να μην την αγνοεί. Η σχέση γιατρού ασθενή. Είναι μια σχέση ισχυρού προς αδύνατο, η οποία είναι ανάγκη να ανατραπεί. Η προσπάθεια αυτή δεν είναι απλή στηρίζεται σε νοοτροπίες σε παραδοσιακούς τρόπους λειτουργίας του γιατρού  και στην ψυχοσύνθεση  του γιατρού». Δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής και συνέχισε: «Χαίρομαι σήμερα γιατί κατορθώσατε να ενώσετε όλους τους συλλόγους σε μία ένωση. Είναι ένα εξαιρετικό και σημαντικό βήμα. Αγαπητές φίλες και φίλοι ο δρόμος είναι δύσκολος και δύσβατος. Σας μιλώ με την εμπειρία του ανθρώπου που συνέλαβε την ιδέα της οργάνωσης του αναπηρικού κινήματος τη δεκαετία του 1970. Τα πρώτα βήματα τότε ήταν δύσκολα, η διεκδίκηση του δικαιώματος να συμμετέχουμε στα κέντρα λήψης των αποφάσεων που μας αφορούσαν και η αρχή ότι δεν παραχωρούμε σε κανένα το δικαίωμα να αποφασίζει για μας, χωρίς εμάς φαινόταν κάτι πολύ μακρινό. Ωστόσο όταν άρχισε το αναπηρικό κίνημα να οργανώνεται, τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας άρχισαν να είναι ορατά. Κοινωνικές μεταβιβάσεις κατακτιόντουσαν και οι κοινωνικές κατασκευές άρχισαν να υποχωρούν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταλήγοντας, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι για ένα νέο κίνημα όπως της «Ένωσης Ασθενών», πολλά εξαρτώνται από την προσπάθεια, την ένταση και τη δυναμικότητα των διεκδικήσεων.  «Χρειάζεται επιμονή και πείσμα για να επιτευχθεί ότι η διαβούλευση θα αποτελέσει τη βάση μέσα από την οποία θα ανατραπούν αναχρονιστικές σχέσεις, και θα διαμορφωθεί ένα περιβάλλον πραγματικής δημοκρατίας, όπου ο καθένας θα έχει το ρόλο του, αλλά οι σχέσεις θα έχουν οριζόντια βάση.» 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης