Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει και τις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές εκλογές, εκτιμά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Η Γνώμη» των Πατρών και στο δημοσιογράφο Μαρίνο Γράψα, ενώ ερωτηθείσα για την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών η κ. Σβίγκου διαβεβαιώνει πως «όσο κι αν το επιθυμεί και το εύχεται ο κ. Μητσοτάκης, οι εκλογές θα γίνουν στην συνταγματικά προβλεπόμενη λήξη της θητείας της κυβέρνησης. “Οι πολίτες δεν θα επιτρέψουν, ούτε την παλινόρθωση της ΝΔ, που μας έφερε στην κρίση και τα μνημόνια, ούτε την ακύρωση της αναθεώρησης του άρθρου 86, περί ευθύνης υπουργών, κάτι το οποίο αποτελεί τον διακαή πόθο τόσο της ΝΔ όσο και του ΚΙΝΑΛ, όπως ξεκάθαρα αποκαλύφθηκε, τις τελευταίες μέρες, από τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου και του κ. Αθανασίου», τονίζει και προσθέτει.

«Οι ευρωεκλογές δεν είναι ούτε εκλογές δεύτερης κατηγορίας, ούτε απλώς και μόνο μια μορφή δημοσκόπησης, όπως θέλει να τις παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν έχει αρθρώσει ούτε λέξη για το ποια Ευρώπη θέλει ο ίδιος. Το αντιλαμβανόμαστε, βέβαια, από τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του Μ. Βέμπερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μια ΕΕ δύο ταχυτήτων, μια ΕΕ όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από όργανα χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, χωρίς διαφάνεια. Μια ΕΕ των αποκλεισμών, της έλλειψης αλληλεγγύης μεταξύ κρατών, όπως πχ την επιθυμούν οι χώρες του Βίσεγκραντ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα όσα υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας έχουν πραγματοποιηθεί

Όλα για όσα δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός έχουν πραγματοποιηθεί, σημειώνει η κ. Σβίγκου.

«Να σας θυμίσω την αύξηση του κατώτατου μισθού, και την κατάργηση του υποκατώτατου;» διερωτάται και συνεχίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των κύριων και επικουρικών συντάξεων; Την εφαρμογή του κανόνα 1:1 για τις προσλήψεις το 2019; Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά, κατά 10%; Τη μείωση κατά 1/3 του συντελεστή κύριας ασφάλισης για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες και την εφαρμογή ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή; Τη μείωση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από 29% σε 28% το 2019 και στο 25% έως το 2022; Την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζομένους; Τις προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για ενίσχυση ειδικής αγωγής; Τη μονιμοποίηση 3.000 εργαζομένων για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»; Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για αγρότες-μέλη συνεταιρισμών, αγροτικούς συνεταιρισμούς και για ανενεργές επιχειρήσεις; Την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία περιλαμβάνει και όσους είχαν λάβει επιχειρηματικά δάνεια; Όλα αυτά είναι ψηφισμένα μέτρα. Σε λίγες μέρες, θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στο οποίο περιλαμβάνεται και η αλλαγή του πλαισίου για τις συντάξεις χηρείας».

Ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλει νέο μνημόνιο

Συνεχίζοντας η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορεί την ΝΔ, και τον κ. Μητσοτάκη ότι ενώ έχει διαψευστεί κάθε κινδυνολογία που έχουν υποστηρίξει, «στην πραγματικότητα προαναγγέλλει ένα νέο μνημόνιο, διότι χρειάζεται ένα νέο μνημόνιο, ως άλλοθι για την πολιτική που θα ήθελε να ασκήσει, αν βρεθεί στην κυβέρνηση. Διότι, οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, η παράδοση της Υγείας, της Παιδείας, του Ασφαλιστικού στους ιδιώτες, με το Ασφαλιστικό Πινοσέτ που έχει παρουσιάσει, οι μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, η κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, όλα όσα επιδιώκει, αποτελούν ένα νέο, σκληρό μνημόνιο, για την εφαρμογή του οποίου, ένα άλλοθι από το εξωτερικό θα του ήταν χρήσιμο, για επικοινωνιακούς λόγους. Ο λαός, βέβαια, δεν θα του κάνει τη χάρη», υπογραμμίζει.

Έχουμε θέσεις και όραμα για την Ευρώπη

Αναφερόμενη στις ευρωεκλογές η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως «είναι από τις πιο κρίσιμες των τελευταίων, πολλών ετών, κι ότι η ανάσχεση του νεοφιλελευθερισμού, της ακραίας λιτότητας, η αποτροπή της ανόδου της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και του εθνικισμού, απαιτούν επείγουσες απαντήσεις και ευρύτερες συνεργασίες».

«Η κρισιμότητα των περιστάσεων», συνεχίζει η κ. Σβίγκου, είναι ο λόγος για τον οποίο συγκροτούμε ένα ευρύ μέτωπο αριστερών, προοδευτικών δυνάμεων, κινήσεων και πολιτών, το οποίο στηρίζεται σε μια προγραμματική συμφωνία, για την υπεράσπιση και ανόρθωση του κοινωνικού κράτους, των εργασιακών δικαιωμάτων, την ενδυνάμωση της δημοκρατίας, την κοινωνική δικαιοσύνη, την βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, η οποία θα σέβεται το περιβάλλον. Σε ό, τι μας αφορά αναδεικνύουμε και θα αναδείξουμε ακόμα περισσότερο την επόμενη περίοδο τα ευρωπαϊκά θέματα, ως μια κατεξοχήν ευρωπαϊκή αριστερή δύναμη, με θέσεις και όραμα για την Ευρώπη». Κληθείσα να σχολιάσει την ενδεχόμενη άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη στις Ευρωεκλογές η κ. Σβίγκου εκτιμά πως τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες της ΕΕ αναδύονται εθνικιστικά, ρατσιστικά κόμματα, τα οποία εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση, την κρίση αντιπροσώπευσης, το δημοκρατικό έλλειμμα των ευρωπαϊκών θεσμών.

«Ο Όρμπαν, ο Σαλβίνι, η Εναλλακτική για τη Γερμανία, το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, έχουν βρεθεί πια, από το περιθώριο, στο πολιτικό επίκεντρο, ακόμα και στην εξουσία», σημειώνει η κ. Σβίγκου και καταλήγει.

«Από την άλλη πλευρά, κεντροδεξιά κόμματα, υιοθετούν μέρος της ακροδεξιάς ατζέντας, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν εκλογικά, όσα χάνουν από την άσκηση μιας νεοφιλελεύθερης και αντικοινωνικής πολιτικής. Είδαμε, για παράδειγμα, τη ΝΔ, να στρέφεται όλο και πιο δεξιά, ιδιαίτερα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, να υιοθετεί και να διασπείρει ψευδείς ειδήσεις, να καλλιεργεί ένα κλίμα διχασμού, να υποθάλπει, διά της σιωπής ή της μη καταδίκης, ακόμα και βίαιες ενέργειες εναντίον εκλεγμένων αντιπροσώπων του ελληνικού λαού. Εμείς δεν ανησυχούμε μόνο, αλλά και εργαζόμαστε για την αποτροπή και την ανάσχεση του ακροδεξιού λαϊκισμού, συγκροτώντας ένα μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων. ‘Αλλοι είναι αυτοί, και αναφέρομαι στο ΚΙΝΑΛ, που, στα λόγια ανησυχούν και καταγγέλλουν την ακροδεξιά, αλλά, στην πράξη, βλέπουν ως κύριο αντίπαλό τους τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι, στην πραγματικότητα, αυτό που επιδιώκουν είναι στενά μικροπολιτικά οφέλη και την επιστροφή στην εξουσία, με κάθε μέσον».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης