Μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη ακολούθησε η τελετή παράδοσης – παραλαβής των υπουργείων, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ήπιο κλίμα, χωρίς αιχμές, εντάσεις και αντιπαραθέσεις. 

Παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Οικονομικών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υπουργείο Οικονομικών παρέδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στον νέο υπουργό της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Χρήστο Σταϊκούρα. 

«Δεν θα μηδενίσω το έργο που έχει γίνει. Δεν θα πω ότι παραλάβαμε καμένη γη, θέλω να εξοστρακίσω αυτή την πολιτική στάση», ανέφερε ο νέος υπουργός Οικονομικών  Χρήστος Σταϊκούρας κατά την τελετή παραλαβής.

Επεσήμανε βεβαίως ότι παραλαμβάνει μία οικονομία με χαμηλές πτήσεις. Ότι υπάρχουν βλάβες, «υπάρχουν βόμβες με αναμμένο φιτίλι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο πρόσθεσε ότι θα κρατήσει τα καλά θα διορθώσει τα λάθη και τις παραλείψεις και θα επιδιώξει τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις.

Ανέφερε ότι «καλώ όλους, πέρα και πάνω από κόμματα, να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στην προσπάθεια που ξεκινάει».

Στόχος είναι, όπως είπε, η μείωση της αβεβαιότητας, ο περιορισμός των κινδύνων, η τόνωση των επενδύσεων αλλά και πολλές και καλές θέσεις εργασίας. Επίσης, στόχος είναι η υψηλή και διαρκής ανάπτυξη, και η ευμάρεια του τραπεζικού τομέα.

Εθνικό χρέος

Ο νέος Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε ότι «έχουμε απόλυτη συνείδηση του Εθνικού χρέους για μία ισχυρή οικονομία».

Είπε ότι οι πολιτικές που θα ασκήσει θα στοχεύουν σε έναν καλό συνδυασμό οικονομικής αποδοτικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Εξήγγειλε εκ νέου την πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση φορολογίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για αύξηση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας.

Κατά την παραλαβή του χαρτοφυλακίου από τον τέως υπουργό Οικονομικών Ευκλειδη Τσακαλώτο, ανέφερε «είναι τιμή και ευθύνη αυτή η θέση. Αλλά έχω μάθει στα δύσκολα».

 Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλή τύχη στο νέο οικονομικό επιτελείο, τόνισε ότι η απελθούσα κυβέρνηση αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη, με απομείωση του χρέους, «καθαρό διάδρομο» χαμηλών χρηματοδοτικών αναγκών για τα επόμενα 15 χρόνια, «μαξιλάρι» ταμειακών διαθεσίμων και οικονομία με ανάπτυξη. Όλα αυτά είπε, επιτεύχθηκαν σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες με τρία χρόνια μνημόνια.

Κάνοντας δε μια πολιτική τοποθέτηση, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι είναι πολύ περήφανος «για το κόμμα μας, που άρχισε από το 3% και έφτασε τώρα στο 31,5%», προσθέτοντας με νόημα πως «έχουμε δώσει υπόσχεση στον λαό ότι θα επιστρέψουμε δριμύτεροι, σοφότεροι και με πολύ καλύτερο πρόγραμμα για τα μεσαία και λαϊκά στρώματα».

Τέλος, ευχαρίστησε έναν προς τους συνεργάτες του, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη, την πρώην υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου, την πρώην γενική γραμματέα του υπουργείου Έλενα Παπαδοπούλου και τον διευθυντή του γραφείου του Σπύρο Παπακωνσταντίνου. Ενώ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Δημήτρη Παπαγιαννάκο και Δημήτρη Λιάκο, λέγοντας ότι «χωρίς αυτούς τους δυο δεν θα είχαμε φτάσει ούτε στα μισά της διαπραγμάτευσης».

Παράδοση – παραλαβή υπ. Εξωτερικών 

Σε κλίμα εθνικής συναίνεσης και με εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις πραγματοποιήθηκε η παράδοση-παραλαβή του χαρτοφυλακίου του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα ευρωπαϊκά θέματα.

Τον κ. Βαρβιτσιώτη που επιστρέφει σε γνώριμο περιβάλλον στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς το 2009 διετέλεσε υφυπουργός για την οικονομική διπλωματία, υποδέχτηκε στο γραφείο του στο υπουργείο Εξωτερικών η απερχόμενη υπουργός, Σία Αναγνωστοπούλου, ευχόμενή του καλή δύναμη και καλή θητεία.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε δηλώσεις μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Σία Αναγνωστοπούλου, είπε ότι είναι χαρούμενος που επιστρέφει στο υπουργείο Εξωτερικών και, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του, τόνισε πως «η Ευρώπη ήταν το σπίτι μας, είναι το σπίτι μας, θα είναι το σπίτι μας, άρα, η δουλειά στην Ευρώπη προέχει για την ισχυρή και αυτοδύναμη Ελλάδα, έτσι όπως την οραματιζόμαστε».

Αναφερόμενος στην προκάτοχό του, είπε πως χαίρεται που τη διαδέχεται και τη συνεχάρη για το έργο της, εκφράζοντας επίσης την πεποίθηση πως θα έχουν και στη συνέχεια συνεργασία «γιατί η εξωτερική πολιτική και η διεθνής θέση της χώρας δεν είναι κομματικό ζήτημα, είναι εθνική προτεραιότητα», όπως διαμήνυσε.

Η απερχόμενη αναπληρώτρια υπουργός συμφώνησε με την τελευταία αναφορά του κ. Βαρβιτσιώτη, τον συνεχάρη και είπε πως είναι σίγουρη πως ο κ. Βαρβιτσιώτης «θα τα βγάλει πέρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». «Είναι ένας άξιος άνθρωπος και του εύχομαι πραγματικά τα καλύτερα», σημείωσε καταληκτικά η Σία Αναγνωστοπούλου.

Παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

«Βρίσκομαι σε γνωστά μέρη. Για εννέα μήνες βρισκόμουν εδώ 2009. Σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα παρέδωσα και εγώ στο παρελθόν. Η πολιτική κάνει κύκλους. Νομίζω ότι η σημερινή παράδοση-παραλαβή είναι ένδειξη πολιτικού πολιτισμού και αυτό είναι κατάκτηση για τη Δημοκρατία», είπε μεταξύ άλλων ο νέος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης παραλαμβάνοντας το υπουργείο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Θα μεταφέρω όλη τη γνώση και ότι έχουμε και ελπίζω σε θετικά βήματα και τομές» σημείωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. « Εύχομαι καλή επιτυχία θέλω να πετύχετε για να πάει καλά η χώρα» υπογράμμισε.

Παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

«Η ασφάλεια είναι το μέγιστο αγαθό χωρίς την ασφάλεια η Δημοκρατία σαπίζει, είμαστε εδώ για να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να εμπεδώσουμε το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, ενώ πρόσθεσε: «είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη για μένα η απόφαση του πρωθυπουργού κυρίου Μητσοτάκη να μου αναθέσει τη θέση αυτή, νιώθω μεγάλη χαρά που ξαναβρίσκομαι εδώ με όλους εσάς».

«Πρέπει να αισθανθούν οι πολίτες ότι τους ανήκει η γειτονιά τους και θέλω να είμαστε όλοι περήφανοι που επιτελούμε το λειτούργημα αυτό, ας το αναδείξουμε για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών», είπε ο νέος υπουργός και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πράγματα που μα ς πληγώνουν, όπως το Μάτι. Χάθηκαν 100 άνθρωποι, πληγώθηκαν άλλοι και πρέπει ο στόχος να είναι “ποτέ πια ξανά Μάτι”. Ποτέ εφησυχασμός πάντα επαγρύπνηση. Να υπηρετούμε το καθήκον μας συνεχώς». Σε ότι αφορά την υπαγωγή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Προστασίας του Πολίτη ο νέος υπουργός υπογράμμισε ότι «σε όλη την Ευρώπη, όπως Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ανήκει στο αντίστοιχο υπουργείο Εσωτερικών, όπως και κάθε τι που έχει σχέση με την ασφάλεια της χώρας».

«Ξεκινάμε μια πορεία» πρόσθεσε «όπου ο καθένας θα αφοσιωθεί στους στόχους του που είναι να υπηρετεί το ύψιστο αγαθό των πολιτών, την ασφάλεια» και κατέληξε ο κ. Χρυσοχοΐδης «να είστε βέβαιοι ότι θα νικήσουμε ξανά το έγκλημα και θα είμαστε υπερήφανοι».

 Από την πλευρά της η απερχόμενη υπουργός Όλγα Γεροβασίλη είναι ότι «ένας κύκλος κλείνει, ένας κύκλος ανοίγει. Αναλάβαμε σε μία πολύ δύσκολη στιγμή της χώρας, με ανεργία 25%, μια χρεοκοπημένη χώρα και μία κοινωνία στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Ελευθερώσαμε τη χώρα από τα μνημόνια, κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, ενώ λειτουργεί το κοινωνικό κράτος. Παραδίνουμε μία ισχυρή Ελλάδα. Βάλαμε πολύ ψηλά τον πήχυ στην ασφάλεια ξεκινήσαμε την σταδιακή ανανέωση της ΕΛΑΣ με δύο χιλιάδες οχήματα συνολικά και σας αφήνουμε μια παρακαταθήκη με δουλειά σε βάθος».

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Αντεγκληματικής Πολιτικής Λευτέρης Οικονόμου ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη «για την εμπιστοσύνη τους», όπως είπε και πρόσθεσε: «πρέπει να φανούμε αντάξιοι στο έργο αυτό. Το θέμα της ασφάλειας είναι πρώτιστο δικαίωμα του πολίτη και η πολιτεία πρέπει να την διασφαλίσει με σκληρή δουλειά αλλά και επίπονη. Η ΕΛΑΣ εξασφάλισε κοινωνική συνοχή και υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Θα συνεχίσουμε τη σκληρή προσπάθεια μας».

Τέλος η απερχόμενη υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου είπε από την πλευρά της ότι «το έργο μας στο υπουργείο, μαζί με την Όλγα Γεροβασίλη, έχει δρέψει πολλούς καρπούς. Η ΕΛΑΣ έχει ενισχυθεί με εξοπλισμό, είναι άρτια οργανωμένη και έχει αποτελεσματικότητα. Νικάμε το έγκλημα κάθε μέρα. Οι επιτυχίες της ΕΛΑΣ και της πυροσβεστικής είναι εξαιρετικήες».

Παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Υγείας

«Πρώτη προτεραιότητα έχει ο άνθρωπος. Η πολιτική μας θα είναι ανθρωποκεντρική», είπε μεταξύ άλλων στις πρώτες του δηλώσεις ο Βασίλης Κικίλιας παραλαμβάνοντας το υπουργείο Υγείας από τον απερχόμενο υπουργό, Ανδρέα Ξανθό. «Υπάρχουν μικροί ήρωες στο σύστημα Υγείας. Αυτούς του ανθρώπους θα αναδείξουμε γυρίζοντας κάθε δομή της χώρας», συνέχισε.

Ο απερχόμενος υπουργός, Ανδρέας Ξανθός, γνωστός για τους ήπιους τόνους που επέλεξε κατά την διοίκηση του υπουργείου Υγείας, έκανε έναν απολογισμό του έργου του. Παρέδωσε κάνοντας λόγω «για πολιτικό πολιτισμό και για ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα διακυβέρνησης».


Σημειώνεται ότι ο Παύλος Πολάκης δεν έδωσε το «παρών» στην τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου Υγείας. 

Παράδοση – παραλαβή στο υπ. Ψηφιακής Πολιτικής

«Κηρύσσουμε ψηφιακό ανένδοτο» ήταν η χαρακτηριστική φράση του νέου υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκου Πιερρακάκη, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, από τον προκάτοχο του, Νίκο Παππά.

Ο νέος υπουργός, τόνισε ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι «να κάνουμε τη ζωή των πολιτών πιο εύκολη. Και αυτό θα γίνει».

Ανέφερε ότι είναι υπόθεση εθνικής ανάγκης η ψηφιοποίηση της χώρας και σε αυτή την προσπάθεια δεν θα μείνει κανείς πίσω, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει ταλέντο στην πληροφορική, με καλούς επιστήμονες και ικανούς επιχειρηματίες.

Επίσης, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε τη μεγάλη σημασία της ενημέρωσης και υπογράμμισε προς τους εργαζόμενους, ότι η ηγεσία του υπουργείου θα είναι πάντα δίπλα τους «για να φέρουμε σε πέρας την εντολή που έχουμε πάρει, για το καλό των Ελλήνων».

Στο έργο του υπουργείου Ψηφιακής, Πολιτικής αναφέρθηκε ο απερχόμενος υπουργός, Νίκος Παππάς, ο οποίος ευχήθηκε καλή δύναμη στη νέα ηγεσία και πρόσθεσε ότι θα ασκείται αντιπολίτευση με στόχο την προώθηση του έργου που διευκολύνει τη ζωή των πολιτών.

Παράδοση – παραλαβή στο υπ. Παιδείας 

«Με αίσθημα τιμής και ευθύνης αναλαμβάνω τη νευραλγική και καίρια θέση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας», ανέφερε η νέα υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου.

Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι «η Παιδεία είμαι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε στη χώρα», γιατί καθορίζει το παρόν και το μέλλον της και ξεκαθάρισε ότι θα επιδιώξει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, καθώς κοινός στόχος όλων είναι «η διαμόρφωση καλύτερου μέλλοντος για τα παιδιά και τη χώρα μας».

Σημείωσε ότι παρά τις «πολύ σημαντικές ιδεολογικές διαφορές» με τον απερχόμενο υπουργό, η συνεργασία τους ήταν καλή. «Συγκρούστηκαν πολλάκις οι απόψεις μας, πάντα, όμως, με όρους δημοκρατικού διαλόγου», είπε.

«Θα είναι προς όφελος της κοινωνίας μας», συμπλήρωσε.

Η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ για Παιδεία «εισάγει τομές» και «θαρραλέες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης» και πρόσθεσε: «Θα επιδιώξουμε να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς όμως να αιφνιδιάσουμε κανέναν».

Αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο των Θρησκευμάτων, η υπουργός κάλεσε τους ιεράρχες, τους ιεροδιδασκάλους και τους σχετιζόμενους φορείς να συνδράμουν το έργο της ηγεσία «σε ανοιχτό διάλογο με το υπουργείο».

Για τους δύο υφυπουργούς, Σοφία Ζαχαράκη, υφυπουργό για θέματα Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Βασίλη Δαγαλάκη, υφυπουργό για θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι πρόκειται για δύο ανθρώπους που εκτιμά βαθύτατα.

Συγχαρητήρια για την ανάληψη των καθηκόντων, έδωσε στη νέα ηγεσία του υπουργείου ο απερχόμενος υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου, και ευχήθηκε καλή επιτυχία.

«Δεν είναι μέρα απολογισμών ή σύγκρισης προγραμμάτων. Είναι ευκαιρία κατάθεσης μιας εμπειρίας που αφήνουμε ως παρακαταθήκη», ανέφερε.

Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι επί ημερών του θεσμοθετήθηκαν διαδικασίες αποκομματικοποίησης της διοίκησης, ενώ, προτείνοντας, είπε ότι το υπουργείο θα έπρεπε να χωριστεί σε δύο: Ένα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ένα τριτοβάθμιας και έρευνας.

«Δεν υποστηρίζω ότι όλα έγιναν τέλεια ή δεν υπάρχουν ελλείψεις», είπε ο κ. Γαβρόγλου και σημείωσε ότι πάρθηκαν πρωτοβουλίες που «αντιμετωπίζουν πάγια προβλήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος».

«Πείσαμε τον ΟΟΣΑ για την ανάγκη των μόνιμων διορισμών», είπε, μεταξύ άλλων, και εξέφρασε την ελπίδα του να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Εξέφρασε την ανησυχία του για τη μεταφορά του χαρτοφυλακίου της Έρευνας στο υπουργείο Ανάπτυξης και τη χαρακτήρισε «κίνηση με ισχυρό ιδεολογικό σχηματισμό», ενώ τόνισε ότι είναι όλα έτοιμα για το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο της Έρευνας και Καινοτομίας, το οποίο από το υπουργείο Παιδείας μεταφέρεται στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο απερχόμενος υπουργός, Κώστας Φωτάκης, στάθηκε στην αλλαγή του τοπίου της Έρευνας στην Ελλάδα. «Μετά από 4,5 χρόνια θητείας, τολμώ να πω ότι το τοπίο της Έρευνας στη χώρα έχει αναμορφωθεί», είπε και αναφέρθηκε στο πρότυπο της Οικονομίας και Κοινωνίας της Γνώσης που ακολουθήθηκε και τόνισε: «παράλληλα, σημαντικό στοιχείο ήταν ότι χαράχθηκε μία εθνική στρατηγική για την Έρευνα».

Η απερχόμενη υφυπουργός, Μερόπη Τζούφη, ευχήθηκε καλή δύναμη στη νέα ηγεσία του υπουργείου, αναφέρθηκε στις προσπάθειες και τις κινήσεις αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί η προσπάθεια θωράκισης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Αυτή την ώρα, πραγματοποιείται ενημέρωση από την απερχόμενη ηγεσία για τρέχοντα ζητήματα του υπουργείου.

Παράδοση – παραλαβή υπ. Ναυτιλίας

«Προτεραιότητά μας είναι να διαμορφώσουμε ένα φιλικότερο προς τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο, ώστε να προσελκυστούν νέες επενδύσεις και να διευκολυνθεί η εγκατάσταση ξένων ναυτιλιακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα», τόνισε ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Προανήγγειλε, επίσης, την παροχή κινήτρων για την προσέλκυση περισσότερων πλοίων στην ελληνική σημαία, ενώ μίλησε για ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου με ναυπήγηση πλοίων στην Ελλάδα.

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών της χώρας και των υπηρεσιών τους, με επικαιροποίηση της εθνικής στρατηγικής λιμένων. Επίσης, όπως είπε στόχος είναι η «προσέλκυση περισσότερων κρουαζιεροπλοίων και η αναβάθμιση του κλάδου του θαλάσσιου τουρισμού».

«Μόνο αν αναβαθμιστούν τα λιμάνια μας, θα μπορέσουμε πραγματικά να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε “πύλη εμπορίου” της Ευρώπης για το εμπόριο από τα λιμάνια της Μέσης Ανατολής και της Άπω Ανατολής», τόνισε, προσθέτοντας ότι μόνο τότε ο Πειραιάς θα μπορεί αναπτυχθεί σε ένα μεγάλο ναυτιλιακό cluster με έσοδα για την εθνική οικονομία από πολλές βοηθητικές υπηρεσίες.

Ο υπουργός έκανε λόγο, επίσης, για αναβάθμιση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης μέσω χρηματοδοτικών δράσεων υπό μορφή έργων, ενώ μίλησε για άμεσα μέτρα αναβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης.

Είπε ότι στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα με τις δημόσιες Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, θα πρέπει να λειτουργήσουν ιδιωτικές Ακαδημίες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες φοίτησης και να σταματήσει η φυγή των νέων μας για σπουδές σε Ναυτικές Ακαδημίες γειτονικών χωρών, αλλά και για να ενθαρρυνθούν όλο και περισσότεροι νέοι να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα.

Τόνισε ότι η ανεργία στον ναυτιλιακό κλάδο έχει χτυπήσει «κόκκινο» και ότι η συνεχής αύξηση της φορολογίας κοντά στα επίπεδα του 45%, έχει προκαλέσει μια αδιέξοδη κατάσταση που πλήττει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας.

«Είναι τραγικό, τη στιγμή που η Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit φιλοδοξεί να μετατρέψει το Λονδίνο σε φορολογικό παράδεισο, στην Ελλάδα αυξάνουμε συνεχώς τη φορολογία σε όλες τις ναυτιλιακές δραστηριότητες», ανέφερε.

Έκανε λόγο, επίσης, για πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι ναυτικοί, αλλά και διόγκωση των ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο κ. Πλακιωτάτης ευχαρίστησε τον προκάτοχό του, Φώτη Κουβέλη, για τη συνεργασία το προηγούμενο διάστημα, και του ευχήθηκε καλή πορεία στον πολιτικό του βίο.

«Κύριε υπουργέ, σας καλωσορίζω στο υπουργείο με την ευχή να είναι απόλυτα επιτυχές το έργο σας», είπε ο απερχόμενος υπουργός Ναυτιλίας, Φώτης Κουβέλης. Επισήμανε ότι το διάστημα που είχε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στήριξε τη ναυτική εκπαίδευση με τη δημιουργία νέων Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, την πρόσληψη εκπαιδευτικών, την ενίσχυση της υλικοτεχνικής τους υποδομής, την αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας τους και την αύξηση των κονδυλίων τους.

«Η οργανωμένη εκπαίδευση έχει ως αποτέλεσμα οι Έλληνες ναυτικοί να είναι περιζήτητοι στην αγορά εργασίας», διευκρίνισε ο κ. Κουβέλης.

Αναφέρθηκε, επίσης, στον νόμο για την υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων στα δέκα μεγάλα περιφερειακά λιμάνια της χώρας, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών.

Μίλησε για τη θεσμοθέτηση του Μεταφορικού Ισοδυνάμου για τη στήριξη των κατοίκων των νησιών, για την εφαρμογή μέτρων για την προστασία και την ενίσχυση της ναυτικής εργασίας και τη μείωση της γραφειοκρατίας με την καθιέρωση του ηλεκτρονικού Μητρώου σκαφών.

«Αναβαθμίσαμε την νησιωτικότητα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, σε βασική παράμετρο για την υλοποίηση πολιτικών συνοχής», τόνισε από την πλευρά του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Αναφέρθηκε στην τοποθέτηση και λειτουργία αφαλατώσεων σε πάνω από 13 νησιά, ενώ είπε ότι στηρίχθηκαν οι υποδομές των νησιών με εθνικούς πόρους με πάνω από 101 εκατ. ευρώ.

Τόνισε ότι οι χρηματοδοτήσεις για τις άγονες γραμμές έφθασαν ετησίως στα 91,5 εκατ. ευρώ, ενώ αναφέρθηκε σε θεσμοθέτηση ρυθμίσεων που δίνουν ευκαιρίες για ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου με σύγχρονα και πιο πράσινα πλοία.

Ο κ. Σαντορινιός δήλωσε ότι η θεσμική κληρονομιά αυτής της κυβέρνησης, που άλλαξε μια για πάντα τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα νησιά, είναι η λειτουργία του θεσμού του Μεταφορικού Ισοδύναμου για την επιδότηση των μετακινήσεων των νησιωτών, των εμπορευμάτων και των καυσίμων, που είναι σε πλήρη εφαρμογή και παραδίδεται στα χέρια σας.

«Είναι μια μεγάλη ευθύνη και υποχρέωση που αναλαμβάνετε προς τους νησιώτες, να το συνεχίσετε», ανέφερε ο πρώην υπουργός, δηλώνοντας ότι «το Μεταφορικό Ισοδύναμο ήταν μια ανάγκη και μια απαίτηση των νησιωτικών κοινωνιών και η όποια αμφισβήτησή του θα βρει μπροστά της την αντίδραση χιλιάδων νησιωτών».

Η σημερινή τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Ναυτιλίας πραγματοποιήθηκε παρουσία του μητροπολίτη Πειραιώς, των δύο γενικών γραμματέων του υπουργείου, βουλευτών, εκπροσώπων της ναυτιλιακής οικογένειας και της ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Παράδοση – παραλαβή στο υπουργείου Τουρισμού

Αλλαγή σελίδας και στην ηγεσία του τουρισμού σήμερα, με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού Τουρισμού Χάρη θεοχάρη, όπου και επίσημα ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου, μετά την τελετή παράδοσης παραλαβής. Πλέον το οργανόγραμα προβλέπει και θέση υφυπουργού, όπου καλύφτηκε από τον Μάνου Κόνσολα, τομέρχη της Νέας Δημοκρατίας για θέματα τουρισμού.

Στην διάρκεια της τελετής παράδοσης παραλαβής που έλαβε χώρα στο υπουργείο Τουρισμού, ο νέος υπουργός Χάρης Θεοχάρης στάθηκε στη σημασία του τουρισμού, ως τον πυλώνα που μπορεί να έχει το δικό του ισχυρό μέρισμα στην ανάπτυξη της χώρας. Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι η χώρα πρέπει να γυρίσει στην ανάπτυξη του 4% ετησίως και ο τουρισμός θα έχει σημαντική συνεισφορά σε αυτή την προσπάθεια. Ο νέος υπουργός Τουρισμού μίλησε για τα εργαλεία του ψηφιακού μάρκετιγκ και την στροφή στην καινοτομία, στην προσπάθεια ανάπτυξης της τουριστικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή, αφού επεσήμανε ότι ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση υπογράμμισε ότι το υπουργείου Τουρισμού έχει μεγάλες προκλήσεις και αναπτυξιακές δυνατότητες. Στο σημείο αυτό ο κ. Θεοχάρης δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας, επεσήμανε ότι μέλημα της νέας ηγεσίας θα είναι και η θωράκιση του τουριστικού προϊόντος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο νέος υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας συμπλήρωσε ότι βούληση της νέας ηγεσίας είναι να παράξει πλούτο και καλά αμοιβόμενες νέες θέσεις εργασίας. «Θα παράξουμε βιόσιμη και ορατή ανάπτυξη σε όλους», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός Θανάσης Θεοχαρόπουλος αφού στάθηκε στα πεπραγμένα του τουρισμού το προηγούμενο διάστημα, όπως αυτά αποτυπώνονται σε έσοδα και αφίξεις, αλλά και επενδύσεις, σημείωσε ότι το υπάρχον έργο πρέπει να έχει και συνέχεια. «Ο τουρισμός απαιτεί ενότητα και συνεργασία», τόνισε ο κ. θεοχαρόπουλος.

Ο τομέας του τουρισμού και των ταξιδίων στην Ελλάδα, το 2018, αναπτύχθηκε κατά 6,9% – με ρυθμό ανάπτυξης τρεισήμισι φορές υψηλότερο από το ρυθμό ανάπτυξης του συνόλου της εθνικής οικονομίας, που ήταν 2,0%, όπως επισημαίνεται σε έρευνα του το Παγκόσμιο Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού WTTC. Την ίδια στιγμή ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 20,6% του ΑΕΠ της Ελλάδας, έναντι 10,4% που είναι αντίστοιχα το παγκόσμιο ποσοστό. Αυτό σημαίνει ότι ένα στα πέντε ευρώ που δαπανήθηκαν στην Ελλάδα το περασμένο έτος προήλθε από τον κλάδο του τουρισμού και των ταξιδίων, και αντιστοιχούν σε δαπάνες ύψους 37,5 δισ. ευρώ (44,6 δισ. δολάρια). Επίσης, το ένα τέταρτο της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα βασίζεται στον τουρισμό, και ισοδυναμεί με 988.600 θέσεις εργασίας. Το 2019, ο αριθμός αυτός προβλέπεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, για πρώτη φορά από τότε που το WTTC καταγράφει την πορεία του ελληνικού τουρισμού. Το 2018 η Ελλάδα προσέλκυσε επιπλέον 9 εκατομμύρια τουρίστες φτάνοντας το 2018 τα 33 εκατομμύρια μαζί με τους επισκέπτες της κρουαζιέρας.

Παράδοση-παραλαβή στο υπ. ΥΠΑΑΤ

Τη διαπραγμάτευση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) προς όφελος και προς το συμφέρον των Ελλήνων αγροτών, έθεσε ως προτεραιότητα ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Κατά τη διάρκεια της παράδοσης παραλαβής της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, ο νέος υπουργός σημείωσε επίσης ότι «έχει συντελεστεί μεγάλη πολική αλλαγή» και πρόσθεσε ότι «έχουμε τη συναίσθηση και το βάρος της ευθύνης».

Στο θέμα της διαπραγμάτευσης της νέας ΚΑΠ στάθηκε και ο απερχόμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος υπογράμμισε πως το βάρος ρίχθηκε στο να αποτραπεί η μείωση της χρηματοδότησής της, με το χτίσιμο συμμαχιών αλλά και με συστράτευση δυνάμεων.

Επίσης, τέθηκε το θέμα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο, όπως τονίστηκε από όλες τις πλευρές, αποτελεί και θα αποτελέσει το νούμερο ένα πρόβλημα που θα πλήξει τους αγρότες. Όπως είπε ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Κώστας Σκρέκας, το βάρος αναμένεται να δοθεί εκεί, καθώς, από το 2050, το 60% των αρδευόμενων εκτάσεων δείχνουν ότι θα γίνουν ξερικές. Πρόσθεσε, δε, πως «έχουμε χρέος να βοηθήσουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να γυρίσει σελίδα η χώρα».

«Στρατηγική επιλογή για τη Νέα Δημοκρατία ο αγροτικός τομέας», υπογράμμισε, από την πλευρά της, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδια για την Αλιευτική Πολιτική, Φωτεινή Αραμπατζή. Μιλώντας για την Κοινή Αλιευτική Πολιτική, η κ. Αραμπατζή ανέφερε ότι στόχος είναι η βέλτιστη και τάχιστη αξιοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας για την αύξηση του εισοδήματος των αλιέων.

«Είμαστε υπερήφανοι για το έργο που κάναμε», δήλωσε ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος προέτρεψε τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ «να συνεχίσει το μοντέλο του νέου Αγρότη» και έδωσε ως συμβουλή «να ακούτε τον απλό αγρότη».

Την εκτίμηση ότι το ΥΠΑΑΤ μπορεί να είναι η ραχοκοκαλιά για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, έκανε κατά την ομιλία της η πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου. «Κάναμε μεγάλη προσπάθεια», είπε, μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας ότι «υπήρξαν και καθυστερήσεις και λάθη».

Παράδοση- παραλαβή στο υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης

«Η πολιτική μας έχει μόνο ένα στόχο να υπηρετήσει τον Έλληνα πολίτη και να γίνει το Δημόσιο στη συνείδηση των Ελλήνων μια απολύτως πετυχημένη υπόθεση εξυπηρέτησης της ελληνικής κοινωνίας», τόνισε ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του υπό συγχώνευση στο ΥΠΕΣ υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, παρουσία της απερχόμενης υπουργού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Στη σύντομη τελετή, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, ο κ. Θεοδωρικάκος ήταν καθησυχαστικός για το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στο Δημόσιο, διαβεβαιώνοντας ότι «όσα κατά καιρούς έχουν ακουστεί για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων προφανέστατα είναι απολύτως ψέματα».

Σημείωσε ακόμα ότι θα αντιμετωπίσει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο «με απόλυτο σεβασμό για τη δουλειά που κάνουν και για την προσφορά τους στη χώρα και για την ανάγκη αυτή η προσφορά να γίνεται όλο και καλύτερη και αυτό να αναγνωρίζεται από την ελληνική κοινωνία».

Διευκρίνισε, επίσης, ότι δεν κάνει καμία προγραμματική αναφορά, καθώς σύντομα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη Βουλή κατά τις καθιερωμένες προγραμματικές δηλώσεις.

Από την πλευρά της η κ. Ξενογιαννακοπούλου έκανε έναν σύντομο απολογισμό των τελευταίων ετών, αναφερόμενη κυρίως στη «Διαύγεια», στο ενιαίο σύστημα κινητικότητας, στα ψηφιακά οργανογράμματα, στην ηλεκτρονική αξιολόγηση, στη θεσμοθέτηση του κανόνας 1:1 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, στην ενίσχυση του ΑΣΕΠ, καθώς και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης καταργείται και συγχωνεύεται στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ οι τομείς της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της κωδικοποίησης της νομοθεσίας μεταφέρονται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Παράδοση-παραλαβή στο υπ. Εργασίας
 

Τις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας, παρουσίασε ο νέος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, πρώτη προτεραιότητα είναι η δρομολόγηση της άμεσης έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων, ενώ σημείωσε ότι, μέχρι την 1η Ιουνίου 2020, το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται πλέον ψηφιακά.

Στόχος, όπως είπε, είναι η διαμόρφωση ενός προηγμένου ψηφιακού περιβάλλοντος, η δραστική απλοποίηση των διαδικασιών και η αποτελεσματική οργάνωση των υπηρεσιών «για να επιλύσουμε οριστικά ένα ζήτημα που αποτελεί ανοιχτή πληγή στην αξιοπρέπεια των συνταξιούχων και ολόκληρης της κοινωνίας», είπε και πρόσθεσε: «Σήμερα, ξεκινάει με συγκεκριμένο διάγραμμα και πρόγραμμα το νοικοκύρεμα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων».

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι, λόγω της ενδεχόμενης χαλάρωσης που έχει επέλθει, λόγω της προεκλογικής περιόδου, η πρώτη πολιτική του απόφαση θα αφορά την αύξηση και την ενδυνάμωση των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας που έχουν, ήδη, προγραμματιστεί στις τουριστικές περιοχές της χώρας για την πάταξη της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας, των καταχρηστικών συμπεριφορών, αλλά και κάθε μορφής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Όπως είπε, δεύτερη προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων «που ξεκινήσαμε την προηγούμενη περίοδο, κυρίως για σημαντικές οργανωτικές αλλαγές που άλλαξαν τη φυσιογνωμία και τις υπηρεσιακές δυνατότητες των υπηρεσιών του υπουργείου.

«Από το 2015, κάποιες από αυτές ανακόπηκαν», υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης, αναφέροντας ως παράδειγμα το σύστημα της ψηφιακής αποτύπωσης του ασφαλιστικού βίου των εργαζομένων, το ονομαζόμενο «ΑΤΛΑΣ» ή ο «ΗΛΙΟΣ» με την ψηφιακή καταγραφή των συνταξιούχων, «είτε άλλα τα οποία δεν αξιοποιήθηκαν στο βαθμό που έπρεπε». Και πρόσθεσε: «Αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να ολοκληρωθούν και να ενταχθούν σε ένα συνολικό πλαίσιο διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων της πολιτείας, να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες, οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, να υπάρχει διαφάνεια σε όλες τις δράσεις του υπουργείου και να πιάνει τόπο η συγκινητική προσπάθεια των εργαζομένων του υπουργείου, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Επιπλέον, συνεχίζουμε μία άλλη βασική προτεραιότητα που είχαμε ξεκινήσει το 2014, το λευκό μητρώο επιχειρήσεων, ώστε να επιβραβεύεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και η συνέπεια».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι τρίτη σημαντική προτεραιότητα είναι η αυστηρή τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας. «Έχουμε δώσει δείγμα ανεξίτηλης γραφής με τη θέσπιση, το 2013, του αυστηρού προστίμου των 10.500 ευρώ για την αδήλωτη εργασία. Δεν θα επιτρέψουμε την οποιαδήποτε αυθαιρεσία και καταχρηστική συμπεριφορά από τους εργοδότες, είτε από το πεδίο των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων είτε από το πεδίο της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, δίνοντας, όμως, παράλληλα κίνητρα επιβράβευσης των συνεπών και σωστών εργοδοτών, όπως π.χ. με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Το ΣΕΠΕ και οι ικανότατοι λειτουργοί του θα αποτελέσουν με περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού και επιχειρησιακού δυναμικού του την ασπίδα προστασίας όλων των εργαζομένων», ξεκαθάρισε ο κ. Βρούτσης.

Επίσης, τόνισε ότι προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας αποτελεί η διαφάνεια σε κάθε δράση και ενέργεια. Συγκεκριμένα, είπε: «Ενδεικτικά, δρομολογούμε άμεσα την επανέκδοση σε μηνιαία βάση των στοιχείων του συστήματος “ΗΛΙΟΣ” για τις συντάξεις, που έχει διακοπεί, την αποκατάσταση και την έρευνα του ηλεκτρονικού μητρώου εκκρεμών συντάξεων και, ταυτόχρονα, την υλοποίηση της εντολής του Συνηγόρου του Πολίτη για τη δημοσιοποίηση και εμφάνιση του επανυπολογισμού των συντάξεων, διαμέσου των εκκαθαριστικών σημειωμάτων», διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης.

«Στον πυρήνα της κοινωνικής πολιτικής μας είναι η στήριξη με κάθε τρόπο της οικογένειας, ενώ το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα αποτελέσει ξανά το βασικό εργαλείο άσκησης αποτελεσματικής κοινωνικής παρέμβασης», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι «το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα το διευρύνουμε και θα το ενισχύσουμε για να “αγκαλιάσει” τους αδύναμους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παρέχοντας όχι μόνο οικονομική στήριξη, αλλά και εγγυημένες ευκαιρίες επανένταξης στην κοινωνία και την εργασία».

Ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν πρόκειται να εκμηδενίσει ή να ισοπεδώσει τα πεπραγμένα της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας. «Αντίθετα, θα διορθώσουμε κενά και αστοχίες, θα εξορθολογίσουμε ή θα καταργήσουμε κάποια που πρέπει να καταργηθούν, στηρίζοντας, όμως, ο τιδήποτε χρειάζεται ενδυνάμωση. Η συνέχεια του κράτους αποτελεί βασική προτεραιότητα της πολιτικής μας», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, αναφέροντας ως παράδειγμα την προσπάθεια που έχει γίνει για την ενδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας. «Εμείς θα την σεβαστούμε και θα την ενισχύσουμε περαιτέρω με στελέχη, με καινοτόμα θεσμικά και ελεγκτικά εργαλεία και, κυρίως, με σταθερή πολιτική βούληση για την προστασία των εργαζομένων και την αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς εργασίας», τόνισε ο νέος υπουργός Εργασίας.

«Εξοπλισμένος με συναίσθημα, εμπειρία, γνώση και αποφασιστικότητα, αλλά και με τους δύο άξιους συνεργάτες μου υφυπουργούς, είμαι αισιόδοξος και σίγουρος ότι θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν για τον κόσμο της εργασίας, το συνταξιούχο και τον κάθε πολίτη», υποστήριξε ο κ. Βρούτσης.

Παράδοση – παραλαβή στο υπ. Δικαιοσύνης

«Η Δικαιοσύνη δεν θα πρέπει να αποτελεί χώρο πολιτικών αντιπαραθέσεων», τόνισε σήμερα ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τον απερχόμενο υπουργό, Μιχάλη Καλογήρου.

Ο κ. Τσιάρας ανέφερε πως η Δικαιοσύνη αποτελεί «πυλώνα της Δημοκρατίας» και επανέλαβε πως στους άμεσους στόχους του είναι να προωθηθούν οι επιλογές που βρίσκονται στην ατζέντα των πολιτικών επιλογών της Νέας Δημοκρατίας.

Ακόμη, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Τσιάρας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για το χαρτοφυλάκιο που του ανέθεσε και επισήμανε πως «ο καθένας μας κρίνεται στο τέλος της διαδρομής».

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Τσιάρα και τον νέο υφυπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Κράνη, κάνοντας παράλληλα μια αναδρομή στο έργο του.

Ο κ. Καλογήρου ανέφερε πως η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης άφησε έναν προϋπολογισμό αυξημένο κατά 40 εκατ. ευρώ, χίλιες νέες θέσεις δικαστικών υπαλλήλων και μια σειρά μεταρρυθμίσεων και νομοθετημάτων με στόχο τη βελτίωση την απονομής της Δικαιοσύνης.

Παραλαβή-παράδοση στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

«Ο πολιτισμός είναι βαθιά πολιτική έννοια» είπε η νέα υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη παραλαμβάνοντας σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από την προκάτοχο της, Μυρσίνη Ζορμπά.

Παρουσία εργαζομένων του υπουργείου και έχοντας στο πλευρό της τον νέο υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη «έναν πολύπειρο πολιτικό που έχει φέρει σε πέρας με επιτυχία ό,τι του έχει ανατεθεί» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Λίνα Μενδώνη επέστρεψε από σήμερα ως υπουργός πλέον του υπουργείου, του οποίου έχει διατελέσει επί μια δεκαετία γενική γραμματέας.

«Έχουμε εντολή από τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη να συμβάλουμε στην αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας με την αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου» τόνισε η κ. Μενδώνη στην τελετή παραλαβής/παράδοσης. Μίλησε επίσης για «την ολοκλήρωση βιώσιμου πολιτισμού με όχημα τα μνημεία, όπου αυτός διαθέτει: από την Κνωσσό, τη Ρόδο, τη Μεσσήνη, τη Δήλο, την Ακαδημία Πλάτωνα έως φυσικά την Αμφίπολη». Υπογράμμισε επίσης τον στόχο για «ολοκλήρωση και άμεση λειτουργία της Εθνικής Πινακοθήκης, του ΕΜΣΤ και του Ακροπόλ».

Αναφερόμενη στον πολιτισμό ως μείζον αξιακό, συμβολικό και οικονομικό κεφάλαιο, η κ. Μενδώνη έθεσε ως πλαίσιο τη σχέση του πολιτισμού με την κλιματική αλλαγή, την κοινωνική ενσωμάτωση, την παιδεία, την οικονομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη, και τις επενδύσεις.

«Ό,τι καλό έχει γίνει θα κρατηθεί. Το κράτος έχει συνέχεια, χωρίς ιδεοληψίες» υπογράμμισε η νέα υπουργός καλώντας την απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου εάν επιθυμούν σε λίγες ημέρες «να ξαναδούμε έναν -έναν φάκελο, να συζητήσουμε ανοιχτά, με διαφάνεια και χωρίς προκατάληψη για όλα τα θέματα».

Παραδίδοντας τη σκυτάλη στη Λίνα Μενδώνη η απερχόμενη υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «παραδίδουμε το ΥΠΠΟΑ ελεύθερο βαρών και υποθηκών, που είχαν συσσωρευθεί στο παρελθόν από έργα οιωνοί ανολοκλήρωτα, ασαφείς διαδικασίες και ελλείψεις κανονιστικών πλαισίων αλλά ακόμη και από διοικητικά και ποινικά κολάσιμες πράξεις. Διασφαλίσαμε απέναντι σε κάθε επιβουλή τη δημόσια κτήση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού με όρους σεβασμού και αειφορίας, απέναντι σε αυθαιρεσίες, ιδιωτικοποιήσεις και αποικιοκρατικές βλέψεις. Δρομολογήσαμε και φέραμε σε πέρας μεγάλα έργα με όλους τους κανόνες και την απαραίτητη δεοντολογία που απαιτείται» είπε μεταξύ άλλων η Μυρσίνη Ζορμπά.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής μιλώντας για τα πεπραγμένα της περιόδου, αναφέρθηκε στον «για πρώτη φορά έλεγχο της ΑΕΠΙ, τη νομοθεσία των πνευματικών δικαιωμάτων, τη σημαντική τομή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, τη θεσμική εξυγίανση του Ταμείου Αλληλοβοηθείας του υπουργείου Πολιτισμού».

Τέλος, στην τελετή παραλαβής παράδοσης η απερχόμενη γενική γραμματέας Μαρία Βλαζάκη εξέφρασε δημόσια ευχαριστίες «στους υπουργούς Πολιτισμού με τους οποίους συνεργάστηκε στη διάρκεια της θητείας της, τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟ, τα μέλη των συμβουλίων για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από τις αρχές της δημοκρατίας και του δικαίου και τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων που στήριξε την ελληνική κληρονομιά».

Παράδοση-παραλαβή στο υπ. Εθνικής Άμυνας

Ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Καποδίστριας μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν προκαλεί και επιζητεί σχέσεις σταθερότητας και ειρήνης τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου». Και συνέχισε λέγοντας: «Δεν της αρέσει όμως να προκαλείται και όταν προκαλείται οφείλει να αντιδρά με περίσκεψη, με αποφασιστικότητα αλλά και με σθένος, έτσι ώστε να μην πυροδοτεί εντάσεις, αλλά και να μη φαίνεται πρόσφορη να δέχεται προκλήσεις».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε, ακόμα, ότι προσβλέπει στην απρόσκοπτη συνεργασία με τα επιτελεία των αρχηγείων και τόνισε ότι είναι προφανές πως η μετάβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου πρέπει να γίνεται με όρους συνέχειας και ομαλότητας και αυτό θεωρείται δεδομένο πως θα γίνει. «Πρέπει επίσης να πω από αυτό το βήμα, γιατί ακόμα και τα αυτονόητα πρέπει να υπογραμμίζονται, πως ισχύουν μέχρι νεοτέρας στο ακέραιο οι εντολές των προκατόχων μου», είπε χαρακτηριστικά ο νέος ΥΕΘΑ.

«Αποτελεί τεράστια τιμή για μένα η εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου ο πρωθυπουργός να μου εμπιστευτεί το αξίωμα αυτό με όλο τεράστιο βάρος που φέρει και για το οποίο πρέπει όλοι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να δείξουμε βάθος ετοιμότητας», τόνισε στον χαιρετισμό του ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς τον κ. Αποστολάκη σημείωσε ότι «είναι ακόμα περισσότερη τιμή για μένα που παραλαμβάνω από εσάς. Είστε άνθρωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, προέρχεστε από τα σπλάχνα των Ε.Δ., εξαιρετικός στρατιωτικός αλλά και στρατιώτης». Επιπρόσθετα, τόνισε ότι ο κ. Αποστολάκης κατά τη διάρκεια της θητείας του στάθηκε φρουρός στα τείχη της πόλης και η πόλη ήταν ασφαλής και πως το ίδιο θα προσπαθήσει να κάνει και ο ίδιος.

Επίσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε: «Στόχος μας παραμένει η διατήρηση και γιατί όχι η επαύξηση και η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος του αξιόμαχου και της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Αυτός είναι διαχρονικά ο στόχος του κάθε υπουργού και αυτός θα είναι και ο δικός μας και για αυτό το στόχο θα εργαστούμε με προσήλωση και κάθε ικμάδα των δυνάμεων μας. Είναι ιερό το χρέος μας και έχουμε πλήρη επίγνωση του χρέους που παραλαμβάνουμε».

Ο νέος ΥΕΘΑ στάθηκε ιδιαίτερα στην ισχύ του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζοντας πως όταν αυτό είναι υψηλής ποιότητας, τότε, μετατρέπετε σε πολλαπλασιαστή ισχύος και αυτό συμβαίνει με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε, επίσης, πως όλοι, από την κορυφή της ηγεσίας μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη, κάνουν ότι μπορούν και πρόσθεσε ότι «από σήμερα θα κάνουμε μαζί ό,τι μπορούμε για να γνωρίζουν όλοι ότι η χώρα διαθέτει ισχυρότατη αποτρεπτική ισχύ και σε περιόδους κρίσεων ή αντιδράσεων αυτή η αποτρεπτική ισχύς κόβει κάθε περαιτέρω σκέψη επιβουλής σε οποιονδήποτε».

Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκλεισε τον χαιρετισμό του λέγοντας ότι «όλοι θα εργαστούμε προς τον ύψιστο σκοπό η πατρίδα να είναι ασφαλής και οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς διότι όλοι σας εκλεκτά στελέχη της στρατιωτικής ηγεσίας στο τέλος της ημέρας είσαστε στρατιώτες της Ελλάδας και από σήμερα είμαι και εγώ στρατιώτης της Ελλάδας μαζί σας».

Από την πλευρά του, ο νέος υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, στον χαιρετισμό του τόνισε πως η επιλογή του και η τοποθέτησή του στη θέση αυτή δείχνει την εμπιστοσύνη του πρόεδρου της κυβέρνησης στις Ένοπλες Δυνάμεις. Επιπρόσθετα, ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την εμπιστοσύνη και την αγάπη που περιβάλει τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο κ. Στεφάνης δεσμεύτηκε ότι θα τιμήσει τον όρκο που έδωσε και πως θα συνεχίσει να υπηρετεί την πατρίδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις. «Στόχος μου είναι η αποτελεσματικότητα» και πρόσθεσε: «Στόχος μου είναι η επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, στόχος μου είναι η επίλυση των προκλήσεων και αυτό θα επιτευχθεί με συνεργασία και, βεβαίως, με τη συνεχή και απόλυτη αφοσίωσή μου στο κύριο υπουργό».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να αποτελέσουν το εργαλείο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει από το δικό του μετερίζι την πρόοδο της πατρίδας. Και γνωρίζοντας τα στελέχη μας και την ποιότητα τους είμαι απόλυτα σίγουρος πως θα γίνει αυτό».

Την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, απόλυτης ομοψυχίας και αδιατάρακτης ενότητας, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες, επισήμανε ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται στο πλέον υψηλότατο επίπεδο, και η διακλαδικότητα έχει προαχθεί ώστε να ανταποκρίνεται στο σύγχρονο περιβάλλον.

Ο κ. Αποστολάκης επισήμανε τη χρηστή διαχείριση των διατιθέμενων πόρων και αναφέρθηκε στον πρόσφατο νόμο που επιλύει χρονίζοντα προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και τις ενέργειες για την έξοδο της αμυντικής βιομηχανίας από το μαρασμό. Και επανέλαβε την ανάγκη ανοικτού διαύλου επικοινωνίας με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και φάρο ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και την αποφασιστικότητά της για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της μέσω της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο απελθών αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, επισήμανε την άψογη και εξαίρετη συνεργασία του στο υπουργείο και το γεγονός ότι, παρά την οικονομική κρίση, η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων παρέμεινε σε τέτοια επίπεδα ώστε ουδείς να διανοηθεί να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη Συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία, όπως τόνισε, δημιούργησε συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης στα βόρεια σύνορα της χώρας, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να επικεντρωθούν στην κύρια απειλή.

Ο κ. Αποστολάκης και ο κ. Ρήγας διαβεβαίωσαν για την παροχή στήριξης στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε η επίδοση αναμνηστικών από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στον κ. Αποστολάκη και τον κ. Ρήγα.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ιδιαίτερη συνάντηση μεταξύ της νέας και της απελθούσας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας όπου υπήρξε ενημέρωση για τα τρέχοντα θέματα του υπουργείου.

Κατά την αποχώρηση του κ. Αποστολάκη, όπου συνοδευόταν από τον νέο υπουργό, η μπάντα παιάνισε το εμβατήριο του Πολεμικού Ναυτικού.

Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ,EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης