Έπειτα από ένα πολύωρο θρίλερ με πολλά πρωτοσέλιδα και πηχυαίους τίτλους περί «τηλεοπτικής μονομαχίας» Τσίπρα – Καμμένου ή «για άμεσες και ραγδαίες εξελίξεις», τελικά επικράτησε ηρεμία και κυριάρχησε κατά τα φαινόμενα η σωφροσύνη.
Ο οδικός χάρτης που θα καθορίσει τόσο τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όσο και τη χρονική διάρκεια της παρούσης συγκυβερνήσεως έχει ως εξής:

Έπειτα από ένα πολύωρο θρίλερ με πολλά πρωτοσέλιδα και πηχυαίους τίτλους «για άμεσες και ραγδαίες εξελίξεις», τελικά επικράτησε ηρεμία και κυριάρχησε κατά τα φαινόμενα η σωφροσύνη1. Την Τετάρτη το πρωί συνεδριάζει η Κ.Ο. καθώς και η Εκτελεστική Επιτροπή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, προκειμένου να διαμορφωθεί το πλαίσιο των κινήσεων οι οποίες θα εφαρμοστούν από εδώ και πέρα και έως την κατάθεση στη Βουλή της επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών.

2. Οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να αποφασίσουν την Τετάρτη εάν παραμένουν ή εάν αποχωρούν από την κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

3. Την Τετάρτη το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Open. Δεν αναμένεται να ξεκαθαριστεί το τοπίο ως προς τις προθέσεις του πρωθυπουργού για τη συγκυβέρνηση.

4. Την Πέμπτη το πρωί καταφθάνει στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αναχωρεί την Παρασκευή.

5. Αμέσως μετά την αναχώρηση της Γερμανίδας καγκελαρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

6. Την Παρασκευή το βράδυ ο υπουργός Άμυνας παραχωρεί συνέντευξη Τύπου (εξ αναβολής) στον τηλεοπτικό σταθμό Star.

7. Την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί, μέσω ομιλίας του στο Μέγαρο Μουσικής, στο πολιτικό σκηνικό της χώρας όσον αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών.

8. Την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου άρχισε η τελική διαδικασία στη Βουλή της ΠΓΔΜ για την ολοκλήρωση της συνταγματικής μεταρρύθμισης και ως εκ τούτου την τελική επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η διαδικασία αναμένεται να κρατήσει ενδεχομένως και ένα τετραήμερο. Πάντως, περί τις 15 Ιανουαρίου θα έχει λήξει το όλο ζήτημα όσον αφορά στην πλευρά της ΠΓΔΜ. Κατόπιν τούτου, είναι ζήτημα χρόνου το πότε θα έρθει για επικύρωση στην ελληνική Βουλή αυτή η συμφωνία.

Η χρονική στιγμή που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός να φέρει τη Συμφωνία αυτή στη Βουλή εξαρτάται άμεσα από το περιεχόμενο της συζήτησης που θα έχει με τον Πάνο Καμμένο την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου.

Αυτά ως προς τον οδικό χάρτη. Εν αναμονή της ολοκλήρωσης της συνεδρίασης της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ και με δεδομένη την κομβική συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου την Παρασκευή, θα ήταν παρακινδυνευμένη η οποιαδήποτε πρόβλεψη περί των πολιτικών εξελίξεων.
Εν τω μεταξύ, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν φαίνεται να έχει την πρόθεση ούτε και την πολιτική διάθεση να διακινδυνεύσει για άλλη μια φορά την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ιδιαίτερα μετά την επιθετική στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος τη Δευτέρα το μεσημέρι. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Κουμουνδούρου, η κυβέρνηση θεωρεί πως σε οποιαδήποτε περίπτωση και ανεξαρτήτως σεναρίου διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών καθώς και την απαραίτητη δεδηλωμένη για να συνεχίσει το κυβερνητικό έργο μέχρι νεωτέρας.

Η στάση αυτή της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε τσουνάμι σεναριολογίας σχετικά με τις προθέσεις του πρωθυπουργού στο άμεσο μέλλον. Όλα αυτά τα σενάρια περί επερχόμενου ανασχηματισμού, περί κατάθεσης αιτήματος ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή από την ίδια την κυβέρνηση καθώς και οι χρονικοί προσδιορισμοί της διενέργειας κοινοβουλευτικών εκλογών αποτελούν υποθέσεις εργασίας.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης