Με καθυστέρηση αρκετών εβδομάδων και μετά την κατά τα φαινόμενα αναποτελεσματική διαμεσολαβητική παρέμβαση της Γερμανίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σήκωσε το τηλέφωνο και μίλησε διαδοχικά αργά το βράδυ της Τετάρτης με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Η αμερικανική παρέμβαση έρχεται τη στιγμή που κορυφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο η επιθετική ρητορική της Τουρκίας και ενώ στις Βρυξέλλες αρχίζει η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου κύριο θέμα στην ατζέντα είναι η πολιτική της Ε.Ε. στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα ο Τραμπ συζήτησε με τον Μητσοτάκη τις τελευταίες εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό και ο κ. Μητσοτάκης τον ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία, η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την αυξημένη ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο νατοϊκών συμμάχων, όπως αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική προεδρία χθες Τετάρτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους». Τέλος η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σημαντικά διμερή και περιφερειακά θέματα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αμέσως μετά μίλησε τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «για διμερή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου», όπως αναφέρει ανακοίνωση Τύπου, την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες της τουρκικής προεδρίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης