Γιώργος: Ξεκινάμε το νέο κίνημαΟ Γιώργος Παπανδρέου δημοσιοποίησε τις προθέσεις του και αύριο στις 17:30, στο Μουσείο Μπενάκη, σε ειδική εκδήλωση θα ανακοινώσει ο ίδιος το νέο κόμμα. Η ημερομηνία 3 Ιανουαρίου επελέγη προφανώς για να γίνει ο συνειρμός με την 3η Σεπτέμβρη και την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

Η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου έχει ως εξής:

«Νέα χρονιά,

Νέο ξεκίνημα.

Ήρθε η ώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου.

Ήρθε η ώρα για να οικοδομήσουμε, όλοι μαζί, το νέο πολιτικό σπίτι που θα στεγάσει τις προοδευτικές μας αξίες, τις αξίες που μας ένωσαν και μας ενώνουν.

Αφουγκραζόμενοι τη δική σας φωνή, την απαίτηση χιλιάδων πολιτών από όλη την Ελλάδα, παίρνουμε την πρωτοβουλία και απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες σε αυτό το νέο ξεκίνημα.

Αύριο, στις 5:30 μμ, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη - Πειραιώς 138, δεν ιδρύουμε ένα ακόμη κόμμα.

Από αύριο, συμμετέχουμε στην αφετηρία ενός Κινήματος, που μπορεί και πρέπει να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στα μεγάλα διακυβεύματα που αφορούν τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.

Ενός Κινήματος που θέλουμε να διασφαλίσει την παρουσία των πραγματικών δυνάμεων της προόδου στο επόμενο Κοινοβούλιο, των δυνάμεων που πιστεύουν και το έχουν αποδείξει στην πράξη με πραγματικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ότι η Ελλάδα δεν θα υπερβεί οριστικά την κρίση, δεν θα ανακάμψει οριστικά, αν δεν αλλάξει οριστικά, αν δεν αλλάξει συθέμελα, με βάση ένα "Ελληνικό Σχέδιο" και Θεσμούς που λειτουργούν - με τον πολίτη συμμέτοχο.

Ενός Κινήματος που θα εργαστεί στην επόμενη Βουλή για να διασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για μια ασφαλή και οριστική έξοδο από την κρίση.

Ενός Κινήματος, που θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να γίνει πράξη η μετάβαση στη Μεταπελατειακή Ελλάδα, με όραμα την οικοδόμηση μιάς Ελλάδας Δικαιοσύνης και Δημιουργίας.

Ενός Κινήματος, η συγκρότηση του οποίου θα ολοκληρωθεί με ανοιχτό, συμμετοχικό Συνέδριο - που θα προσδιοριστεί μετά τις εκλογές, όπου θα αποφασιστούν τα πάντα. Κινηματικά, συμμετοχικά, με αρχές αυτοοργάνωσης, από τη βάση. Όπως αξίζει σε ένα Κίνημα που ανταποκρίνεται στις αρχές της Δημοκρατίας, του Σοσιαλισμού και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ενός Κινήματος, που βάζει πρώτα την Ελλάδα και τους πολίτες της – όχι τα πάσης φύσεως πελατειακά ή άλλα συμφέροντα.

Με τις ευχές μου για καλή χρονιά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, απευθύνω κάλεσμα συμμετοχής,

Από αύριο, 3 του Γενάρη,

Πάμε».

​Το όνομα και το λογότυπο θα φέρουν ισχυρούς συμβολισμούς σε σχέση με την παρακαταθήκη του Ανδρέα ΠαπανδρέουΟι επιτελείς του πρώην πρωθυπουργού είναι σφίγγα τόσο για το όνομα όσο και για τις λεπτομέρειες του νέου κόμματος. Είναι, ωστόσο, βέβαιο ότι το όνομα και το λογότυπο θα φέρουν ισχυρούς συμβολισμούς σε σχέση με την πολιτική παρακαταθήκη του Α. Παπανδρέου αλλά και του ίδιου του Γ. Παπανδρέου, με έμφαση στην προοδευτική διακυβέρνηση, την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις με φιλολαϊκό πρόσημο, την αλλαγή και την Κεντροαριστερά.

Στο facebook από το μεσημέρι της Παρασκευής έχει δημιουργηθεί σελίδα με τον τίτλο και το λογότυπο του νέου κόμματος, σύμφωνα πάντα με τη ιστοσελίδα, θα λέγεται «Κίνημα Αλλαγής». Αυτές οι πληροφορίες όμως διαψεύστηκαν από συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, οι οποίοι διαρρέουν ότι το όνομα θα περιλαμβάνει τη λέξη Κίνημα, αλλά δεν θα λέγεται Κίνημα Αλλαγής.

Στην εκδήλωση θα δοθεί η διακήρυξη των προγραμματικών θέσεων Παπανδρέου. Δεν είναι βέβαιο αν θα ανακοινώσει τα ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα, δεδομένου ότι σε κάποιες περιοχές δεν έχουν κλείσει ακόμη. Ωστόσο, θα υπάρξει μια γεύση των στελεχών που θα τον περιστοιχίζουν.

Θεωρείται βέβαιο ότι στο εγχείρημα θα μετέχουν οι:

- Φίλιππος Σαχινίδης (νυν βουλευτής ΠΑΣΟΚ, θα κατέλθει υποψήφιος βουλευτής στη Λάρισα)
- Θάνος Μωραΐτης (νυν βουλευτής ΠΑΣΟΚ, θα είναι υποψήφιος βουλευτής στην Αιτωλοακαρνανία)
- Γιώργος Πεταλωτής (υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης)
- Μιχάλης Καρχιμάκης (υποψήφιος βουλευτής Λασιθίου)
- Σωκράτης Ξυνίδης (υποψήφιος βουλευτής Ξάνθης)
- Ρεγγίνα Βάρτζελη και Φίλιππος Πετσάλνικος (πιθανόν υποψήφιοι στο Επικρατείας)
- Γιώργος Παναγιωτακόπουλος (επί των οργανωτικών)
- Γιώργος Πετρουλάκης.

​Ο Γιάννης Ραγκούσης φέρεται να είναι ενοχλημένος από τη συμμετοχή στελεχών του «παλιού ΠΑΣΟΚ»Ορισμένες πληροφορίες θέλουν να σκέπτονται τη μεταπήδηση στο κόμμα Παπανδρέου στελέχη όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Απόστολος Κακλαμάνης. Αντιθέτως, εξαιρετικά δυσαρεστημένος εμφανίζεται ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος, καίτοι είχε δηλώσει «παρών» στη νέα κίνηση, φέρεται να είναι ενοχλημένος από τη συμμετοχή στο κόμμα στελεχών που ανήκουν στο «παλιό ΠΑΣΟΚ».

Στο επιτελείο Παπανδρέου αναθάρρησαν από τις κρυφές δημοσκοπήσεις που -όπως λένε- δείχνουν ελπιδοφόρα στοιχεία, ενώ επικαλούνται και δημοσιεύματα ξένου Τύπου (Financial Times) που αναδεικνύουν το κόμμα Παπανδρέου σε ρυθμιστή και «μπαλαντέρ» της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης: 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 2 Ιανουαρίου 2015, 17:07