Τα σύννεφα στη σχέση της οικογένειας Κόκκαλη με το σύμπλεγμα συμφερόντων Μαρινάκη στον Πειραιά είχαν πυκνώσει εδώ και καιρό. Οι ενδείξεις για μία ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών είχαν επίσης καταγραφεί το τελευταίο διάστημα. Όμως, εν όψει και των πολιτικών εξελίξεων, οι οποίες επιταχύνονται λόγω των επερχόμενων εκλογών σε όλα τα επίπεδα, φαίνεται ότι και η σχέση της οικογένειας Κόκκαλη με τον Μαρινάκη επηρεάζεται καταλυτικά.

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου, λίγο πριν από το μεσημέρι, ο εκλεκτός του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη στον Πειραιά και δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μώραλης, στον συνδυασμό του οποίου είχε κατέλθει στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ο Πέτρος Κόκκαλης, γιος του Σωκράτη, έδωσε στη δημοσιότητα μια αιχμηρή ανακοίνωση, διά της οποίας εγκαλεί τον Πέτρο Κόκκαλη και του ζητεί να δηλώσει πάραυτα αν εξακολουθεί να συμμετέχει στον συνδυασμό που διοικεί τον δήμο από τις εκλογές του 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφορμή για αυτό το διαφαινόμενο «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» φαίνεται πως στάθηκε η έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών πως ο Πέτρος Κόκκαλης θα συμμετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάσταση στο μεγάλο λιμάνι έχει καταστεί περίπλοκη την τελευταία περίοδο εν όψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πιο συγκεκριμένα, η πλευρά του Βαγγέλη Μαρινάκη στηρίζει τον συνδυασμό του Γιάννη Μώραλη και σε αυτές τις εκλογές του Μαΐου, την ώρα όμως που η Νέα Δημοκρατία έχρισε δικό της υποψήφιο τον ιατρό Νίκο Βλαχάκο, γνωστή προσωπικότητα στον Πειραιά με κοινωνική προσφορά και έργο, ο οποίος απευθύνεται στον πυρήνα του παραδοσιακού μανιάτικου στοιχείου του μεγάλου λιμανιού. Την ίδια ώρα, το κόμμα της Φώφης Γεννηματά ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε επισήμως πως θα στηρίξει τον συνδυασμό του Γιάννη Μώραλη και, άρα, συμπορεύεται με τον εκλεκτό του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη. Πίσω από αυτήν τη σύμπλευση, βεβαίως, βρίσκεται η μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων της ομάδας του Ολυμπιακού.

Το ζήτημα, όμως, περιπλέκεται από τη στιγμή που ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης βρίσκεται πίσω από τη χρηματοδότηση όλων των τοπικών δομών της Νέας Δημοκρατίας στον Πειραιά και, όπως ειπώθηκε δημοσίως, πληρώνει τα ενοίκια των γραφείων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σχήμα οξύμωρο λοιπόν. Πώς ο εφοπλιστής και εκδότης Βαγγέλης Μαρινάκης την ίδια ώρα που χρηματοδοτεί τη Νέα Δημοκρατία στον Πειραιά στηρίζει τον Γιάννη Μώραλη, ο οποίος κατέρχεται στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές εναντίον του επίσημου υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας που είναι ο Νίκος Βλαχάκος;

Σε αυτό το σύμπλεγμα συμφερόντων θα πρέπει να ειπωθεί, βεβαίως, πως η ενδεχόμενη μεταγραφή του Πέτρου Κόκκαλη, ο οποίος εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με τον Γιάννη Μώραλη, στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί και το αντίπαλον δέος στο λιμάνι δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση. Επισημαίνεται πως πίσω από τις πολιτικές κινήσεις και τις παράπλευρες μετατοπίσεις που είναι σε εξέλιξη στον Πειραιά βρίσκεται ο ακήρυκτος πόλεμος τοπικών συμφερόντων στο λιμάνι με τα σχέδια επέκτασης εντός και εκτός των λιμενικών εγκαταστάσεων στον Πειραιά της εταιρείας Cosco.

Οι σχέσεις της κινεζικής εταιρείας με την κυβέρνηση και τα τοπικά συμφέροντα βρίσκονται αυτήν την περίοδο σε όξυνση και τα σχέδια της Cosco για την περιοχή του Πειραιά έχουν παγώσει από τοπικές πολιτικές δυνάμεις αλλά κατ’ επέκταση και από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα η διαφωνία αυτή να οδεύει προς τα δικαστήρια. Έχουμε να κάνουμε, δηλαδή, με ένα ευρύ παιχνίδι Real Estate που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πειραϊκή χερσόνησο συνολικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κόντρα της πλευράς Μαρινάκη-Μώραλη με την πλευρά της οικογένειας Κόκκαλη φαίνεται να είναι η κορυφή του παγόβουνου. Ενδεχομένως, δε, κάποιοι να έχουν αντιληφθεί πως οι πολύ πρόσφατες εξελίξεις και οι νέες δικαστικές υποθέσεις που επιβαρύνουν την πλευρά Μαρινάκη (ξυλοδαρμός Τζήλου) θα λειτουργήσουν αρνητικά για τον κύκλο συμφερόντων του εφοπλιστή-εκδότη. Δηλαδή, ενδεχομένως κάποιοι να έχουν αντιληφθεί πως το «σκάφος Μαρινάκη» μπάζει νερά και σπεύδουν να το εγκαταλείψουν όσο είναι καιρός.  

Αναμένεται η απάντηση της πλευράς του Πέτρου Κόκκαλη στην ασυνήθιστα αιχμηρή αυτή ανακοίνωση του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, έτσι ώστε να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα. Ιδιαίτερα, δε, αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία της πολιτικής μεταγραφής του Πέτρου Κόκκαλη στο αντίπαλο στρατόπεδο, δηλαδή στον ΣΥΡΙΖΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης