Όπως σε όλες τις συνεντεύξεις Τύπου μετά από σημαντικά γεγονότα ή φυσικές καταστροφές, έτσι και στη συγκεκριμένη περίσσεψαν υποκρισία και ανοησία.

Σας θυμίζουμε την περίπτωση υποκλοπών επί Καραμανλή, του σεισμού της Πάρνηθας, του ναυαγίου «Σάμινα» στις Κυκλάδες και τον Παπουτσή ως υπουργό Ναυτιλίας που δήλωνε ότι η Πάρος είναι μακριά…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι η μοίρα των αρχηγών και των προϊσταμένων των υπηρεσιών να καλύπτουν την εκάστοτε κυβέρνηση. Σπάνια επιτυχώς, συνήθως ανεπιτυχώς.

Αλγεινή εντύπωση δημιούργησαν οι επανειλημμένες προσπάθειες του κυβερνητικού εκπροσώπου κ.Τζανακόπουλου να εμποδίσει τον διάλογο των αρμοδίων με ορισμένους δημοσιογράφους, προφανώς μη αρεστούς.

Κάποια στιγμή μάλιστα με επιτακτικό τρόπο, αντιλαμβανόμενος ότι ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος δεν τον κάλυπτε ικανοποιητικά, ζήτησε την παρέμβαση του υπαρχηγού, ο οποίος πέρα από τα μέτρια ελληνικά «του επικεφαλή», έδινε και ανακριβή στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι οι ζάντες των αυτοκινήτων αποτελούνται από αλουμίνιο με βαθμό τήξης τους 600 βαθμούς Κελσίου και τιτάνιο το οποίο λιώνει στους 1600 βαθμούς.Τελικά οι χειρότεροι εμπρησμοί προέρχονται από την πολιτική βλακεία, την ανεπάρκεια και την ανυπαρξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ζάντες των αυτοκινήτων κατασκευάζονται από αλουμίνιο 6082 που λιώνει στους 550 βαθμούς. Ζάντες τιτανίου έχουν μόνον ειδικά αυτοκίνητα αγώνων και όχι τα κοινά αυτοκίνητα.

Πέρα όμως από αυτές τις ανακρίβειες, η όλη συνέντευξη Τύπου εξαντλήθηκε στις αγωνιώδεις προσπάθειες των επικεφαλής των σωμάτων να αποδείξουν ότι επρόκειτο περί εμπρησμού.

Ποιος αμφισβήτησε αυτή την εκδοχή; Επί δεκαετίες οι εμπρηστές οικοπεδοφάγοι ή μη ήταν οι δράστες των μεγάλων πυρκαγιών. Υπήρχε λόγος να γίνει ολόκληρη συνέντευξη Τύπου για να αποδειχθεί το αυτονόητο;

Κύριοι υπεύθυνοι – ανεύθυνοι κατά βάση – συντελεστές αυτής της συνέντευξης – παρωδία που παρακολουθήσαμε, αντιλαμβανόμαστε την αμηχανία της κυβέρνησης μπροστά σε εκατόμβη νεκρών, μέτρα όμως λαμβάνονται και σχεδιασμός αντιμετώπισης πιθανής φυσικής καταστροφής γίνεται πριν ξεκινήσει το κακό.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση γνωρίζατε τόσο εσείς όσο και οι προκάτοχοί σας κατά το παρελθόν, ότι η περιοχή ήταν μία από τις πλέον επικίνδυνες λόγω αυθαίρετης δόμησης, λόγω έλλειψης παρατηρητηρίων και κρουνών, λόγω έλλειψης μέσων και πολλών άλλων. Δεν κάνατε τίποτα και πολύ φοβάμαι ότι ούτε τώρα κατόπιν εορτής θα κάνετε κάτι.Είναι η μοίρα των αρχηγών και των προϊσταμένων των υπηρεσιών να καλύπτουν την εκάστοτε κυβέρνηση. Σπάνια επιτυχώς, συνήθως ανεπιτυχώς

Γνωρίζατε ότι την συγκεκριμένη ημέρα ο βαθμός επικινδυνότητας ήταν στην τέταρτη βαθμίδα της κλίμακας. Δεν υπήρχε η απαιτούμενη επιφυλακή και προσπαθήσατε να το αποκρύψετε. Λυπηρό εάν σκεφθεί κανείς ότι στην Καλιφόρνια το 2007 κάηκαν έξι χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και οι νεκροί ήταν δεκαεπτά!

Είναι η στιγμή που ο πρωθυπουργός οφείλει να κάνει δεκτές παραιτήσεις, διαφορετικά το κύμα αγανάκτησης του κόσμου, θα είναι χειρότερο από το θερμικό κύμα που έπληξε τον Δήμο Μαραθώνα καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά του.

Οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί, το λιμενικό, ο στρατός και οι εθελοντές, έκαναν πολύ καλά την δουλειά τους. Εκείνοι που δεν την έκαναν είναι όσοι αισθάνονται ένοχοι, γνωρίζουν τις βαρύτατες ευθύνες τους και προσπαθούν να τις αποσείσουν.

Μόνον ο Τόσκας έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού και οφείλουμε να τον συγχαρούμε αν και ο ίδιος δεν όφειλε να το πράξει πρώτος, εφ’ όσον πυροσβέστες και αστυνομικοί που ανήκουν στη δικαιοδοσία του, έκαναν με αυτοθυσία την δουλειά τους. Από όλη αυτή την παρωδία διεσώθη μόνο ο αρχηγός της αστυνομίας.

Ο μεγάλος απών Σκουρλέτης δήλωνε νωρίτερα στο ραδιόφωνο του Χατζηνικολάου, ότι η ιδέα της παραίτησης πέρασε από το μυαλό του, χωρίς να διευκρινίσει που πήγε αμέσως μετά. Προφανώς την πήρε μακριά ο άνεμος των εννέα μποφόρ.

Κρίμα γιατί το ηθικό πλεονέκτημα έγινε στάχτη κι αυτό, δίνοντας περιθώριο σε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, να αυθαδιάζουν με τραγικές φυσικές καταστροφές κατά το παρελθόν στο ενεργητικό τους.

Την κατάσταση έσωσε ο Μητσοτάκης δηλώνοντας, ευτυχώς νωρίς, ότι το κράτος διαχρονικά δεν στάθηκε ικανό να προστατέψει τα δάση και τους πολίτες του. Ήταν η πιο αξιοπρεπής δήλωση όλες αυτές τις ημέρες της υποκρισίας.

Από το 1830 όπως υποστηρίζει πολύ σωστά ο Κλεάνθης Γρίβας, το κράτος ποτέ δεν στάθηκε ικανό να προστατέψει τους πολίτες του. Είναι ανύπαρκτο και ως εκ τούτου, από κάτι που δεν υπάρχει δεν μπορείς να περιμένεις τίποτα.

Τελικά οι χειρότεροι εμπρησμοί προέρχονται από την πολιτική βλακεία, την ανεπάρκεια και την ανυπαρξία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης