Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Ελλάδα ως έναν απαραίτητο εταίρο και έναν σύμμαχο κλειδί στο ΝΑΤΟ, που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υπεράσπιση της νοτιοανατολικής πτέρυγας της συμμαχίας, σημείωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.

O αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ ΠατέλΗ συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Πατέλ ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου, ο οποίος ζήτησε να μάθει ποια είναι η αντίδραση των ΗΠΑ στο γεγονός ότι ο Νίκος Δένδιας αρνήθηκε να αποβιβαστεί στην Τρίπολη προκειμένου να μην συναντήσει την Λίβυα υπουργό Εξωτερικών και στη συνέχεια μετέβη στην Βεγγάζη, όπου συναντήθηκε με τον Χαλίφα Χαφτάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλο που ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι δεν γνωρίζει το περιστατικό, ο Τούρκος δημοσιογράφος επανήλθε ζητώντας να μάθει εάν είναι σύμφωνο με την πολιτική των ΗΠΑ το γεγονός ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τον Χαφτάρ και όχι την κυβέρνηση της Τρίπολης. Ωστόσο, και σε αυτή την ερώτηση ο Βεντάντ Πατέλ επανέλαβε την ίδια απάντηση, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα βοηθά τις ΗΠΑ να επιτύχουν τους στόχους τους τόσο στην Μεσόγειο όσο και στην Ευρώπη.

 

Όπως ανέφερε, «αυτό που απλώς θα έλεγα, καθώς δεν έχω κάποια συγκεκριμένη αντίδραση να προσφέρω, είναι ότι η Ελλάδα είναι ένας απαραίτητος εταίρος και σύμμαχος κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην προστασία της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, αλλά και βοηθώντας τις ΗΠΑ να επιτύχουν τους στόχους τους τόσο στην άμεση περιοχή της Μεσογείου όσο και ευρύτερα στην Ευρώπη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Tι απάντησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

 

Το διπλωματικό επεισόδιο με τον Δένδια στη Λιβύη

Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι στην Τρίπολη την Πέμπτη δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς λίγα λεπτά μετά την προσγείωση του κυβερνητικού αεροσκάφους στην πρωτεύουσα της Λιβύης ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την άμεση απογείωση του για τη Βεγγάζη. 

Αρχικά, η Τρίπολη δεν ήταν στο πρόγραμμα του ταξιδιού του Δένδια στη Λιβύη. Όμως, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως, την παραμονή της επίσκεψης, ο Μένφι είχε ζητήσει να μεταβεί ο υπουργός και στην Τρίπολη για συνάντηση μαζί του. Η συνάντηση προγραμματίστηκε με την προϋπόθεση να δει μόνο αυτόν και να μην παραβρίσκεται κανείς άλλος.

Στο αεροδρόμιο της Τρίπολης αναμένοντας την άφιξη Δένδια

Αρνήθηκε ο Νίκος Δένδιας να κατέβει από το αεροσκάφος

Όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, όπου περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μανγκούς, ο ΥΠΕΞ αποφάσισε τελικά να αναχωρήσει χωρίς να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για «φάουλ πλέι», ενώ σημείωναν πως οι λιβυκές αρχές θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση, με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η κα Μανγκούς, η οποία είναι υπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης, υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία τον Οκτώβριο, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η Αίγυπτος, είναι πως η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι προσωρινή με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Η ελληνική αποστολή χρειάστηκε να περιμένει για περισσότερο από μία ώρα μέσα στο αεροπλάνο και αφού εγκρίθηκαν τα νέα σχέδια πτήσης, το αεροπλάνο που μετέφερε τον Δένδια αναχώρησε και επιβιβάστηκε εν τέλει στη Βεγγάζη, όπου ο Έλληνας ΥΠΕΞ παρέδωσε μια δωρεά εμβολίων Covid-19 στις αρμόδιες αρχές και συμμετείχε σε εκδήλωση για την συνεισφορά της Ελλάδας στην αποκατάσταση του λιμανιού της Βεγγάζης. Επίσης, συναντήθηκε με τον στρατάρχη Καλίφα Χαφτάρ, με ομάδα προέδρων της βουλής των αντιπροσώπων, αλλά και με τον πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης