Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκαν σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο δήμαρχος Κωνσταντινουπόλεως Εκρέμ Ιμάμογλου, οι οποίοι έγιναν δεκτοί από τον Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Στην συνάντηση που έγινε σε θερμό κλίμα, ο Κ. Μπακογιάννης δήλωσε απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη: «Θέλω να σας εκφράσω, Παναγιώτατε, τις θερμές μας ευχαριστίες που μας δεχτήκατε σήμερα με τον φίλο και συνάδελφο δήμαρχο Κωνσταντινούπολης. Νομίζω ότι η κοινή μας παρουσία σήμερα εδώ στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα. Ένα μήνυμα με πολλούς συμβολισμούς, αλλά και ένα μήνυμα ουσίας. Ένα μήνυμα για το χθες, το σήμερα, το αύριο. Και τιμά ιδιαίτερα τον φίλο και συνάδελφο ότι είμαστε εδώ μαζί. Είναι πραγματικά ευλογία για την Κωνσταντινούπολη ότι είναι η αδιαπραγμάτευτη έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είναι ένα δώρο της ιστορίας που ενισχύει τη συνομιλία των πολιτισμών, ενδυναμώνει τις διαθρησκευτικές σχέσεις και εγγυάται την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Και ασφαλώς το Πατριαρχείο είναι μια κιβωτός αγάπης, ελπίδας και δύναμης για όλους. Έλληνες και Τούρκους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη σειρά του σημείωσε: «Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που υποδεχόμεθα σήμερα εδώ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τους Εξοχοτάτους και πολύ αγαπητούς Δημάρχους της Πόλεώς μας και των Αθηναίων, τον Δήμαρχο Αθηναίων τον κ. Μπακογιάννη, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως αυτές τις μέρες την Πόλη και την χώρα εδώ, και η επίσκεψίς του, ασφαλώς, συμβάλλει εις την περαιτέρω σύσφιξιν των σχέσεων των κατοίκων των δύο μεγάλων και σπουδαίων πόλεων, τις οποίες εκπροσωπούν οι κύριοι Δήμαρχοι, αλλά και των δύο λαών εκατέρωθεν του Αιγαίου. Η κοινή επίσκεψίς των εις την Έδραν της Μητρός Εκκλησίας μάς υπενθυμίζει μίαν ανάλογη παλαιοτέρα επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε εις το παρελθόν, του μακαρίτη Μιλτιάδη Έβερτ προς τον κ. Bedrettin Dalan, που ήταν τότε Δήμαρχος της Πόλεως, αλλά γνωρίζουμε ότι και αργότερα ο Δήμαρχος Αθηναίων ο κ. Αβραμόπουλος ανέπτυξε και καλλιέργησε πολύ φιλικές σχέσεις με τον τότε Δήμαρχο της Πόλεως και νυν Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, τον κ. Ερντογάν , και η φιλία τους αυτή, γνωρίζω πολύ καλά, ότι συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο κ. Αβραμόπουλος είχε επισκεφθεί τον κ. Ερντογάν και στη φυλακή σε μία άτυχη στιγμή, και άδικη στιγμή της ζωής του, που αδικήθηκε και μπήκε για μερικούς μήνες στην φυλακή. Αυτό το εξετίμησε πάρα πολύ ο κ. Ερντογάν και δεν το ξεχνά. Ευχόμεθα εν πάση περιπτώσει οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο πόλεων και των δύο χωρών και των δύο λαών, να καλλιεργούνται και να προοδεύουν, επ’ αγαθώ αμφοτέρων των πλευρών. Το Πατριαρχείο μας πάντοτε αισθάνεται ότι είναι μία γέφυρα μεταξύ των δύο πλευρών και είναι γέφυρα φιλίας, ειρήνης, αλληλεγγύης για την ευτυχία των κατοίκων των δύο πόλεων και των δύο χωρών. Με αυτό το πνεύμα κ. Δήμαρχε, σάς καλωσορίζουμε με εγκαρδιότητα και σας ευχόμεθα πολλή δύναμη στο πολυεύθυνο έργο το οποίον έχετε στην μεγάλη και ιστορική πόλη των Αθηνών».

Τέλος, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:« Είναι μεγάλη μου τιμή να φιλοξενώ εδώ τον φίλο μου τον Κώστα. Ζω επίσης την πολύ μεγάλη τιμή να ξεκινώ την ημέρα μου ενώπιον του Παναγιώτατου Πατριάρχη. Σήμερα, πρώτα ο θεός, θα ζήσουμε μια ωραία ημέρα Αθήνας-Κωνσταντινούπολης. Με τον δήμαρχο της Αθήνα θα επισκεφθούμε και θα απολαύσουμε μαζί τα ωραία μέρη της Κωνσταντινούπολης. Όπως προανέφερε και ο Πατριάρχης, πιστεύω πως μαζί θα μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας την ιστορική ευθύνη, προκειμένου να χτίσουμε την ωραία γέφυρα ειρήνης Αθήνας-Κωνσταντινούπολης που είναι γεμάτη με όμορφα αισθήματα. Αποτελεί για εμάς μεγάλη ικανοποίηση το γεγονός μια αρχαία πόλη, όπως η Κωνσταντινούπολη, να βρίσκεται σε ιστορική συνύπαρξη με την Αθήνα, μια συνύπαρξη που διαρκεί για χιλιετίες. Είμαι σίγουρος πως σε κάθε τομέα θα φέρουμε την τοπική αλλά και την κάθε ευθύνη στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο μεταξύ των δύο πόλεων. Πιστεύω πως θα είναι μια όμορφη ημέρα και ένα ωραίο ξεκίνημα. Ελπίζω πως από εδώ και πέρα με βάση τις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Κωνσταντινούπολης και οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών  θα είναι πολύ καλές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης