Φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ έχουν απαγορευτεί και οι συγκεντρώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ήταν η πρώτη που, λίγο μετά τις 09:00 το πρωί, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της εξέγερσης του ’73 στο Πολυτεχνείο.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έστειλε μήνυμα προς όλα τα πολιτικά κόμματα πως η Δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας αλλά και ευθύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δήλωση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι η αφετηρία της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας. Μία κορυφαία πράξη αντίστασης, ένα σύμβολο πολιτικής ελευθερίας και αυτοκαθορισμού, που δεν καθόρισε μόνο μία γενιά και τους αγωνιστές της, στους οποίους σήμερα οφείλουμε την πιο υψηλή τιμή, αλλά την πιο προοδευτική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας.

Το Πολυτεχνείο μας διδάσκει ότι η δημοκρατία απαιτεί αρετή και θυσίες. Μας υπενθυμίζει ότι οι νέοι είναι το πιο ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας.

Η φετινή επέτειος γιορτάζεται σε πρωτόγνωρες συνθήκες, λόγω της πανδημίας. Το μήνυμα που εκπέμπει, όμως, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, είναι καθολικό: η δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας, αλλά και ευθύνης.

Η υπέρβαση της ατομικότητάς μας  για το κοινό καλό, τη δημόσια υγεία και την αλληλεγγύη, είναι, σήμερα, ο δικός μας αγώνας.

Στο Πολυτεχνείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

Λίγο αργότερα, περίπου στις 10:00 το πρωί, έφτασε στο Πολυτεχνείο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Το διαχρονικό αίτημα για ελευθερία συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα που πρέπει όλοι να δείξουμε για να βγούμε πιο ισχυροί και ενωμένοι από αυτή την περιπέτεια» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο, τιμώντας τη μνήμη των νεκρών της εξέγερσης του 1973.

«Κάθε σημαντική επέτειος αποκτά νέο νόημα μέσα στις περιστάσεις που γιορτάζεται. Σήμερα, οι προτεραιότητες είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας, ειδικά τους νεότερους που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Στο ΕΑΤ-ΕΣΑ το ΚΚΕ

Στο ΕΑΤ ΕΣΑ βρέθηκε από την πλευρά του το ΚΚΕ με τήρηση των απαραίτητων μέτρων.

Με συνθήματα και χειροκροτήματα έγινε δεκτός ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, που κατέθεσε στεφάνι στον χώρο κράτησης και βασανισμού αγωνιστών. 

 

 

Μέλη του ΚΚΕ πραγματοποίησαν πορεία έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία, παρά την απαγόρευση συναθροίσεων λόγω πανδημίας που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία. Τα μέλη του ΚΚΕ, κρατώντας αποστάσεις μεταξύ τους, πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία, η οποία διαλύθηκε κατά τις 10:30 το πρωί της 17ης Νοεμβρίου.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

 

Αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο

Στεφάνι κατέθεσε στον χώρο του Πολυτεχνείου, με την ευκαιρία της 47ης επετείου της εξέγερσης των φοιτητών, αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ με επικεφαλής τους Μανώλη Χριστοδουλάκη, Παύλο Χρηστίδη και Βασίλη Κεγκέρογλου.

Στο ΕΑΤ-ΕΣΑ ο Αλέξης Τσίπρας με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ

Στα κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καταθέσει στεφάνι για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης