O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπως έγινε γνωστό, εξέφρασε στον Πρέσβη της Λιβύης την έντονη ενόχληση της Ελλάδας σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στην συμφωνία με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον πρέσβη της Λιβύης δόθηκε περιθώριο έως την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου να δώσει στην Αθήνα το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη, την περασμένη Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε διαφορετική περίπτωση, ο Πρέσβης θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ως ανεπιθύμητος στη χώρα, δηλαδή θα κινηθούν οι διαδικασίες απέλασης.

Παράλληλα η Ελλάδα απέστειλε πρόσκληση και στον πρόεδρο του λιβυκού κοινοβουλίου, ο οποίος πρόσκειται στον στρατάρχη Χάφταρ, για να επισκεφθεί την Αθήνα ενώ την ενόχλησή της προς τη διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επισημαίνεται πως την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με ομολόγους του σημαντικών χωρών με επιρροή στην περιοχή, στους οποίους θα θέσει το ζήτημα, στο περιθώριο συναντήσεων του ΝΑΤΟ όσο και του ΟΑΣΕ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγές πάντως του Υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν πως το ζήτημα για τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, απασχολεί ήδη την κυβέρνηση από τον περασμένο Ιούλιο και πως η ελληνική πλευρά δεν ξαφνιάστηκε από τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Μάλιστα όπως τονίζουν, ο υπουργός Εξωτερικών είχε θέσει το συγκεκριμένο  ζήτημα στο πρώτο του ταξίδι τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, όταν συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Γαλλίας, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Παράλληλα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Σεπτέμβρη, συναντήθηκε με τον Λίβυο ομόλογό του, ο οποίος ούτε επιβεβαίωσε αλλά ούτε αρνήθηκε την ύπαρξη ανάλογων σκέψεων.

Σημειώνεται δε ότι δεν τίθεται ζήτημα άρσης αναγνώρισης της συγκεκριμένης κυβέρνησης, καθώς αυτή τυγχάνει αναγνώρισης τόσο από την ΕΕ όσο και από τον ΟΗΕ.

Για το συγκεκριμένο θέμα οι ίδιες διπλωματικές πηγές σημειώνουν και τα εξής:

«-Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε το ζήτημα τόσο στον Ιταλό Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 26/11, όσο και κατά τη σημερινή τηλεφωνική του συνομιλία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Ε. Μακρόν. 

-Ο Υπουργος Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα στο Υπουργείο Εξωτερικών (28/11) προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις. 

-Υπήρξε δημόσια αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών.

-Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα. Παράλληλα η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ ενημέρωσε άμεσα την Ε.Επιτροπή και συγκεκριμένα την ΥΕ/ΑΕ κα Μογκερίνι για την εξέλιξη της κατάστασης, ενώ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας το έθεσε σήμερα και στο πλαίσιο του Coreper. Κατόπιν ενεργειών μας, έχει δρομολογηθεί η διενέργεια διαβημάτων της ΕΕ, τόσο σε Τρίπολη όσο και σε Άγκυρα. »

Διαβάστε επίσης: Εν κρυπτώ συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για την ΑΟΖ

Αντίδραση της Αθήνας για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης: Πρόκειται για φαιδρότητες

Ο Νίκος Δένδιας κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα για εξηγήσεις

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης