Με την ενότητα «Προοδευτικές συγκλίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη» ολοκληρώθηκε το διήμερο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που διεξήχθη στην Αθήνα. Την κρισιμότητα των επικείμενων ευρωεκλογών για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης επεσήμανε ο γραμματέας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, υπογραμμίζοντας πως το ζητούμενο για την Αριστερά είναι το τι έχει να πει στους λαούς δύο μήνες πριν τις εκλογές. «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για τον ποιο δρόμο θα επιλέξουμε καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μην υπάρχει Ευρώπη» είπε. Ο κ Σκουρλέτης σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε πως εύκολα διαπιστώνει κάποιος το γεγονός ότι η ηγεμονία του Νεοφιλελευθερισμού γέννησε τις νέες ανισότητες. Ενώ καταλόγισε ευθύνες στον τρόπο αντίδρασης της Ε.Ε και του ανεπτυγμένου κόσμου έναντι της προσφυγικής κρίσης δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την άνοδο της Ακροδεξιάς, την εθνική αναδίπλωση, με αποτέλεσμα οι ρατσιστικές και ακραίες λογικές «να σηκώνουν σήμερα κεφάλι» τόνισε.

«Η ακολουθούμενη πολιτική απαξίωσε το όραμα της ενωμένης Ευρώπης και έστρεψε τις λαϊκές τάξεις προς την Ακροδεξιά. Θεωρώ ότι εμείς ως ευρωπαϊκή αριστερά είμαστε από τις ομάδες που δεν βλέπουν με έκπληξη αυτή την κατάσταση» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανέλυσε τις επιπτώσεις της κρίσης του 2008 στον τραπεζικό κλάδο και τη μετακύλυση στα κράτη και τους λαούς. «Στο μάτι του κυκλώνα των προγραμμάτων λιτότητας βρέθηκε ο κόσμος της εργασίας που έχασε τα δικαιώματα του ενώ δημιουργήθηκε μια εργασιακή ζούγκλα. Αυτά εμείς τα είχαμε επισημάνει και αυτό μας δημιουργεί μια πολιτική αυτοπεποίθηση» υπογράμμισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ για να συμπληρώσει πως «οι πραγματικές ανισότητες διευρύνθηκαν, τα πλεονάσματα των ισχυρών οικονομιών της Ευρώπης είναι τα ελλείμματα των αδύναμων του Νότου».

«Πέφτει το βάρος στην ευρωπαϊκή αριστερά να μιλήσει για το τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα. Την ανάγκη δημιουργίας αναχώματος στην άνοδο της Ακροδεξιάς. Είναι θετικό πως αν και με καθυστέρηση ένα μεγάλο κομμάτι της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας έχει αποφασίσει να ανοίξει μια συζήτηση στρατηγικού περιεχομένου για τις οικονομικές πολιτικές» είπε ο κ. Σκουρλέτης μεταξύ άλλων και ζήτησε να ανοίξει ουσιαστικός διάλογος «για να είμαστε το αντίπαλο δέος απέναντι στο νέο πρόσωπο της νεοδεξιάς» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Εμείς έχοντας βγει από το μνημόνια θα πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα των προτάσεων που κάναμε πριν την κρίση» είπε ο Πάνος Σκουρλέτης. «Νομίζω ότι τους τελευταίους μήνες ανοίγουμε έναν άλλο δρόμο που μας οδηγεί μακριά από τις πολιτικές λιτότητας και αυτός ο δρόμος πρέπει να βαθύνει» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μια αριστερή κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν έχει υπαρκτές κοινωνικές δυνάμεις και δη της εργασίας, και εάν δεν έχει ένα κόμμα μαζικό λαϊκό με διακριτό λόγο απέναντι στην κυβέρνηση. Ένα κόμμα που θα είναι χωνευτήρι των ιδεών που λαμβάνουμε από την κοινωνία. Δεν αρκεί να έχεις την κυβέρνηση εάν δεν έχεις τους κοινωνικούς πυλώνες να σου δείξουν το δρόμο, που έχεις να ακολουθήσεις» κατέληξε στην ομιλία του ο γραμματέας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης