«Το εργασιακό νομοσχέδιο έχει κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021, 15:38
«Το εργασιακό νομοσχέδιο έχει κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο»

«Το εργασιακό νομοσχέδιο έχει κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, απορρίπτοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί εργασιακού μεσαίωνα και αντιτείνοντας ότι η παράταξή του έχει στο επίκεντρο της πολιτικής της τον εργαζόμενο και δεν είναι κόμμα της εργοδοσίας.

Ο κ. Βρούτσης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, και γενικότερα την Αριστερά, ότι επαναλαμβάνει διαχρονικά το μοτίβο πως η ΝΔ στηρίζει τους επιχειρηματίες σε βάρος των εργαζομένων, όμως, όπως είπε, αυτή η κατηγορία πέφτει συνεχώς στο κενό με συγκεκριμένες κοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζει.

«Επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο εργαζόμενος. Δεν είμαστε κόμμα της εργοδοσίας. Όμως η επιχειρηματικότητα είναι το εργαλείο για να δημιουργήσουμε πλούτο και να αυξήσουμε τις νέες θέσεις εργασίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης κατά τη συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

«Τρεις είναι οι βασικές αρχές που παραμένουν αδιαπραγμάτευτες για τη ΝΔ» επισήμανε ο πρώην υπουργός Εργασίας και συμπλήρωσε:

«Πρώτον: ότι δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση του βιωτικού επιπέδου αν δεν υπάρξουν επενδύσεις.

»Δεύτερον: ποτέ δεν πιστέψαμε ότι ο ανταγωνισμός και η βελτίωση της επιχειρηματικότητας θα έρθει μέσα από τη μείωση μισθών. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι θα έρθει μέσα από ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

»Τρίτον: πιστεύουμε στις συλλογικές συμβάσεις, που είναι ένα καθαρά φιλελεύθερο μέτρο και ποτέ δεν διαταράχθηκαν επί κυβέρνησής μας».

Στη συνέχεια, ο κ. Βρούτσης επιτέθηκε ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντάς του μικροκομματική κριτική.

«Η καταστροφολογία που ακούμε σε όλα τα επίπεδα από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καινούρια. Έρχεται από το παρελθόν, και το κάνει κάθε φορά που προσπαθούμε να εκσυγχρονίσουμε το πλαίσιο εργασίας. Πάντα όμως πέφτει στο κενό» ανέφερε.

Έμφαση έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στην Εργάνη κάνοντας λόγο για επαναστατικό μέτρο για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας.

«Η αδήλωτη εργασία και η απαράδεκτη συμπεριφορά ορισμένων επιχειρήσεων έρχεται να αντιμετωπιστεί πλήρως μέσα από το νομοσχέδιο με την Εργάνη 2.

»Η Εργάνη 1 θωράκισε τις θέσεις εργασίας γι΄ αυτό και η αδήλωτη εργασία σήμερα είναι κάτω από το 4%.

»Τέλος του 2020, που ήμουν υπουργός Εργασίας, δημιουργήθηκε ένα νέο ενιαίο πλαίσιο κυρώσεων και ποινών. Δημιουργήθηκε νέα πραγματικότητα και επιβλήθηκαν καθαροί κανόνες για όλους. Το πρόστιμο των 10.500 ευρώ ήταν πολύ σκληρό μέτρο. Είναι ο φόβος και ο τρόμος των εργοδοτών. Με το σημερινό νομοσχέδιο θεσπίζεται η Εργάνη 2, ένα μέτρο επαναστατικό που καθιερώνει το ψηφιακό ωράριο. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και πρωτοπορεί. Είμαστε πολύ μπροστά σε όλη την Ευρώπη. Αυτό το μέτρο θα βοηθήσει τον ισότιμο ανταγωνισμό και θα βάλει στην άκρη τους κατεργαραίους, θα νικήσουμε την υποδηλωμένη εργασία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στη κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση για το ΣΕΠΕ, ο κ. Βρούτσης αναγνώρισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι παραβατικές συμπεριφορές εργοδοτών, τονίζοντας παράλληλα, ότι τώρα, με το νομοσχέδιο, δίνονται σύγχρονα εργαλεία για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τα προβλήματα.

«Το εργασιακό νομοσχέδιο έχει κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο. Δεν θα φέρει την καταστροφή, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Αντίθετα θα συμβάλει στην εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Με την θέσπιση του δικαιώματος της πατρότητας, άνδρες δίνει στις επιχειρήσεις κίνητρα να αντιμετωπίζονται ίδια γυναίκες και άντρες» υποστήριξε ο κ. Βρούτσης και κατέληξε:

«Η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η κρίση της πανδημίας είναι το κλειδί για το αύριο. Χωρίς προσαρμογή θα μείνουμε αγκυλωμένοι και αδρανείς στο χθες, σε βάρος των ανέργων και των εργαζομένων. Οι σημερινές προκλήσεις είναι η πυξίδα για τις αποφάσεις που παίρνουμε για το μέλλον. Οφείλουμε, ως πολιτικοί καθοδηγητές να έχουμε τη γενναιότητα και το θάρρος να ανοίξουμε δρόμους, όχι για εμάς, αλλά για τις επόμενες γενιές».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021, 15:52