Τα ελληνοτουρκικά, η ενεργειακή κρίση και το μεταναστευτικό θα είναι τα βασικά θέματα που θα συζητήσει η Άνγκελα Μέρκελ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην αποχαιρετιστήρια επίσκεψη της ως  εν ενεργεία καγκελαρίου της Γερμανίας στην Ελλάδα. Η κ. Μέρκελ  έφτασε στη χώρα μας και θα μείνει στην Αθήνα μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής.

Πρόκειται για μια επίσκεψη με ιδιαίτερο συμβολισμός, καθώς θα έχει το χαρακτήρα απολογισμού των, κάθε άλλο παρά ανέφελων, σχέσεων των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως γράφει και η Bild «την Πέμπτη προσγειώνεται μια από τις πιο μισητές γυναίκες στην Ελλάδα: η Άνγκελα Μέρκελ». Σύμφωνα με την εφημερίδα «η γερμανίδα καγκελάριος εξακολουθεί να βρίσκεται στην τρίτη θέση στη λίστα των μισητών Γερμανών μετά τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μια τέτοια σύγκριση είναι φυσιολογική στην Αθήνα: Εικόνες της Μέρκελ και του Σόιμπλε κυκλοφορούν εδώ για χρόνια με γένια του Χίτλερ, περιβραχιόνια με σβάστικα, σε τανκς ή ως φρουροί των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Η Μέρκελ θέλει να κλείσει αυτό το κεφάλαιο: Σήμερα και την Παρασκευή σκοπεύει να αποχαιρετήσει τις κρίσεις της – τη δημοσιονομική και την προσφυγική. Και οι δύο προέρχονται από εδώ – από την Ελλάδα».

Την δύσκολη σχέση Ελλάδας – Γερμανίας αναλύει και ο σχολιαστής Ρόναλντ Μαϊνάρντους, ο οποίος γράφει στη Deutsche Welle ότι  «σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση μεγάλου ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού μόνο το 4% των ερωτηθέντων συγκαταλέγει τη Γερμανία στην ομάδα φιλικών προς την Ελλάδα χωρών. Ακόμα κι εάν λάβουμε υπ’ όψη ότι τέτοιες σφυγμομετρήσεις πάσχουν πολλές φορές από ανακρίβειες και είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης ιστορικής συγκυρίας, καταγράφουν μια δομική παθογένεια στις σχέσεις των δύο χωρών. Σπεύδω να διευκρινίσω ότι εδώ γίνεται λόγος για τις πολιτικές σχέσεις μόνο. Όμως, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, η πολιτική είναι μείζον θέμα μια που επηρεάζει και τις άλλες πτυχές των σχέσεων – και όπως δείχνει η δημοσκόπηση  – προφανώς και τις αντιλήψεις ενός ευρύτερου κοινού».

Η ατζέντα των συζητήσεων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κεντρική θέση στις συζητήσεις θα έχουν οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ ειδική αναφορά θα γίνει στο μεταναστευτικό αλλά και στα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όπως για παράδειγμα η κατάσταση στη Λιβύη.

Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθεί το ενεργειακό, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στη συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδας.

Οι δύο ηγέτες θα μιλήσουν επίσης και για την οικονομία, τόσο σε επίπεδο διμερών σχέσεων όσο και για όλη την Ευρώπη, σε μια περίοδο που ανοίγει η συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας και για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στη  πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Το πρόγραμμα της Άνγκελα Μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ, θα έχει απόψε δείπνο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο θα συναντηθεί και στις 10.50 το πρωί της Παρασκευής (29/10) στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κοινή συνέντευξη Τύπου έχει προγραμματιστεί για τις 12:30. Η καγκελάριος θα συναντηθεί, επίσης, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και με νέους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης