Υπερψηφίστηκε η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από 153 βουλευτές σε σύνολο 300. «Όχι» ψήφισαν 146 βουλευτές.

Εκτός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (145), «Ναι» δήλωσαν ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Σπύρος Λυκούδης, η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο Σπύρος Δανέλλης, η Κατερίνα Παπακώστα καθώς και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Κατά της Συμφωνίας ψήφισαν 146 βουλευτές (ΝΔ, ΧΑ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων και ανεξάρτητοι) ενώ καταγράφηκε ένα «παρών», αυτό του ανεξάρτητου βουλευτή, Γρηγόρη Ψαριανού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Λαρίσης, πρώην ΑΝΕΛ, Βασίλης Κόκκαλης, ψήφισε «Όχι». Επίσης «Όχι» ψήφισε ο Κώστας Ζουράρις, βουλευτής Θεσσαλονίκης, ο οποίος στην προηγούμενη ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είχε ψηφίσει «Ναι».
Δείτε την ψηφοφορία στη Βουλή:

«Όχι στην προδοσία» φώναξε ο Μπαρμπαρούσης – Πανό ύψωσε ο Σαρίδης

Στη Βουλή δεν έλειψαν και οι εντάσεις. Όλα ξεκίνησαν όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης δήλωσε κατά την ψηφοφορία «Όχι στην προδοσία».

«Η ψήφος θεωρείται άκυρη» επεσήμανε ο Νίκος Βούτσης, προκαλώντας φωνασκίες και ύβρεις από τα έδρανα των χρυσαυγιτών«Η ψήφος θεωρείται άκυρη» επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, προκαλώντας φωνασκίες και ύβρεις από τα έδρανα των χρυσαυγιτών.

«Ή θα σταματήσετε ή θα αποχωρήσετε από την αίθουσα» είπε ο Νίκος Βούτσης και υπογράμμισε: «Αυτή η ψηφοφορία γίνεται για “ναι”, “όχι”, “παρών”. Είπα να μπει μέσα ο κ. Μπαρμπαρούσης να προσμετρηθεί η ψήφος του.
Ο βουλευτής είπε τελικά «όχι».

Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε η κίνηση του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη, ο οποίος καταψήφισε τη συμφωνία, να υψώσει πανό στην αίθουσα.

«Παρών» από τον ανεξάρτητο βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανού
Βούτσης: Η Ολομέλεια διήρκησε 38,5 ώρες και μίλησαν 200 βουλευτές
Η Συμφωνία των Πρεσπών εισήχθη και ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ως νομοσχέδιο με τον τίτλο: «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών».

Επί του νομοσχεδίου, διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία, την οποία ζήτησε ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ελλάδα έχει ρόλο, η Ελλάδα έχει ιστορία, έχει μέλλον στα Βαλκάνια και αυτό το μέλλον το υπηρετεί, κατά τον καλύτερο τρόπο, η Συμφωνία των Πρεσπών» είναι η φράση με την οποία ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος έκλεισε τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Η διαδικασία συζήτησης της Συνθήκης διήρκησε τρεις ημέρες στην Ολομέλεια και δύο στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να τοποθετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές οι οποίοι είχαν εγγραφεί εξ αρχής στον κατάλογο των ομιλητών.

Όπως ενημέρωσε την Εθνική Αντιπροσωπεία ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η Ολομέλεια διήρκησε 38,5 ώρες και μίλησαν 200 βουλευτές συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών αρχηγών, των εισηγητών, ειδικών αγορητών κ.λπ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης