Βίτσας: «Δεν λύνεται το μεταναστευτικό με κλειστά κέντρα κράτησης»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020, 11:27
Βίτσας: «Δεν λύνεται το μεταναστευτικό με κλειστά κέντρα κράτησης»

«Είναι τεράστιο λάθος, έχει αποδειχθεί εκατό χιλιάδες φορές, να θεωρείς ότι θα λύσεις το μεταναστευτικό, το οποίο είναι ένα διεθνές πρόβλημα, με κλειστά κέντρα» είπε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β2 δυτικού τομέα Αθηνών, Δημήτρης Βίτσας, στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ο κ. Βίτσας επεσήμανε ότι «αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν πέντε κλειστά κέντρα και άλλα δύο, από τα οποία αναχωρούν οι μετανάστες για την ενδοχώρα, τα οποία βρίσκονται στη Λέσβο και την Κω» και πρόσθεσε ότι:... «αν φτιαχτούν κλειστά κέντρα ιδιαίτερα με βάση το σχέδιο του κ. Στεφανή (...), τότε θα έχουν βάλει μία βόμβα στα νησιά, θα υπάρχουν εντάσεις, θα υπάρχουν συγκρούσεις». 

Σχετικά με την επανίδρυση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου σημείωσε πως «το βασικό δεν είναι μόνο να επανιδρυθεί το υπουργείο, αλλά να αλλάξει και η πολιτική, η οποία απαιτεί μια τεράστια εγρήγορση στο εξωτερικό επίπεδο, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την Τουρκία, ώστε να διακοπούν, να μειωθούν, να ελαχιστοποιηθούν οι ροές».

«Και επιχειρησιακά ο σχεδιασμός είναι λάθος. Μην μπλέκουμε τις διαδικασίες που αφορούν το μεταναστευτικό και την εσωτερική κατάσταση μιας χώρας με μία στρατιωτική επιχείρηση (...). Θα πρέπει να δούμε και τις ελάχιστες κοινές γραμμές ή εκεί που μπορεί ο καθένας να βοηθήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βίτσας πρότεινε «μέσα στη Βουλή να φτιαχτεί μια διακομματική επιτροπή, η οποία θα πηγαίνει -εκτός βέβαια από την Ελληνική Λύση που δεν φαντάζομαι να θέλει να συμμετάσχει με αυτήν την έννοια το λέω - θα πείθει και θα βρίσκει και κίνητρα για τις τοπικές κοινωνίες να φιλοξενούν για ένα χρονικό διάστημα αυτούς τους ανθρώπους, ώστε πιο γρήγορα, πιο ομαλά να προχωράει η διαδικασία ασύλου».

Για την επανίδρυση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, επεσήμανε πως «από την πρώτη στιγμή είπα ότι ήταν ένα τεράστιο λάθος - και διοικητικό και πολιτικό. Πήρε έξι μήνες στον κ. Μητσοτάκη και στην κυβέρνησή του να καταλάβουν το λάθος που είχαν κάνει (...)».

Σε σχέση με τη Διάσκεψη του Βερολίνου, ο κ. Βίτσας δήλωσε πως «ήθελε να πάει η Ελλάδα, δεν εκλήθη», εξέλιξη που -όπως είπε- « ήταν μια ήττα της ελληνικής διπλωματίας». Επεσήμανε, δε, ότι «είναι πολύ καλύτερο οι ηγέτες να συζητάνε με λόγια για να βρίσκουν λύσεις, παρά να συζητάνε με όπλα, άρα το βλέπω από αυτήν την άποψη θετικό».

«Από την άποψη του να λυθεί το ζήτημα της Λιβύης και του εμφυλίου πολέμου έγιναν ελάχιστα βήματα, ήταν ένα βήμα, υπήρχαν οι διατυπώσεις για εκεχειρία για εμπάργκο όπλων (...), έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και επιτρέψτε μου να πω και πολύ αίμα μπροστά μας στην άτυχη αυτή χώρα και στον άτυχο αυτό λαό, ώστε να βρεθεί μία λύση» πρόσθεσε.

Ο κ. Βίτσας, ερωτηθείς εάν παρότρυνε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ώστε να υπάρξει κοινή γραμμή στα εθνικά θέματα, σημείωσε «ναι, αυτό το έχω κάνει» και συμπλήρωσε: «Θα ήταν μια γενναία πράξη από την Πρόεδρο (της Δημοκρατίας) που πρόκειται να εκλεγεί αύριο, πάνω σε βασικά ζητήματα -γιατί είναι επικίνδυνα τα πράγματα και στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο- να κάνει προσπάθειες ώστε να συγκληθεί μια τέτοια και να πουν σε αυτά τα τρία ζητήματα οι πολιτικοί αρχηγοί ότι συμφωνούν. Είναι η εθνική μας γραμμή. Αυτό γίνεται μόνο με έναν τρόπο, το ζητάει ο πρωθυπουργός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν εννοώ την επόμενη μέρα, θα χρειαστεί κάπως να ενημερωθεί, αλλά αυτό θα ήταν ωφέλιμο». 

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020, 11:38