Την αντίθεση τους στην απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να προχωρήσει με την προγραμματισμένη πώληση αναβαθμίσεων λογισμικού ηλεκτρονικών συστημάτων στην Τουρκία για τον υπάρχοντα στόλο των F-16 εξέφρασαν τα ηγετικά στελέχη της Ελληνικής Ομάδας στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Hellenic Caucus). Παρόλο που αναγνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο πακέτο περιέχει απλώς ορισμένες βασικές αναβαθμίσεις που θα βελτιώσουν την επικοινωνία εντός του ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί νομοθέτες επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει να επιμένει στην ίδια αποσταθεροποιητική συμπεριφορά που απειλεί στα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Βουλευτής Κρις Πάπας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαι απογοητευμένος που η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτήν την πώληση χωρίς να αντιμετωπίσει πλήρως την απερίσκεπτη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο. Είμαι ανακουφισμένος ότι αυτή η πώληση δεν περιλαμβάνει κιτ εκσυγχρονισμού F-16, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους συνεγκατάστασης και τις ανησυχίες της αρχιτεκτονικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ που έχω εκφράσει προηγουμένως όσο η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400. Μέχρι τότε, θα συνεχίσω να εργάζομαι σε δικομματικό επίπεδο με τα μέλη της ομάδας μας για να αντιταχθώ στην πώληση κιτ εκσυγχρονισμού F-16 και νέων F-16 στην Τουρκία».

Βουλευτής Γκας Μπιλιράκης

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει γίνει διαβόητος για την πολεμική ρητορική του και τον ρόλο του αποσταθεροποιητικού παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να λογοδοτήσει για την αυξημένη επιθετικότητά του και τη συμπεριφορά του που υπονομεύει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και να μην ανταμειφθεί με οποιαδήποτε στρατιωτική πώληση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραμείνουν σταθερές στη δέσμευσή τους να μην παρέχουν στην Τουρκία όπλα που στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει για να απειλεί τους ειρηνικούς γείτονές της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη

«Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης μίλησε ενώπιον του Κογκρέσου για να τονίσει την ισχυρή διμερή σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας και να τονίσει την αδικαιολόγητη επιθετικότητα του Ερντογάν και τις χιλιάδες παράνομες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Ο Ερντογάν επέλεξε επίσης να ευθυγραμμιστεί με τον Ραΐσι του Ιράν και τον Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας. Με απλά λόγια, δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος. Ως περήφανη Ελληνοαμερικανίδα και μέλος της Ελληνικής Ομάδας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με ανησυχεί εξαιρετικά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αγνοεί αυτές τις ενέργειες και τις προειδοποιήσεις μας. Συντάσσομαι με τους Ελληνιστές συναδέλφους μου στην καταδίκη αυτής της πώλησης και ενθαρρύνω τους συναδέλφους μου να σκεφτούν προσεκτικά πριν εγκρίνουν οποιεσδήποτε μελλοντικές πωλήσεις στην Τουρκία».

Βουλευτής Ντίνα Τίτους

«Οι συνάδελφοί μου στην Ελληνική Ομάδα και εγώ έχουμε προτρέψει τον πρόεδρο Μπάιντεν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μην επιβραβεύσουν την Τουρκία με F-16 για τη συνεχή παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδας. Ενώ αυτές οι αναβαθμίσεις λογισμικού για τον τρέχοντα στόλο τους θα βελτιώσουν τις επικοινωνίες με το ΝΑΤΟ και τη συνολική ασφάλεια, η κυβέρνηση Μπάιντεν χρειάζεται ακόμα να εξηγήσει πώς εργάζονται για να αποθαρρύνουν τις ανταγωνιστικές ενέργειες της Τουρκίας προς τον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ και δημοκρατικό εταίρο, την Ελλάδα. Υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα για να προχωρήσει οποιαδήποτε πώληση F-16».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης