Οι συμβάσεις για το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού, εγκρίθηκαν από το ΚΥΣΕΑ και τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων και το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε ήδη στη Βουλή προκειμένου να συζητηθεί και να ψηφιστεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου

Ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το πέρας της υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ ανέφερε ότι “κόβουμε ένα γόρδιο δεσμό που ταλαιπωρεί το δημόσιο και το ναυτικό δέκα ολόκληρα χρόνια”. “Αυτή τη στιγμή έχουμε αποκτήσει εγγυήσεις, τα υποβρύχια περιέρχονται στο Πολεμικό Ναυτικό και πιάνουν τόπο δύο δισεκατομμύρια ευρώ που είχε πληρώσει το δημόσιο τα προηγούμενα χρόνια δίχως να έχει πάρει στα χέρια του τίποτα στην πραγματικότητα”.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται για πρώτη φορά και ότι η Βουλή είναι στο επίκεντρο της προσπάθειας, έτσι ώστε οι πάντες να γνωρίζουν τα πάντα και να σπάσει ο αδιανόητος φαύλος κύκλος, όπως είπε, που δηλητηριάζει το δημόσιο βίο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο υπουργός Άμυνας είπε ότι οι εργαζόμενοι, είναι απολύτως διασφαλισμένοι καθώς εφαρμόζεται η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία ανεξαιρέτως και όπως πρόσθεσε δεν υπάρχει καμία διαδικασία ομαδικών απολύσεων ούτε κανένα ειδικό προνόμιο για τους νέους ιδιοκτήτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Επίσης ερωτηθείς εάν οι εργαζόμενοι επηρεάζονται από το σταμάτημα της μη στρατιωτικής λειτουργίας των ναυπηγείων είπε ότι οι εργαζόμενοι είναι εργαζόμενοι, η νέα ιδιοκτησία ξέρει πολύ καλά ποιοι περιορισμοί έχουν επιβληθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή γιατί έπρεπε να λύσουμε το ζήτημα της επιστροφής των κρατικών ενισχύσεων και στη διαπραγμάτευση με την ευρωπαϊκή επιτροπή μετείχαν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές.

Σύμφωνα με τις συμβάσεις που το ΚΥΣΕΑ θεώρησε καλές το 75,1% των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά περνά στην Abu Dadhi Mar και το 24,9% παραμένει στην THYSSEN KRUPP MARINE THYSSENS.

Η κατασκευή των δύο υποβρυχίων θα συνεχιστεί ενώ το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το βέτο για τυχόν αλλαγές της μετοχικής σύνθεσης των ναυπηγείων και της σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου.

Τέλος, αναφέρεται ότι θα απορροφηθούν στο ναυπηγείο οι 150 περίπου εργαζόμενοι της παλαιότερα αποσχισμένης εταιρίας τροχαίου υλικού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης