Ολοκληρώθηκε η έρευνα του κ. Κανελλόπουλου με την κατάθεση της προέδρου του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, κ. Ψάλτη κατά την οποία σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώθηκε η διάπραξη των αδικημάτων της παράβασης καθήκοντος και της παραβίασης δικαστικού απορρήτου σε βαθμό πλημμελήματος.
Ωστόσο ο κ. Κανελλόπουλος δεν θα προχωρήσει σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην άσκηση ποινικής δίωξης σ’ αυτή τη φάση, αλλά θα περιμένει τα συμπεράσματα της εξεταστικής επιτροπής έτσι ώστε να συνεκτιμηθούν τα στοιχεία που θα προκύψουν προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτουν και νέες κατηγορίες.
Η επίμαχη απόφαση πάντως του πολυμελούς πρωτοδικείου Ροδόπης, για την υπόθεση της λίμνης Βιστωνίδας μετά την εντολή του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Παπανικολάου αναμένεται να δημοσιευτεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου από διαφορετική σύνθεση του δικαστηρίου.
Η κ.Ψάλτη κατέθεσε υπόμνημα με τις εξηγήσεις της στον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου καθώς κλήθηκε ως ύποπτη αφού ουδέποτε εξέδωσε απόφαση για την υπόθεση της λίμνης Βιστωνίδας, στην αντιδικία της Μονής Βατοπεδίου με το ελληνικό δημόσιο. Στο υπόμνημά της η κ. Ψάλτη αρνείται ότι καθυστέρησε την έκδοση της απόφασης χαρακτηρίζοντας την υπόθεση ως δυσχερή και πολύπλοκη.
Ως εκ τούτου θεωρεί εύλογο το χρονικό διάστημα των 7 μηνών της καθυστέρησης μέσα στο οποίο σημειώνεται ότι απέσυραν το σχετικό δικόγραφο το ελληνικό δημόσιο και η Μονή Βατοπεδίου.
Υποστηρίζει δε, ότι ως μειοψηφούσα χρειαζόταν χρόνο για να συντάξει το σκεπτικό της απόφασης, ενώ είχε και παράλληλες υποθέσεις που χειριζόταν.
Επιπλέον αναφερόμενη στο γιατί ουδέποτε δεν εξέδωσε την απόφαση, ισχυρίζεται ότι δεν είχε λόγο να την εκδώσει από τη στιγμή που και οι δύο πλευρές συναίνεσαν και απέσυραν το δικόγραφο.

