Η ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας ήταν το κυρίαρχο θέμα της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, με τον Κινέζο πρόεδρο, Χου Ζιντάο, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών, υπογράφτηκαν τρεις συμφωνίες:
– Για την παραχώρηση του σταθμού διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων του λιμένα Πειραιά στην κινεζική εταιρία COSCO.
– Για τη συνεργασία του ΟΤΕ με την κινεζική εταιρία τηλεπικοινωνιών HUAWEI και
– Μεταξύ της ΕΡΤ και της κινεζικής τηλεόρασης CCTV.
Μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι ειδικά με τη συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά, η χώρα μας μετατρέπεται σε διαμετακομιστικό κέντρο της νότιας Ευρώπης.
Επίσης, αναφέρθηκε στον τουριστικό τομέα, που, όπως είπε, προσφέρεται για περαιτέρω ανάπτυξη και τόνισε ότι η κοινή δήλωση στρατηγικής σχέσης, που υπογράφτηκε κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο το 2006, έδωσε χειροπιαστά αποτελέσματα.
Ο πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζιντάο, τόνισε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους παρακάτω τομείς:
– Της αύξησης των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα, καλώντας τους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην ανταγωνιστική αγορά της Κίνας. Ο κ. Ζιντάο διευκρίνισε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να εξισορροπηθεί το διμερές εμπόριο.
– Της ενίσχυσης της ναυτιλιακής συνεργασίας με επενδύσεις και υποδομές.
– Της ενίσχυσης της συνεργασίας σε πολιτιστικό επίπεδο, με τη διδασκαλία των δύο γλωσσών και των ακαδημαϊκών ανταλλαγών.
«Είμαστε πρόθυμοι να καταβάλλουμε κοινή προσπάθεια στη νέα τάξη πραγμάτων για την εδραίωση της στρατηγικής σχέσης Κίνας και Ελλάδας», κατέληξε ο Κινέζος πρόεδρος.

