«Μετά τις 12 Ιούλη δεν είχα το δικαίωμα να συνεχίσω με την παλιά εντολή. Ζητάμε νέα εντολή για να συνεχίσουμε από εδώ και εμπρός» είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

«Το όχι σε κακή συμφωνία, το έκανα ναι σε συμφωνία με προβλήματα, αλλά και προοπτική. Η έξοδος από το ευρώ θα ήταν μια ανείπωτη καταστροφή. Ο ελληνικός λαός ήθελε συμφωνία, αλλά όχι επιτροπεία και υποταγή», συμπλήρωσε.

Καταγγέλλοντας ότι υπάρχει έλλειμμα Δημοκρατίας στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήταν κρίσιμη επιλογή «να μην γίνει κανείς ο ήρωας λίγων ημερών, αλλά να αποτρέψει οικονομική καταστροφή».

«Το Grexit έγινε επιλογή από τις δυνάμεις της συντήρησης και όχι της αλλαγής. Η απόφαση της εξόδου θα ήταν ανείπωτη καταστροφή για τη χώρα», τόνισε.

Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως «πολύ μεγάλη ιστορική στιγμή ανάτασης για την Ευρώπη, ως τομή για τη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης», τονίζοντας ότι Ελλάδα και Ευρώπη είναι αλληλένδετες. Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι αισθάνεται υπερήφανος που έδωσε τη δυνατότητα στον λαό, που 5 χρόνια αισθανόταν έναν περιορισμό και αδιέξοδο, να εκφράσει την πεποίθησή του. Σημείωσε ότι πολλές φορές τα «όχι» στην ιστορία έχουν οδηγήσει σε υπαναχωρήσεις, αλλά μένουν στην ιστορία. «Έτσι κι αυτό το “όχι” θα μείνει στην ιστορία, γιατί έδωσε τη δυνατότητα να εκφραστεί η διαφορετική άποψη στην Ευρώπη, άνοιξε μια μεγάλη ρωγμή» προσέθεσε.

Μιλώντας για την Ευρωσύνοδο της 12ης Ιουλίου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Η Σύνοδος των 17 ωρών, κατά τις οποίες δεν έκανα καθυστέρηση, αλλά έδινα μάχη μέτρο προς μέτρο, και όπου κάποιοι από τους εταίρους ζητούσαν να εκδικηθούν με την εκδίωξή μας από την Ευρώπη, κατέληξε με εμένα σε ένα δίλημμα. Εάν θα σηκωθώ να φύγω, όπως μου έλεγε η καρδιά μου, γυρίζοντας πίσω ως ήρωας με χιλιάδες να με αποθεώνουν και το κόμμα μου πρώτο, αλλά έχοντας να αντιμετωπίσω την επόμενη μέρα ένα χάος, με την κατάρρευση των τραπεζών, ίσως έναν εμφύλιο. Και η επιλογή ήταν να πάρω το πολιτικό κόστος να αποτρέψω μια ιστορική οικονομική καταστροφή. Αισθάνομαι δικαιωμένος από το αποτέλεσμα και περήφανος για την επιλογή, γιατί ήταν μια επιλογή ευθύνης».

«Έπρεπε να κλείσει ο κύκλος της συμφωνίας, της συγγραφής της συμφωνίας. Την απόφασή μου να θέσω τη συμφωνία στην κρίση του λαού την πήρα στις 12 Ιουλίου, την υλοποίησα στις 20 Αυγούστου, γιατί τότε ολοκληρώθηκε ο κύκλος της συμφωνίας» σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η δραχμή δεν είναι μια επαναστατική ή αριστερή επιλογή και σημείωσε πως δεν ήταν επιλογή γιατί η Ευρώπη είναι ένα πεδίο πάλης, εντός του οποίου «πρέπει να δώσουμε τη μάχη», διότι έξω από αυτή δεν θα είναι καλύτερα.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι για τον ίδιο η μεγάλη διάψευση δεν έγινε κατά την τελική συμφωνία, αλλά όταν ήρθε κάποια στιγμή ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, και του μετέφερε το μήνυμα του Β. Σόιμπλε για τη συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Πρόσθεσε ότι τότε συνειδητοποίησε ότι αυτό που κάποιοι σύντροφοί του έλεγαν ως εναλλακτική, ήταν το σχέδιο του αντιπάλου.

Υποτιμήσαμε τη δύναμη των τραπεζών και του χρήματος

«Υποτιμήσαμε τη δύναμη των τραπεζών και του χρήματος και υπερτιμήσαμε τη διάθεση των λαών για αλλαγή στην Ευρώπη. Ο Βαρουφάκης μού μετέφερε την θέση του Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, τόνισε ο πρωθυπουργός. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρέθηκα απέναντι σε μία διχασμένη Ευρώπη. Άλλοι με αποδοκίμαζαν και άλλοι με χειροκροτούσαν. Η αριστερή κυβέρνηση οδηγήθηκε σε έναν συμβιβασμό που της δίνει δικαίωμα να επιβιώσει και να παλέψει για ένα καλύτερο αύριο. Πρέπει να παραδεχθούμε τις δικές μας υπερβολές, τις δικές μας αυταπάτες και να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας. Ο Βαρουφάκης έκανε πολλές μεταστροφές και έχει πει πολλά. Η διαφορά μας με τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι ότι παλέψαμε και διαπραγματευτήκαμε σκληρά», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Θα δουλέψουμε σκληρά χωρίς αυταπάτες, πατώντας στην πραγματικότητα για να την αλλάξουμε»

«Υποσχόμαστε την πραγματικότητα, θα δουλέψουμε σκληρά χωρίς αυταπάτες, πατώντας στην πραγματικότητα για να την αλλάξουμε, αυτό υποσχόμαστε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Είπε ότι «καταφέραμε μια συμφωνία που σταθεροποιεί οικονομικά τη χώρα, που ανοίγει δρόμους στην Ευρώπη, γιατί για πρώτη φορά με καλύτερους συσχετισμούς θα συζητήσουμε το χρέος που οι άλλες κυβερνήσεις έλεγαν ότι ήταν βιώσιμο».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ήταν αλήθεια η υπόσχεση που είχε δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον λαό προεκλογικά, ότι θα δώσει μάχη για να καταργήσει το μνημόνιο. «Και δώσαμε μάχη», σημείωσε.

Υποστήριξε πως το εάν θα βγούμε από την κρίση εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το αν ο λαός και η κυβέρνηση που θα προκύψει θα έχει τη δύναμη να προχωρήσει σε πολύ μεγάλες τομές και αλλαγές που θα αλλάξουν πολλά στο εσωτερικό και θα δώσουν τη δυνατότητα να πάμε σε σταδιακή επούλωση των πληγών, αλλά και να δώσει ταυτόχρονα δυναμική ανάπτυξης και αναδιανομής εισοδήματος και κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Ισχυρή εντολή σημαίνει αυτοδυναμία»

Προφανώς ισχυρή εντολή σημαίνει αυτοδυναμία, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ότι ακόμα και με αυτοδυναμία 151 βουλευτών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει συνεργασία, αναφερόμενος στους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου. Προσέθεσε ότι ήταν μια έντιμη συνεργασία, για να τονίσει πως η εντιμότητα είναι πολύ σημαντικό στοιχείο σε μια συνεργασία.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «αν ο λαός μάς αποδοκιμάσει και θέλει να συνεχίσουν να κυβερνούν αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση, ας μας κυβερνάνε αυτοί», για να προσθέσει πως εκείνος δεν θέλει να βάλει από το παράθυρο αυτούς που μας οδήγησαν στην κρίση και την καταστροφή. Ούτε πρόκειται, σημείωσε, να γίνει πρωθυπουργός συνεργασίας με το κόμμα των κ.κ. Μεϊμαράκη, Γεωργιάδη ή τον κ. Βενιζέλο, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι το κόμμα του κ. Θεοδωράκη δεν είναι το καινούριο. Και τα τρία αυτά κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, εκφράζουν το παλιό πολιτικό σύστημα, υποστήριξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης