Διάχυτη ήταν η συγκίνηση των θεατών, στην ατμοσφαιρική παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Ανδρέας Κάλβος – Αγέλαστο Τέκνο Πολυτέκνου Θεάς». Το επετειακό αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την Εθνική μας Παλιγγενεσία, που σκηνοθέτησε ο Κώστας Χαλκιάς, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των «Δημητρίων», το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Οκτωβρίου, στο Βασιλικό Θέατρο.

Η παράσταση, πλημμυρισμένη από τις Ωδές που έγραψε ο Ανδρέας Κάλβος για την Ελευθερία, σε σκηνοθεσία Κώστα Χαλκιά, βασίστηκε σε κείμενα του Κ. Πορφύρη, δημιουργώντας τον έκδηλο ενθουσιασμό του κοινού, που επισφραγίστηκε με το παρατεταμένο του χειροκρότημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δε με θαμβώνει πάθος κανένα,
εγώ την λύραν κτυπάω,
κι ολόρθος στέκομαι σιμά
εις του μνήματός μου
τ’ ανοικτόν στόμα»

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ κ. Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ κ. Νίκος Κολοβός, ο Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Νίκος Νικολάου μαζί με τους συντελεστές και τους πρωταγωνιστές της παράστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημείωμα καλλιτεχνικού διευθυντή Νίκου Κολοβού:

«Συγκλονισμένος απ’ τον αγώνα των Ελλήνων, χιλιόμετρα μακριά απ’ τα πάτρια, αλλά ευνοϊκά και αποστασιοποιημένος απ’ τις διχόνοιες που ταλάνιζαν τις τάξεις των επαναστατημένων, ο Κάλβος (που οι μέρες και τα έργα του άργησαν να μας αποκαλυφθούν και μέρος τους αποτελεί ακόμη και σήμερα μυστήριο και πρόκληση για τους φιλερευνητές του), ονειρεύεται, γράφει και υμνεί την ιδεατή Ελλάδα: της αρετής, της τόλμης, της ομόνοιας, της ανδρείας και των ανδραγαθημάτων. Μάχεται με την πένα του για το ιδανικό της ελευθερίας, που είναι και για τον ίδιο το ύψιστο αγαθό, για το οποίο αξίζει κάθε θυσία, όπως συχνά αναφέρει, πότε υμνώντας τους ήρωες, πότε θρηνώντας για τα αθώα θύματα, πάντα καταφερόμενος ενάντια στους τυράννους, αλλά προπαντός παροτρύνοντας για τη συνέχιση του Αγώνα. Το ΚΘΒΕ, τιμώντας τον ποιητή της Επανάστασης του 1821, ανοίγει αυλαία… Εις δόξαν, Εις Σούλι, Εις τον Ιερόν Λόχον, Εις Ψαρά και όχι μόνο, για να ενώσει τη φωνή του μαζί του και να επαναλαμβάνει ποιητικά και κυριολεκτικά πως “…θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία”».

Συντελεστές:

Σύνθεση κειμένων: Ακταίων Χαλκιάς
Σκηνοθεσία, Μουσική – Εικαστική Eπιμέλεια: Κώστας Χαλκιάς
Κινησιολογική Eπιμέλεια: Εύα Σωφρονίδου
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Μουσική Διδασκαλία – Ενορχήστρωση: Παναγιώτης Μπάρλας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Γκρέζιος
Οργάνωση Παραγωγής: Μαρλέν Βερσιούρεν (Marleen Verschuuren)

Διανομή, με αλφαβητική σειρά:

Νεφέλη Ανθοπούλου
Ελένη Γιαννούση
Γιάννης Γκρέζιος
Ηλέκτρα Γωνιάδου
Νατάσσα Δαλιάκα
Χριστίνα Ζαχάρωφ
Γιώργος Κολοβός
Αναστασία – Ραφαέλα Κονίδη
Νίκος Μήλιας
Δημήτρης Μορφακίδης
Μαριάννα Πουρέγκα
Κατερίνα Σισίννι
Θάνος Φερετζέλης
Κώστας Χαλκιάς
Κωνσταντίνος Χατζησάββας

Στην αφίσα απεικονίζεται η φανταστική προσωπογραφία του Ανδρέα Κάλβου από την Έφη Ξένου.

Σχεδιασμός αφίσας, Σιμώνη Γρηγορούδη.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης