Μια ανατρεπτική παράσταση, με τίτλο «Looking for Europe», θα παρουσιάσει την 1η Απριλίου στην Αθήνα εν όψει των ευρωεκλογών, ο φιλόσοφος, ακτιβιστής και παραγωγός ταινιών Μπερνάρ-Ανρί Λεβί (Bernard-Henri Levy). Πρόκειται για τμήμα πανευρωπαϊκής περιοδείας σε 20 πρωτεύουσες και μεγάλες πόλεις από τις 5 Μαρτίου ως τις 20 Μαΐου, με τον Μπερνάρ-Ανρί Λεβί να έχει προσαρμόσει τα κείμενα με βάση το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον κάθε χώρας που επισκέπτεται. Ο Λεβί μάς μεταφέρει στην πόλη Σαράγεβο. Ένας άνδρας τίθεται σε περιορισμό στο δωμάτιο του, δύο ώρες πριν απευθύνει ομιλία σε ομάδα ευρωπαϊστών ακτιβιστών. Η ομιλία επρόκειτο να είναι μία ωδή στην Ευρώπη και το λαμπρό μέλλον της. Καθώς ο πρωταγωνιστής αρχίζει να σχεδιάζει την ομιλία, βιώνει το «σύνδρομο της κενής σελίδας». Νιώθει συντετριμμένος από την αναζωπύρωση του εθνικισμού, του λαϊκισμού και του αντι-σημιτισμού σε όλη την ήπειρο. Και εξοργίζεται από την οπισθοχώρηση της Δύσης στο διεθνές στερέωμα, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. Ακολουθεί μία ομιλία μέσα στην ομιλία, ένας λογοτεχνικός χείμαρρος συνειδήσεως, η κατάρρευση στη μεταμοντέρνα άβυσσο και μία παθιασμένη έκκληση στις Ευρωπαϊκές αξίες. 

Η παράσταση στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου, στις 20:00 το βράδυ στο Θέατρο Παλλάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβί έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα, ως η γη του μύθου και της σκέψης, έχει πολλά ακόμη να προσφέρει στην Ευρώπη των αριθμών και των τραπεζιτών, τονίζοντας ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο κι ο ίδιος είναι μαχητικός υπέρ της ενδυνάμωσης του ρόλου της χώρας μας στους κοινοτικούς θεσμούς. Ο Λεβί, γνωστός στη Γαλλία και με τα αρχικά BHL, εκ των εμπνευστών και ηγετών του κινήματος των Νέων Φιλοσόφων το 1976 και για ένα διάστημα μέλος του «συμβουλίου ειδικών» γύρω από τον Φρανσουά Μιτεράν, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες έδειξαν τεράστια δύναμη στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και πως η Ευρώπη έχει πολιτικό χρέος έναντι της χώρας μας, ένα χρέος «ιστορικό» και «μνημειώδες», καθώς «χωρίς αυτή δεν θα υπήρχε».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Λεβί μίλησε ακόμα για την άνοδο του εθνικισμού και του λαϊκισμού στην Ευρώπη, τους αυξανόμενους οπαδούς της εθνικής κυριαρχίας, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους καλείται να αλλάξει η Αριστερά στον δυτικό κόσμο και σημείωσε ότι, ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου, οι πολίτες καλούνται να συνειδητοποιήσουν ότι «είναι μεσάνυχτα παρά πέντε» στην ΕΕ και δήλωσε ότι είναι υπέρ μιας «πραγματικής πνευματικής επανίδρυσης της Ευρώπης». Επισήμανε ότι είναι ηθικό καθήκον άνευ όρων η παροχή ασύλου από την Ευρώπη στους πολιτικούς πρόσφυγες, όσους δραπετεύουν από μια δικτατορία ή έναν πόλεμο, διευκρινίζοντας ότι στην περίπτωση των οικονομικών μεταναστών «φυσικά πρέπει να τεθούν όρια και να διατηρηθούν σύνορα».

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης