Το θεατρικό έργο της Σοφίας Σωτηρίου με τίτλο «Της Πατρίδας μου η σημαία έχει χρώμα γαλανό» σε σκηνοθεσία Ρέϊνας Εσκενάζυ θα παρουσιαστεί διαδικτυακά από τη σκηνή του θεάτρου Γκλόρια, με αφορμή την ιστορική επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Παρακολουθήστε σε online streaming από τις  26/4 έως τις 8/5

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θεατρικό έργο «Της Πατρίδας μου η σημαία έχει χρώμα γαλανό» έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα και μέσα από τη βιωματική προσέγγιση της Ιστορίας έχει στόχο να αποδώσει μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση στα ιστορικά γεγονότα.Η Ιστορία ξεδιπλώνεται μέσα από τα μάτια ενός παιδιού! Μας μεταφέρει τις «ζαβολιές» και τις ανησυχίες των παιδιών του «τότε», που δε διαφέρουν από αυτές των παιδιών της σύγχρονης εποχής, τις ασκήσεις των ελεύθερων Ελλήνων των βουνών, την αξία της Τέχνης και τη  συμβολή  των  Φιλελλήνων  ζωγράφων  όπως  ο  Ευγένιος  Ντελακρουά  στην  επιτυχία  του  αγώνα. Μέσα από τη δημοτική μουσική και με στοιχεία διάδρασης καθώς και με τη χρήση σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων, οι συντελεστές του έργου επιδιώκουν να αποδώσουν με τέτοιο τρόπο τη δράση στη σκηνή ώστε να βιώσουν οι μικροί και οι μεγάλοι θεατές την Ιστορία, σε μια διαφορετική διάσταση, ξεδιπλώνοντας γνωστές και άγνωστες πτυχές της

Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί: Αναστάσης Κολοβός, Τόνια Ζησίμου, Τερέζα Καζι-τόρη, Αντώνης Καλομοιράκης, Ευδοκία Ράπτη, Χρήστος Ματσιαρόκος, Γιώργος Σαμα-ράς, Θανάσης Τσιδίμης, Δημήτρης Νικολόπουλος, Άρτεμις Νικολάκη.

Το έργο χωρίζεται σε τέσσερις πράξεις που αντιπροσωπεύουν ορόσημα της Ελληνικής Επανάστασης και συνδέονται μεταξύ τους μέσω του παιδιού που αφηγείται τα δρώμενα  στο «σήμερα» και συμμετέχει ενεργά στη δραματοποίηση του παρελθόντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1η πράξη: Η ιστορία του Γιάννη Μακρυγιάννη

Η ιστορία του Γιάννη Μακρυγιάννη -1797 και εξής, για τα παιδικά του χρόνια.  Ένα παιδί επί Τουρκοκρατίας, η ζωή, οι δυσκολίες, ο ατίθασος χαρακτήρας και το κρυφό σχολειό.

2η πράξη: Κλεφτουριά

Στη Στερεά Ελλάδα, στα βουνά της Ρούμελης έχουν τα λημέρια τους οι κλέφτες.  Οι «βραχίο-νες της επανάστασης, οι «μονόματοι», τα «γυμνάσια» εκπαίδευσης, τα «συμβόλαια» τιμής.

3η πράξη: Εμμανουήλ Παπάς

Ο επαναστάτης του 1821, ο Αρχιστράτηγος της Μακεδονίας και ο αγνός ιδεαλισμός του. Η Φιλική εταιρεία, η έκρηξη της επανάστασης, ο Αγώνας στη Μακεδονία, η έκβαση των μαχών.

4η πράξη: Ευγένιος Ντελακρουά και Έλληνες αγωνιστές

Στο Παρίσι σε ένα ατελιέ, ο ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά, ζωγραφίζει τους τέσσερις πίνα-κες του για τον αγώνα των Ελλήνων. Σε παράλληλη δράση, οι Έλληνες αγωνιστές και η πορεία της Επανάστασης του 1821 έως την τελική νίκη με την ίδρυση του ελληνικού κράτους.Όλα αυτά δένουν θεατρικά αρμονικά χάρη στη δυνατή πένα της Σοφίας Σωτηρίου που ζωντανεύει με πιστότητα και συναίσθημα τα δρώμενα της εποχής αλλά και τη σκηνοθετική ματιά της καταξιωμένης σκηνοθέτιδας Ρέινας Εσκενάζι της οποίας επιτυχημένες δουλειές έχουμε παρακολουθήσει τόσο στο θέατρο όσο και την τηλεόραση. Η ομάδα «Χοροσταλίτες» βάζει τη δική της ξεχωριστή υπογραφή στο έργο με ένα ταξίδι στην Ελληνική παραδοσιακή μουσική. Το παρελθόν συναντά τη σύγχρονη εποχή και η ψυχαγωγία την εκπαίδευση σε μια ακόμη παραγωγή της «Πολιτιστικό Πάρκο Α.Ε».

Πρόκειται για έναν πολιτιστικό, εκπαιδευτικό φο-ρέα που προάγει τις Τέχνες, τα γράμματα και τον Πολιτισμό με διεθνώς αναγνωρισμένα επιμορφωτικά προγράμματα αλλά και φιλόδοξες παραγωγές  όπως η παιδική παράσταση Jazz for Kids που για 3 συνεχόμενες χρονιές σημείωσε τεράστια επιτυχία.H  παράσταση θα προβληθεί διαδικτυακά από τις 26 Απριλίου έως τις 8 Μαΐου ενώ θα ανέβει στη σκηνή του θεάτρου Γκλόρια την επόμενη θεατρική σεζόν.

Αγοράστε ηλεκτρονικά εισιτήρια: www.viva.gr και www.politistikoparko.com

Συγγραφέας: Σοφία Α. Σωτηρίου

Σκηνοθεσία: Ρέϊνα Σ. Εσκενάζυ

Σκηνικά -Κοστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά

Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Μεσσαριτάκης

Επιμέλεια κίνησης: Διονύσης Τσαφταρίδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Παπαδοπούλου

Συμμετέχει η ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής ‘’ΧΟΡΟΣΤΑΛΙΤΕΣ’’ :Βασίλης Μεσσαριτάκης,

Φάνης Φωτόπουλος, Χρήστος Κώστας, Αλέξανδρος Τσίτος

Παραγωγή: Πολιτιστικό πάρκο Α.Ε, 

Olympia Culture Δ/νση: Σαρανταπήχου 5, Τηλέφωνο: 2103647200, www.politistikoparko.com

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης