Την ικανοποίηση του από τη συμμετοχή των δημιουργών στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης & Πεζογραφίας «Πόντου Έμπνευσις», εξέφρασε, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης. 

«Επειδή ο γραπτός λόγος μένει,  αποφασίσαμε πέρσι στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή να προκηρύξουμε αυτό τον διαγωνισμό και είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι με τη συμμετοχή των 85 δημιουργών σε αυτόν», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βαρυθυμιάδης, στο περιθώριο της τελετής απονομής των βραβείων του διαγωνισμού, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στόχος μας ήταν  με την  καθιέρωση του  διαγωνισμού  αυτού,  να δημιουργηθεί και να εδραιωθεί  ένα περιβάλλον ανάδειξης νέων δημιουργών και δημιουργιών σχετικών με τον ποντιακό ελληνισμό και την ποντιακή διάλεκτο», πρόσθεσε.  

Ο Αλέξανδρος Εφραιμίδης, αντιπρόεδρος της ΠΟΕ, μιλώντας για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού σημείωσε ότι «με αυτόν τον διαγωνισμό θέλαμε να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν άνθρωποι στο χώρο των Ελλήνων Ποντίων που εμπνέονται από την ιστορία μας και έχουν  τη δυνατότητα έκφρασης στην ποντιακή μητρική γλώσσα, αλλά ταυτόχρονα να δώσουμε ευκαιρία και σ’ αυτούς που δεν έχουν γνώση της ποντιακής γλώσσας να εκφράζονται στη νεοελληνική, μέσω των λογοτεχνικών και ποιητικών κειμένων». 

Ο διαγωνισμός ενέπνευσε, μεταξύ άλλων, και την φιλόλογο και συγγραφέα , Αγγελική Παμπουκίδου,  που πήρε το  βραβείο «Κ. Π. Καβάφης» για ποίηση στη νεοελληνική με θεματολογία «Ο Ξεριζωμός των Ελλήνων από τη Γη του Πόντου». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχω επιλέξει την ελληνική γλώσσα για να περάσω μήνυμα προς τον έξω κόσμο για την ιστορία και τον πόνο των Ποντίων που υπέστησαν τη γενοκτονία πριν 100 χρόνια. Χρειαζόμαστε εξωστρέφεια σ’ αυτά τα θέματα και όσοι περισσότεροι  άνθρωποι γύρω μας, που δε γνωρίζουν την ιστορία μας μπορούν να αισθάνονται τον πόνο των προγόνων μας, είναι καλό και σημαίνει κάθαρση», δήλωσε. 

Τις δημιουργικές τους δυνάμεις ένωσαν για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό με το πεζογράφημα τους η  φιλόλογος της γαλλικής γλώσσας, Βερόνικα Λαχανά και ο νοσηλευτής Μάριος Κουκλοτίδης .

Στο κείμενο μας προσπαθήσαμε να αναδείξουμε  τα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας, όπως  το μπούλινγκ στα σχολεία, κατά των παιδιών που  κατάγονται από διαφορετικά μέρη», υπογράμμισε η  κ. Λαχανά. 

Απαντώντας στην ερώτηση πως είναι να γράφουν μαζί ο κ. Κουκλοτίδης είπε: «Είναι θέμα συμφωνίας. Μαζί συμφωνούμε σε πολλά που εμπνεόμαστε και έτσι καταφέρνουμε να γράφουμε κείμενα,  ιστορίες, θεατρικά μαζί και μας αρέσει πάρα πολύ». 

«Εύχομαι η νεολαία μας να ασχολείται με την γλώσσα των προγόνων τους και να εμπνέεται από αυτή τη γλώσσα, να γράφει δημιουργικά κείμενα, είναι πολύ ωραίο και συγκινητικό», υπογράμμισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της κριτικής επιτροπής, Γιάννης Τερζίδης. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης