Η εικαστικός Μαρία Πατσή τόλμησε να ονειρευτεί ένα διάλογο έργων της με τις αρχαιότητες που κοσμούν το αίθριο στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου και δικαιώνεται. «Δούλεψα τα έργα της έκθεσης με θέμα “ Αρχαιόμορφες Παραλλαγές” σκεπτόμενη ότι το δικό μου έργο θα μπορούσε να βρεθεί σε διάλογο με τα αρχαία αγάλματα του μουσείου», λέει στο Πρακτορείο η Μαρία Πατσή, καθώς υποδέχεται τους καλεσμένους της στα εγκαίνια της έκθεσης. Μίας έκθεσης με έργα που δείχνουν πως η εικαστικός βρίσκεται πλέον στη φάση της δημιουργικής ωριμότητας.

Έργα μικτής τεχνικής (σχέδιο, χαρακτική και ψηφιακή τέχνη) αναδεικνύουν γλυπτικές μορφές – αφηρημένες ή πιο συγκεκριμένες – που εκφράζουν εικόνες τις οποίες αντλεί από την ποίηση του Ομήρου, του Καβάφη και του Σεφέρη. «Τρεις ενότητες απαρτίζουν την έκθεση, με διαφορετική η κάθε μία θεματική: “ Σώμα θυμήσου”, “ Η Λυπημένη”, “ Άλογα”», εξηγεί η επιμελήτρια της έκθεσης, Δρ. Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης, Αθηνά Παπανικολάου, τονίζοντας ότι «το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Μαρίας Πατσή για το εικαστικό αποτέλεσμα, ως η κατάληξη μιας σειράς ευφάνταστων πειραματισμών, χαρακτηρίζει το σύνολο του έργου της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο θεατής των έργων της Μαρίας Πατσή γίνεται και αναγνώστης των στίχων του Ομήρου, του Καβάφη και του Σεφέρη που αποτέλεσαν το έναυσμα για τις τρεις θεματικές ενότητες και έτσι έχει τη δυνατότητα πολυεπίπεδης ανάγνωσης του εικαστικού αποτελέσματος.

Εικαστική έκθεση της Μαρίας Πατσή
«Αρχαιόμορφες Παραλλαγές»
Επιμέλεια: Αθηνά Παπανικολάου
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (καφέ)
Διάρκεια: 30/11/2019 έως 31/1/2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης