Έκκληση του Λ. Ντι Κάπριο για την απελευθέρωση των φυλακισμένων φαλαινών στη Ρωσία

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019, 08:14
Έκκληση του Λ. Ντι Κάπριο για την απελευθέρωση των φυλακισμένων φαλαινών στη Ρωσία

Ο Αμερικανός ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο μέσω της σελίδας του στο Facebook ζητεί από τους συνδρομητές του να υπογράψουν την έκκληση για την απελευθέρωση των φαλαινών από την «φυλακή των κητών» που έχει εντοπισθεί στην περιοχή Πριμόριε της Ρωσίας. Η αποκάλυψή της από οικολογικές οργανώσεις έχει προκαλέσει κινητοποιήσεις όχι μόνο των οργανώσεων αυτών αλλά και διασημοτήτων, όπως και τη διενέργεια ερευνών από τις ρωσικές αρχές.

Στον Κόλπο Σρέντναγια κοντά στην πόλη Ναχότκα της ρωσικής Άπω Ανατολής, σ ένα ειδικό κέντρο έχουν εγκλωβιστεί 11 όρκες που αλιεύθηκαν παράνομα με σκοπό την πώλησή τους στην Κίνα και μερικές δεκάδες φάλαινες μπελούγκα. Για την υπόθεση αυτή έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, ενώ όπως έχουν αναφέρει τοπικά μέσα ενημέρωσης από τον χώρο αυτό τον οποίο οι οικολόγοι αποκαλούν «φυλακή των κητών», έχουν χαθεί ή πεθάνει μερικές όρκες και μπελούγκες. Η κατάσταση για την τύχη των θαλασσίων αυτών θηλαστικών περιπλέκεται και από το ότι για την επίλυση του ζητήματος απαιτείται η σύμφωνη γνώμη διαφόρων ρωσικών υπηρεσιών. Οι οικολογικές οργανώσεις από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι η περαιτέρω κράτηση των θαλασσίων θηλαστικών στη «φυλακή των κητών» εγκυμονεί κινδύνους γι αυτά.

Την έκκληση για την απελευθέρωση των θαλασσίων θηλαστικών έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής περισσότεροι από 880 χιλιάδες άνθρωποι. Στην έκκληση τονίζεται ότι «οι όρκες πρέπει να αφεθούν ελεύθερες και να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον», ενώ «τις μπελούγκες πρέπει να τις αναλάβουν υπεύθυνα άτομα, τα οποία θα αναλάβουν την διατροφή τους, ώστε να αποκατασταθεί η υγεία τους και εν συνεχεία εφόσον είναι έτοιμες, να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019, 08:14