Η γερμανόφωνη λογοτεχνία θα τιμηθεί στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), όπως ανακοίνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού μετά τη λήξη της επιτυχούς συμμετοχής του ελληνικού περιπτέρου στην 71η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης.

Η συνεργασία με τους γερμανικούς φορείς και η ενδυνάμωση της ελληνικής παρουσίας στην έκθεση της Φρανκφούρτης τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλαν στη διεύρυνση των σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα του βιβλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τη λήξη της επιτυχούς συμμετοχής του ελληνικού περιπτέρου στην 71η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης το 2020 θα φιλοξενήσει τη γερμανόφωνη λογοτεχνία, σύμφωνα με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Τη συμμετοχή της Γερμανίας, αλλά και άλλων γερμανόφωνων χωρών, όπως της Αυστρίας, του Λουξεμβούργου και της Ελβετίας, θα διοργανώσει η ίδια η έκθεση της Φρανκφούρτης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε. Σε αυτό το πλαίσιο, η Bärbel Becker, διευθύντρια Διεθνών Προγραμμάτων της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης, μαζί με τη Niki Théron, συντονίστρια Διεθνών Προγραμμάτων, είχαν συνάντηση εργασίας με στελέχη της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης αλλά και τους με Έλληνες εκδότες που συμμετείχαν φέτος στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης.

Στη συνάντηση ετέθησαν προς περαιτέρω επεξεργασία οι οργανωτικοί άξονες της ΔΕΒΘ του 2020, οι οποίοι θα δώσουν έμφαση τόσο στην παρουσία γερμανόφωνων συγγραφέων, εκδοτών και λογοτεχνικών πρακτόρων όσο και στο επαγγελματικό κομμάτι της διοργάνωσης με στόχο τη στενότερη γνωριμία, τη δικτύωση και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, π.χ. με σεμινάρια, ημερίδες και επαγγελματικά εργαστήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλήθος κόσμου συγκέντρωσαν οι συνολικά έξι εκδηλώσεις, οι οποίες διοργανώθηκαν φέτος στο ελληνικό περίπτερο, αλλά και εκτός του εκθεσιακού χώρου, στο βιβλιοπωλείο Weltenleser. Εκεί πραγματοποιήθηκε μία συζήτηση για την ελληνική αστυνομική λογοτεχνία και την παρουσία της στη Γερμανία, με την ευκαιρία μίας νέας έκδοσης ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας στα γερμανικά («Hellas Noir», Edition Romiosini 2019).

Στο ελληνικό περίπτερο συμμετείχαν με το δικό τους ενημερωτικό υλικό το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) και η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. 

Η έκθεση της Φρανκφούρτης ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου στο εκθεσιακό κέντρο Messe Frankfurt με κεντρικό σύνθημα «Δημιούργησε την επανάστασή σου» και τιμώμενη χώρα τη Νορβηγία και έληξε την Κυριακή 20 Οκτωβρίου. Η ελληνική συμμετοχή διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Φρανκφούρτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης