Η Ντόνα Κάραν είναι μεταξύ των σχεδιαστών που εμφανίζονται στη νέα σειρά ντοκιμαντέρ του CNN «American Style», η οποία θα προβληθεί στις 13 και στις 20 Ιανουαρίου στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Η τεσσάρων επεισοδίων σειρά περιλαμβάνει αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις με τους σχεδιαστές μόδας, Ντόνα Κάραν, Τζέφρι Μπανκς, Ισάακ Μιζράχι, Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ, Κάρσον Κρέσλι, Τζον Βαρβάτος, Βανέσα Γουίλιαμς, τον σύμβουλο μόδας Τιμ Γκαν και τα μοντέλα Κρίστι Μπρίνκλεϊ και Μπέβερλι Τζόνσον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ένα από τα επεισόδια, η Ντόνα Κάραν μιλά για το πώς όταν άρχισε να εργάζεται, τα ρούχα ήταν κοστούμια, πουκάμισα και γραβάτες και δημιούργησε την ιδέα του «Seven Easy Pieces» (7 Εύκολα Κομμάτια) ξεκινώντας από το κορμάκι.

Ήταν το 1985 όταν η Αμερικανίδα σχεδιάστρια μόδας παρουσίασε την πρώτη της συλλογή μετά από 11 χρόνια σχεδίασης για την Anne Klein και σύστησε στην Αμερική την έννοια «Επτά Εύκολα Κομμάτια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην επίδειξη εκείνη τα μοντέλα εμφανίστηκαν αρχικά μόνο με κορμάκι και καλσόν και σταδιακά άρχισαν να προσθέτουν τα υπόλοιπα κομμάτια: μία πολλαπλών χρήσεων φούστα, ένα άνετο παντελόνι, ένα σακάκι, ένα πουλόβερ από κασμίρ και ένα άσπρο πουκάμισο.

Η σειρά ντοκιμαντέρ ερευνά πως πώς το αμερικάνικο μεταβαλλόμενο στυλ στη διάρκεια των δεκαετιών έχει αντικατοπτρίσει το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό κλίμα κάθε εποχής. Η σειρά, η οποία επίσης παρουσιάζει τις πρώτες κυρίες των ΗΠΑ, Ζακλίν Κένεντι, Μισέλ Ομπάμα και Μελάνια Τραμπ και υπογραμμίζει τις πιο εικονικές στιγμές της μόδας και της ποπ κουλτούρας.

Το πρώτο επεισόδιο, σύμφωνα με το WWD εξετάζει το στυλ των δεκαετιών του ’40 και του ’50, πώς ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και το Χόλιγουντ συνέβαλαν στη δημιουργία της μόδας της Αμερικής και την εισαγωγή νέων τάσεων όπως το μπικίνι, το κοστούμι zoot, οι βάτες και το λευκό t-shirt όπως διαδόθηκε από τον Τζέιμς Ντιν.

Το δεύτερο επεισόδιο προβάλλει το στυλ των δεκαετιών του 1960 και του 1970 καθώς η κουλτούρα της νεολαίας αυτονομείται και η μόδα αλλάζει ριζικά, με τις μίνι φούστες, το κρουαζέ φόρεμα, τις ντίσκο εμφανίσεις και το Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων. Τα υπόλοιπα δύο επεισόδια εξετάζουν την ιστορία και το στυλ των δεκαετιών του 1980, του 1990 και του 2000, την άνοδο των super models με τη Σίντι Κρόφορντ, τη Ναόμι Κάμπελ και την Κέιτ Μος και τα στυλ grunge και heroin chic.

Η σειρά ντοκιμαντέρ είναι μία παραγωγή της Vox Entertainment σε συνεργασία με την Doc Shop Productions.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης