Ρεπορτάζ: Γιώργος Στογιάννος

Φωτογραφίες – Βίντεο: Γιώργος Δαγαλάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαζική πορεία από το υπουργείο Πολιτισμού προς το Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο πλαίσιο της σημερινής νέας παν-καλλιτεχνικής κινητοποίησης, έπειτα από κάλεσμα των καλλιτεχνικών σωματείων, των Συλλόγων Σπουδαστών Καλλιτεχνικών Σχολών, καθώς της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Η πορεία ξεκίνησε από το υπουργείο Πολιτισμού όπου νωρίτερα έγινε συγκέντρωση, απαιτώντας την άμεση απόσυρση του ΠΔ 85/22 και την αναβάθμιση των σπουδών.

Η ηθοποιός Ζώγια Σεβαστιανού δήλωσε στον φακό της Ζούγκλας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή μπαίνει με τη βούλα μια ταφόπλακα γενικά στο ευρύτερο φάσμα των παραστατικών σχολών δεν αφορά μόνο τους ηθοποιούς  αφορά κινηματογραφιστές, μουσικούς, αφορά όλους. Αν δίνουν μια τέτοια απαξίωση στον πολιτισμό τι περιμένουμε; Περιμένουμε κάτι άλλο; Eίναι απόλυτα εκδικητικό δεν έχει λόγο ύπαρξης  αυτό το πράγμα. Θα έπρεπε κανονικά να βγει ένα πρόγραμμα σπουδών, οι σχολές που το ακολουθούν να είναι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και οι σχολές που δεν το ακολουθούν να έχουν τον τύπο που έχουν τα κολλέγια, να γίνει παράλληλα μια σχολή τεταρτοβάθμιας εκπαίδευσης επιτέλους  για τις παραστατικές τέχνες και όχι θεωρητικού επιπέδου όπως είναι η θεατρολογία αλλά πρακτικού επιπέδου στα πρότυπα της σχολής καλών τεχνών…και κλείνοντας θα ήθελα να πω πως ο δικός μου «λυκειάρχης» ήταν ο Κάρολος Κουν».

 

Ο ηθοποιός και βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης στον φακό της Ζούγκλας

«Καταρχάς είμαι εδώ ως ηθοποιός, ως καλλιτέχνης και όχι ως βουλευτής. Όπως βλέπετε είναι χιλιάδες οι άνθρωποι πίσω μου. Είναι ηθοποιοί, είναι σκηνοθέτες, είναι χορευτές, είναι χορογράφοι ,είναι οργανοπαίχτες,  είναι τραγουδιστές, είναι όλοι αυτοί που λένε, ότι αυτό το προεδρικό διάταγμα μας γυρίζει στον μεσαίωνα. Πριν 43 χρόνια πήγα στο Θέατρο Τέχης και η σχολή μου ήταν ανώτερη ήταν ΤΕΙ  και θα γίνει μετά από μισό αιώνα μέση εκπαίδευση; Αυτά τα πράγματα είναι φασιστικά, δεν θα περάσει γιατί είναι πάνδημη η αντίδραση. Μπορεί να είμαστε λίγοι και να μην τους νοιάζει, όμως η κοινωνία αγαπάει τους καλλιτέχνες γιατί ο πολιτισμός είναι σαν ψωμί για αυτήν. Θα τους νικήσουμε».

 

 Ο ηθοποιός Δημήτρης Αντωνιάδης πρώην πρόεδρος του ΣΕΗ στον φακό της Ζούγκλας

«Απαιτούμε τώρα αυτή τη στιγμή να αποσυρθεί το κατάπτυστο αυτό προεδρικό διάταγμα, το οποίο μετατρέπει όλους τους καλλιτέχνες σε απλούς απόφοιτους λυκείου και βεβαίως έχει και εργασιακές επιπτώσεις. Αυτή η παρωδία αυτή η αισχρή κατάσταση δεν είναι τωρινή είναι διαχρονική, αφορά όλες τις κυβερνήσεις μέχρι τώρα που όχι μόνο έχουν αφήσει στον αέρα το ζήτημα της ανωτατοποίησης των σπουδών μας αλλά  έχουν βάλει και το χεράκι τους η μία μετά την άλλη προκειμένου να φτάσουμε εδώ. Λέμε ότι δεν πρέπει να μπει από το πίσω παράθυρο το ζήτημα της διαβάθμισης, αυτή δηλαδή η κοινοτική οδηγία που θέλει να μας βάλει από την πίσω πόρτα  τη μη ανωτατοποίηση  της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Ζητάμε τώρα ανώτατη δημόσια δωρεάν καλλιτεχνική εκπαίδευση κάτι το οποίο όχι μόνο είναι αναγκαίο όχι μόνο είναι επίκαιρο αλλά είναι απόλυτα ώριμο αυτή τη στιγμή».

 

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης στον φακό της Ζούγκλας

«Η ιστορία εδώ πέρα είναι πάρα πολύ απλή, η κυρία Κεραμέως για να ενισχύσει τα κολλέγια καταβαραθρώνει όλα τα πτυχία  τα καλλιτεχνικά και έχουμε και διπλό θύμα εδώ πέρα τα καλλιτεχνικά σχολεία και τα μουσικά τόσο καιρό αυτά τα σχολεία περιμένουν να γίνουν ΠΕ δηλαδή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης για να μπορούν να προσληφθούν σαν μόνιμοι εκπαιδευτικοί με αυτή την απόφαση τους γυρίζουν στο μηδέν…»

 

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, Κώστας Κεχαγιόγλου στη κάμερα της Ζούγκλας

 

Καλλιτέχνες και σπουδαστές με τις κινητοποιήσεις τους αναδεικνύουν το πάγιο αίτημά τους για ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και δημιουργία δημόσιων σχολών Τεχνών, πανεπιστημιακού επιπέδου.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους φορείς του Πολιτισμού απαιτώντας να αποσυρθεί άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στο προσοντολόγιο για τον δημόσιο τομέα και εξισώνει εργασιακά και μισθολογικά τα – αναγνωρισμένα από το ΥΠΠΟΑ – πτυχία των αποφοίτων των δραματικών σχολών, ωδείων, σχολών χορού και κινηματογράφου με το απολυτήριο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά το κάλεσμα του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης έχει εξαγγελθεί από την ΠΟΘΑ 3ωρη στάση εργασίας (11.30 – 14.30).

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης