Ο ηθοποιός Βενσάν Λιντόν, βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών το 2015 και ηθοποιός στην ταινία “Titane” που τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα το 2021, θα είναι ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο 75ο διεθνές κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών που θα διεξαχθεί από τις 17 έως τις 28 Μαΐου στην Κρουαζέτ, ανακοίνωσαν σήμερα οι διοργανωτές.

Ο 62χρονος ηθοποιός θα διαδεχθεί τον Αμερικανό σκηνοθέτη Σπάικ Λι ο οποίος, με την κριτική του επιτροπή, βράβευσε με τον Χρυσό Φοίνικα, τον Ιούλιο του 2021, την ταινία “Titane” της Γαλλίδας σκηνοθέτριας Ζουλιά Ντικουρνό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι πολύ μεγάλη τιμή και περηφάνια να μου εμπιστεύονται, μεσούσης της αναταραχής με τα πολλαπλά γεγονότα που διανύουμε στον κόσμο, το υπέροχο και βαρυσήμαντο καθήκον της προεδρίας της κριτικής επιτροπής του 75ου διεθνούς φεστιβάλ των Καννών», δήλωσε ο Βενσάν Λιντόν, τον οποίο επικαλείται η επίσημη ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση εκδίδεται στο τέλος μιας μακράς αγωνιώδους περιόδου: συνήθως, το όνομα του προέδρου της κριτικής επιτροπής γίνεται γνωστό στην αρχή της χρονιάς και τα ονόματα των μελών της επιτροπής ανακοινώνονται λίγες εβδομάδες πριν από το φεστιβάλ.

Με την επανεκκίνηση του κινηματογράφου μετά την πανδημία και την ανάπτυξη των σειρών, όλοι οι καλλιτέχνες εργάζονται, είχε υπογραμμίσει στα μέσα Απριλίου ο Τιερί Φρεμό, ο γενικός διευθυντής του φεστιβάλ, για να δικαιολογήσει το άστατο χρονοδιάγραμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λιντόν θα πρέπει να επιλέξει την ταινία που θα βραβευθεί με τον Χρυσό Φοίνικα ανάμεσα σε 21 ταινίες που διαγωνίζονται. Θα υποστηρίζεται από οκτώ μέλη της επιτροπής (τέσσερις γυναίκες, τέσσερις άνδρες).

Ανάμεσα σε αυτούς, η Βρετανίδα ηθοποιός Ρεμπέκα Χολ που έγινε γνωστή κυρίως από την ταινία “Vicky Christina Barcelona”, ο Ιρανός σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί (“Ένας Ήρωας”, Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ των Καννών 2021) και ο Γάλλος σκηνοθέτης Λαντζ Λι (“Οι Άθλιοι”, Βραβείο της Κριτικής επιτροπής 2019).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης