Ο Πιερ Καρντέν στο Μουσείο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, με μεγάλη αναδρομική έκθεση

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 05:38
Ο Πιερ Καρντέν στο Μουσείο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, με μεγάλη αναδρομική έκθεση

Το Μουσείο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης θα διοργανώσει από το καλοκαίρι μεγάλη αναδρομική έκθεση του έργου του Γάλλου Πιερ Καρντέν, η οποία θα επιμείνει στον αβάν-γκαρντ χαρακτήρα του σχεδιαστή και στην επιρροή του πέρα από τον χώρο της μόδας.

Η έκθεση οργανώνεται χρονολογικά και θα παρουσιάσει 170 αντικείμενα από τη δεκαετία του 1950 έως τις μέρες μας, συγκεκριμένα κομμάτια υψηλής ραπτικής και πρετ-α-πορτέ αλλά και αξεσουάρ, φωτογραφίες και ταινίες. Θα πραγματοποιηθεί από τις 20 Ιουλίου έως τις 5 Ιανουαρίου 2020, ανακοίνωσε το Μουσείο.

"Στο Μουσείο Μπρούκλιν θέλουμε να διηγηθούμε ιστορίες πρωτοπόρων που προέρχονται από το σύνολο του κόσμου των τεχνών, και αυτό ακριβώς είναι ο Πιερ Καρντέν", δήλωσε η Αν Πάστερναρκ, η διευθύντρια του μουσείου. "Η προσέγγισή του όσον αφορά τη μόδα και τις επιχειρήσεις, στραμμένη πάντα στο μέλλον, δημιούργησε σε μόνιμη βάση νέες τάσεις και νέες πρακτικές στον τομέα του", πρόσθεσε η Πάστερναρκ, "και αυτό τον έκανε έναν από τους σχεδιαστές της γενιάς του με τη μεγαλύτερη επιρροή".

Εκπρόσωπος του μουσείου δήλωσε πως το μουσείο ήταν σε επαφή με τον ίδιο τον Πιερ Καρντέν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της έκθεσης.

Ο γάλλος σχεδιαστής είναι γνωστός για την έλξη του για το διάστημα και το μέλλον, ριζωμένη από τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, την οποία απεικόνισε με το φόρεμά του Cosmos ή με τα ολόσωμα ριγέ κορμάκια κάτω από κοντές ιδιότυπες φούστες.

"Το ρούχο που προτιμώ είναι αυτό που εφευρίσκω για μια ζωή που ακόμη δεν υπάρχει ακόμη, τον κόσμο του αύριο", έλεγε στο βιβλίο "Πιερ Καρντέν" του στενού του συνεργάτη Ζαν -Πασκάλ Ες που εκδόθηκε το 2017.

Η τόλμη χαρακτηρίζει τα σχέδια του Καρντέν. Τα μοντέλα που δημιουργεί είναι συχνά ριζοσπαστικά και μερικές φορές γεωμετρικά, απόλυτα νεωτεριστικά, και θα επηρεάσουν καθοριστικά γενιές σχεδιαστών.

Ο Καρντέν εντάχθηκε το 1946 στον οίκο Κριστιάν Ντιορ και συνέβαλε στη γέννηση του New Look, της γραμμής που έφερε επανάσταση στη μεταπολεμική μόδα, όταν ο Ντιορ παρουσίασε την κολεξιόν του τον Φεβρουάριο του 1947.

Ο Καρντέν δημιουργεί τον δικό του οίκο το 1950 και γρήγορα γίνεται γνωστός. Σπουδαίος επιχειρηματίας, οικοδομεί μια αυτοκρατορία, την οποία επεκτείνει σε πολλές χώρες της Ασίας, κυρίως στην Κίνα, στηριζόμενος στις δημιουργίες του αλλά και σε μια εντυπωσιακή σειρά προϊόντων που πωλούσε έχοντας άδεια από τις κατασκευάστριες εταιρίες.

Μέσα από διάφορα αντικείμενα, φωτογραφίες και σκίτσα, η έκθεση θα δείξει την επιρροή που είχε ο Καρντέν πέραν από τη μόδα, από το έπιπλο έως το βιομηχανικό σχέδιο.

Σήμερα, 96 ετών, ο Καρντέν παραμένει δραστήριος και συνεχίζει να εποπτεύει το έργο των ομάδων του οίκου του.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 05:38