«Το Δάσος των Βιολιών» στην Εβδομάδα Ντιζάιν του Μιλάνου

«Το Δάσος των Βιολιών» στην Εβδομάδα Ντιζάιν του Μιλάνου

Η Εβδομάδα Ντιζάιν του Μιλάνου εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα (διαρκεί ως τις 14 Απριλίου) και το με έδρα τη μεγαλούπολη του Πιεμόντε αρχιτεκτονικό γραφείο Piuarch παρουσιάζει το «Δάσος των Βιολιών», μια εγκατάσταση που ξυπνά αναμνήσεις: αποτίει φόρο τιμής στα εκατομμύρια δέντρα που επλήγησαν από καταιγίδα, πέρυσι, στην κοιλάδα Φιέμε. Εκεί ήταν και το δάσος Πανεβέτζο, γνωστό και ως δάσος Στραντιβάρι, δάσος φημισμένο για τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά των ελάτων που αναφύονται εκεί, από τα οποία ο Αντόνιο Στραντιβάρι φιλοτεχνούσε τα βιολιά με την καλύτερη ως προς την ακουστική κάσα βιολιών στον κόσμο (τα διάσημα Stradivarius).

Βασισμένη σε μια ιδέα του Νέμο Μόντι, η εγκατάσταση φιλοξενείται στην κεντρική αυλή του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, ως στοχασμός για τη σχέση φύσης και μουσικής. Προς τιμήν της περιοχής, των δασών και της απώλειας τους, το «Δάσος των Βιολιών» είναι φιλοτεχνημένο από ξύλο και σπασμένα δέντρα που εξάλειψε ο βίαιος άνεμος. Και, ταυτόχρονα, μια μαρτυρία της βιασμένης φύσης, για την οποία η αρχιτεκτονική είναι και στήριγμα και ανακούφιση.

Η εγκατάσταση περιλαμβάνει δυο μεγάλους κορμούς ελάτων που αναδύονται από τη λότζια της κεντρικής αυλής του πανεπιστημίου. Οι ρίζες τους αιωρούνται στο κενό, στηριζόμενες σε ένα τεράστιο «καβαλέτο» από κόκκινο ξύλο έλατου.

«Θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στην αρχέγονη αρχιτεκτονική του δάσους, σεβόμενοι τις δομές της και τη διασταύρωσή της με τον πλανήτη και τους κατοίκους του» υπογράμμισαν οι αρχιτέκτονες του Piuarch. «Το πρότζεκτ φέρνει στον νου την ικανότητα της φύσης να επικοινωνεί με τους ανθρώπους, προσκαλώντας τους να παρατηρήσουν διακριτικά τους νόμους της, να τη φροντίσουν και να ακολουθήσουν τη φυσική τάξη της Γης».

   

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 11:01