Με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την ίδρυσή του, το Πολεμικό Μουσείο παρουσιάζει μια ειδική επετειακή ψηφιακή έκδοση, αφιερωμένη στα 50 χρόνια προσφοράς στην Ιστορική Μνήμη και τον Πολιτισμό.
Ειδικότερα με αφορμή τη 50χρονη ιστορία του Πολεμικού Μουσείου δημιουργήθηκε μία έκδοση αφιερωμένη στα κειμήλια όλων των περιόδων, που βρίσκονται στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου.
Το βιβλίο «Πολεμικό Μουσείο–Ιστορία και Μνήμη», επιχειρεί να δώσει στους αναγνώστες του μία πλήρη εικόνα για τη συνεισφορά και το περιεχόμενο του Μουσείου.
Από τα χιλιάδες εκθέματα που περιλαμβάνονται στις αίθουσές του, επιλέχθηκαν 400, με βασικό κριτήριο, όχι τόσο τη σπανιότητά τους, αλλά με τρόπο ώστε να αναδειχθεί η μεγάλη
ποικιλία των διαφορετικών τεκμηρίων που χρησιμοποιούνται από το Μουσείο για να προβάλει την ελληνική πολεμική ιστορία.
Πολεμικός εξοπλισμός των αρχαίων χρόνων, μοντέλα πλοίων και πολιορκητικών μηχανών, ομοιώματα, χάρτες της περιόδου του Διαφωτισμού, ζωγραφικά έργα και γλυπτά της νεότερης εποχής, σύγχρονος οπλισμός και πολεμικά αεροσκάφη, και πολλά άλλα,πλαισιωμένα με ιστορικά έγγραφα και φωτογραφίες, συνυπάρχουν και συνοδεύονται με αντίστοιχα επεξηγηματικά κείμενα.
Παράλληλα, υπάρχει αναφορά στη διαδικασία της ίδρυσης και της οργάνωσης του Μουσείου, καθώς και στην απήχηση που είχε στην κοινωνία της εποχής.
ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΠΜ ΙΟΥΛΙΟΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2025
Αναμνηστικό 50 χρόνων Πολεμικού Μουσείου
Με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάστηκε ένα μοναδικό αναμνηστικό, το οποίο εκδόθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του Πολεμικού Μουσείου. Πρόκειται για ένα επετειακό νόμισμα, που τιμά όχι μόνο το μισό αιώνα αδιάλειπτης λειτουργίας του Μουσείου, αλλά και το διαχρονικό του έργο στη διαφύλαξη και ανάδειξη της στρατιωτικής μας κληρονομιάς.

Επετειακό νόμισμα
Το αναμνηστικό αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς τα βασικά του χαρακτηριστικά αντλούνται από το πρώτο αντίστοιχο αναμνηστικό που εκδόθηκε το 1975, με αφορμή τα εγκαίνια του Μουσείου. Στη μία όψη του συναντούμε το επιβλητικό κτήριο του Πολεμικού Μουσείου, σε λιτή αλλά σαφή απόδοση, πλαισιωμένο με τη φράση του Θουκυδίδη από τον Επιτάφιο του Περικλή «Πολέμιων αμύνεσθαι αγαθών ενέστιν», δηλαδή το να αντιστέκεσαι στον εχθρό είναι κάτι καλό. Στην άλλη όψη δεσπόζει ένα κλαδί δάφνης με τη χρονολογία «1975–2025», στοιχείο που υπογραμμίζει τη συνέχεια και τη σταθερότητα του θεσμού μέσα στον χρόνο.
Το νέο αυτό αναμνηστικό συνδέει το παρελθόν με το παρόν, αποτυπώνοντας με σεβασμό την ιστορική διαδρομή του Πολεμικού Μουσείου. Αποτελεί σύμβολο μνήμης και αναγνώρισης, αλλά και πολύτιμο τεκμήριο για τους συλλέκτες και τους φίλους του Μουσείου.
Επιμέλεια: Σ.Κ.
