Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

«Θα μπορούσα να πω ότι αυτό τώρα το ορατόριο είναι ένα έργο ζωής. Το πότε μπήκε η Παναγιά στη ζωή μου προφανώς έχει να κάνει με τον τρόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κύπρο. Ήμασταν μια οικογένεια, η οποία τακτικά πήγαινε στην εκκλησία, μεγάλωσα σε μία οικογένεια που κρατούσε τις νηστείες και κυρίως την αγάπη προς την Παναγία και τον Χριστό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Χρόνια ήθελα να κάνω ένα έργο για την Παναγία και ο γέροντας μου και ηγούμενος της Mονής Βατοπεδίου κύριος Εφραίμ αγκάλιασε αυτήν την ιδέα εδώ και καιρό» αναφέρει μεταξύ άλλων στο zougla.gr ο ταλαντούχος μουσικοσυνθέτης Γιώργος Θεοφάνους με αφορμή το ορατόριο του «Παναγία – Η Μητέρα του Φωτός».

Σπουδαία μουσικά σύνολα, κλασικών, βυζαντινών και παραδοσιακών οργάνων, γνωστοί ερμηνευτές κλασικού και έντεχνου ρεπερτορίου αλλά και ηθοποιοί θα βρίσκονται στις 7 και 8 Φεβρουαρίου στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για να ερμηνεύσουν το σύγχρονο ορατόριο του Γιώργου Θεοφάνους «Παναγία – Η Μητέρα του Φωτός».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αφορμή τις επτά θαυματουργές εικόνες της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, καθώς και της Αγίας Ζώνης της Παναγίας, επιχειρείται μια παράσταση, η οποία φιλοδοξεί, με ποιητική απλότητα και μέσα από βλέμμα παιδιού, να προσφέρει ένα σεμνό προσκύνημα στην ιερή της εικόνα και ένα γλυκό φιλί στο ολοζώντανο, ζεστό της χέρι. Στη Μάνα, τη χειροπιαστή, που όσο τα βάσανά της πλήθαιναν, τόσο η καρδιά της απλωνόταν και που από μητέρα Του Θεού, έγινε μάνα των ανθρώπων.

Την παράσταση σκηνοθετεί η Δέσποινα Γκάτζιου, η οποία υπογράφει και τα κείμενα ενώ η μουσική του Γιώργου Θεοφάνους είναι γραμμένη πάνω σε ποιήματα αφιερωμένα στην Παναγία, κυρίως από Πατέρες που έζησαν στο Άγιο Όρος.

Πείτε μας λίγα λόγια για το ορατόριο «Παναγία – Η Μητέρα του Φωτός» και πώς προέκυψε το συγκεκριμένο έργο.

Θα μπορούσα να πω ότι αυτό τώρα το ορατόριο είναι ένα έργο ζωής. Το πότε μπήκε η Παναγιά στη ζωή μου προφανώς έχει να κάνει με τον τρόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κύπρο. Ήμασταν μια οικογένεια, η οποία τακτικά πήγαινε στην εκκλησία, μεγάλωσα σε μία οικογένεια που κρατούσε τις νηστείες και κυρίως την αγάπη προς την Παναγία και τον Χριστό.

Χρόνια ήθελα να κάνω ένα έργο για την Παναγία και ο γέροντας μου και ηγούμενος της μονής Βατοπεδίου κύριος Εφραίμ αγκάλιασε αυτήν την ιδέα εδώ και καιρό.

Μεγάλο έργο πολυπληθές περισσότεροι από 250 συντελεστές πάνω στη σκηνή.

Σπουδαίες ορχήστρες συμφωνική παραδοσιακή ορχήστρα της ιεράς αρχιεπισκοπής Αθηνών Κανών, σπουδαίοι σολίστες, το μουσικό σχολείο Ιλίου, οι χορωδίες της σπουδαίας Χρυσούλας Τσιμούρη και βέβαια οι αγαπημένοι Μανώλης Μητσιάς, Πίτσα Παπαδοπούλου, Πέτρος Γαϊτάνος αλλά και η Σοφία Μάνου και Λυδία Σέρβου, μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών και όλοι αυτοί κάτω από την σκηνοθετική κατεύθυνση της Δέσποινας Γκάτζιου η οποία έγραψε και τα κείμενα και του κινησιολόγου Πέτρου Γάλλια.

Ένα έργο που αποτελείται από ποιήματα γραμμένα από γέροντες που έζησαν στο Άγιο Όρος ύμνους και ποιήματα άλλων μεγάλων Ελλήνων ποιητών όπως Βάρναλη Καβάφη Δροσίνη κ.α

Η Παναγία ήταν το αποκούμπι, η καταφυγή, η ελπίδα και η χαρά για τους παππούδες και τις γιαγάδες μας. Σήμερα, που ζούμε σε μία δύσκολη και παράλογη εποχή πιστεύετε ότι η ανάγκη της παρουσίας της Παναγίας είναι πιο επιτακτική από ποτέ;

Η Παναγιά ήταν και είναι πάντα η μεσίτρια και το αποκούμπι ολονών. Το περίεργο με μας τους ανθρώπους είναι ότι τη θυμόμαστε την ώρα που τη χρειαζόμαστε. Αλλά η αγάπη της είναι τόσο μεγάλη που δεν στέκεται σε αυτό και πάντα μεσιτεύει προς τον Χριστό για να μας προστατεύει. Ειδικά στις μέρες μας όπως λέτε που η κοινωνία το έχει ακόμη περισσότερο ανάγκη.

Έχουμε φτάσει στις μέρες μας αν κάποιος πει ότι αγαπάει την πατρίδα την Ελλάδα μας και τη θρησκεία τον Χριστό μας τότε είναι ακραίος η φασίστας ή οτιδήποτε άλλο. Ήμαρτον μην ξεχάσουμε τις ρίζες μας το που είμαστε και το που πηγαίνουμε.

Ποια είναι τα σχέδια σας εφέτος;

Το σύγχρονο αυτό ορατόριο ξεκινάει από το Μέγαρο Μουσικής στις 7 Φεβρουαρίου για δύο παραστάσεις και με τη βοήθεια της ίδιας της Παναγίας ελπίζω και εύχομαι ότι θα ταξιδέψει όπου υπάρχει ορθοδοξία και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Δείτε το βίντεο:

 

 

Διαβάστε επίσης: Ορατόριο του Γιώργου Θεοφάνους «Παναγία – Η Μητέρα του Φωτός» στο Μέγαρο

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης