Ραντεβού για το Σάββατο 18 Μαΐου έδωσαν η Κατερίνα Ντούσκα και η Τάμτα καθώς κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για τον τελικό του 64ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, ο οποίος θα διεξαχθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο του Τελ Αβίβ.

Η Κατερίνα Ντούσκα με το «Better Love» εκπροσώπησε την Ελλάδα. Το τραγούδι έγραψε η ίδια μαζί με τον Έλληνα τραγουδοποιό Leon of Athens και τον τραγουδοποιό σκωτσέζικης καταγωγής David Sneddon.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τάμτα συμμετείχε για την Κύπρο με το τραγούδι «Replay» που έγραψε ο συνθέτης Άλεξ Παπακωνσταντίνου, γνωστός ως Alex P.

Στον τελικό της Eurovision προκρίθηκαν επίσης οι: Λευκορωσία, Σερβία, Εσθνονία, Τσεχία, Αυστραλία, Ισλανδία, Άγιος Μαρίνος, Σλοβενία.

Με την ολοκλήρωση του διαγωνιστικού μέρους στη σκηνή της Eurovision ανέβηκε η Ντάνα Ιντερνάσιοναλ, που ήταν η νικήτρια του διαγωνισμού για το Ισραήλ το 1998 με το τραγούδι «Diva».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων παρουσιάστηκαν τα τραγούδια της Ισπανίας και της Γαλλίας, που ανήκουν στην ομάδα των «Big Five», δηλαδή τις ιδρύτριες χώρες του διαγωνισμού καθώς και του Ισραήλ που κέρδισε τον περσινό διαγωνισμό.

 

Την Πέμπτη 16 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος ημιτελικός στον οποίο θα διαγωνιστούν οι:

Αρμενία

Ιρλανδία

Μολδαβία

Ελβετία

Λετονία

Ρουμανία

Δανία

Σουηδία

Αυστρία

Κροατία

Μάλτα

Λιθουανία

Ρωσία

Αλβανία

Νορβηγία

Ολλανδία

Βόρεια Μακεδονία

Αζερμπαϊτζάν

Τα τραγούδια των «Big Five» (Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) καθώς και του Ισραήλ ως διοργανώτριας χώρας δεν διαγωνίζονται, αφού προκρίνονται απευθείας στον Τελικό της Eurovision.

Στον Τελικό της 18ης Μαΐου θα συμμετάσχουν συνολικά 26 χώρες, εκ των οποίων οι είκοσι από τους δύο ημιτελικούς -δέκα από κάθε βραδιά- οι «Big Five» και το Ισραήλ.

Στο σχολιασμό και την παρουσίαση των δύο ημιτελικών και του τελικού είναι η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης. Στη ραδιοφωνική μετάδοση για το Δεύτερο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας, ο Δημήτρης Μεϊδάνης.

Η έναρξη του Α΄ Ημιτελικού:

 

Η εκρηκτική εμφάνιση της Netta 

Η λαμπερή βραδιά ξεκίνησε με ένα εισαγωγικό βίντεο. Η μικρή Netta βλέπει με τους γονείς της τον διαγωνισμό του ’98 που κέρδισε το Ισραήλ. Εμπνευσμένη από αυτό ξεκινάει μαθήματα χορού και μουσικής και κάπως έτσι καταλήγει στο σήμερα. 

H Netta Barzilai -περσινή νικήτρια της Eurovision- εμφανίστηκε στη σκηνή μέσα από μία κατασκευή που άνοιξε. Ντυμένη με ασημί φόρεμα με ασπρόμαυρες λεπτομέρειες και με τις χορεύτριες να την πλαισιώνουν ερμήνευσε μία διασκευή του νικητήριου «Toy». 

 

 

Στη συνέχεια στη σκηνή ανέβηκαν οι 4 παρουσιαστές του διαγωνισμού, η Bar Refaeli, ο Erez Tal, ο Assi Azar και η Lucy Ayoub που καλησπέρισαν το κοινό.

Εντυπωσίασε τους θεατές η Τάμτα

Λίγα λεπτά μετά τις 22.00 ανέβηκε η Τάμτα ανέβηκε στη σκηνή του Expo Tel Aviv κι έδωσε τον καλύτερό της εαυτό, ερμηνεύοντας -χωρίς τεχνικά προβλήματα- το ρυθμικό «Replay» και με τους eurofans να το σιγοτραγουδούν μαζί της ενώ στο τέλος να την καταχειροκροτούν.

Η Τάμτα εμφανίστηκε στο stage φορώντας την άκρως λαμπερή και αποκαλυπτική δημιουργία με κρύσταλλα που δημιούργησαν ειδικά για εκείνη οι Δημήτρης Μαστρόκαλος και Γιάννης Ράπτης, γνωστοί ως Mi- Ro.

 

 

Η εμφάνιση του Μαυροβουνίου:

Το Μοντενέγκρο συμμετείχε με τους D mol και το τραγούδι «Heaven». Το Μαυροβούνιο συμμετείχε για πρώτη φορά στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2007. Φέτος, εκπροσωπείται από τους «D mol» με το τραγούδι «Heaven».

 

Η εμφάνιση της Φινλανδίας

Η Φινλανδία  συμμετείχε με τον Darude και τον Sebastian Rejman και το τραγούδι «Look Away». Η Φινλανδία έκανε το ντεμπούτο της στον Διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision το 1961 αλλά ποτέ δεν έχει κατακτήσει θέση στην πρώτη 5αδα μέχρι που οι Lordi΄κέρδισαν τον διαγωνισμό το 2006, όταν είχε διοργανωθεί στην χώρα μας. Φέτος την χώρα εκπροσωπούν οι Darude και Sebastian Rejman. Ο Darude είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους Φινλανδούς καλλιτέχνες, βραβευμένος παραγωγός και DJ.

 

Η εμφάνιση της Πολωνίας

Η Πολωνία συμμετείχε με τις Tulia και το τραγούδι «Fire of Love» (Pali się). Η Πολωνία συμμετείχε στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision για πρώτη φορά το 1994 κατακτώντας τη δεύτερη θέση, η οποία μέχρι σήμερα παραμένει η καλύτερη θέση για τη χώρα.

 

Η εμφάνιση της Σλοβενίας

Η Σλοβενία συμμετείχε με τις Zala Kralj και Gašper Šantl και το τραγούδι «Sebi». Η Σλοβενία έκανε το ντεμπούτο της στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1993.

 

Η εμφάνιση της Τσεχίας

Η Τσεχία συμμετείχε με τον Lake Malawi και το τραγούδι «Friend Of A Friend».H χώρα συμμετείχε για πρώτη φορά στην Eurovision το 2007 και δεν έχει κερδίσει ποτέ τον διαγωνισμό. Φέτος την Τσεχία εκπροσωπούν οι «Lake Malawi» με το τραγούδι «Friend Of A Friend».

 

Η εμφάνιση της Ουγγαρίας

Η Ουγγαρία συμμετείχε με τον Joci Pápa και το τραγούδι «Az Én Apám». Η Ουγγαρία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1994 και δεν έχει κερδίσει ούτε μία φορά μέχρι τώρα. Η καλύτερη διάθεση της χώρας στο διαγωνισμό ήταν η 4η θέση το 1994.

 

Η εμφάνιση της Λευκορωσίας

Η Λευκορωσία συμμετείχε με την ZENA και το τραγούδι «Like It».Η Λευκορωσία προσχώρησε στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2004, χωρίς καμία νίκη μέχρι τώρα.

 

Η εμφάνιση της Σερβίας

Η Σερβία συμμετείχε με την Nevene Božović και το τραγούδι «Kruna». Η Σερβία εισήλθε στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2007, στον οποίο και κέρδισε με το τραγούδι «Molitva» με την Marija Šerifović

 

Η εμφάνιση του Βελγίου

Το Βέλγιο συμμετείχε με τον Eliot και το τραγούδι «Wake Up». Το Βέλγιο είναι μία από τις ιδρυτικές χώρες της Eurovision, συμμετέχοντας στον πρώτο διαγωνισμό το 1956.

 

Η εμφάνιση της Γεωργίας

Η Γεωργία συμμετείχε με τον Oto Nemsadze και το τραγούδι «Keep On Going». Η Γεωργία συμμετείχε στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2007.

 

Η εμφάνιση της Αυστραλίας

Η Αυστραλία συμμετείχε με την Kate Miller-Heidke και το τραγούδι «Zero Gravity». Η Αυστραλία κλήθηκε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2015 για πρώτη φορά.

 

Η εμφάνιση της Ισλανδίας

Η Ισλανδία συμμετείχε με τους Hatari και το τραγούδι«Hatrið mun sigra». Η Ισλανδία έκανε το ντεμπούτο της στο Eurovision το 1986 και δεν έχει ακόμη κερδίσει τον διαγωνισμό.

 

Η εμφάνιση της Εσθονίας

Η Εσθονία συμμετείχε με τον Victor Crone και  το τραγούδι «Storm». Η Εσθονία έκανε το ντεμπούτο της στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1994 και κέρδισε το 2001.

 

Η εμφάνιση της Πορτογαλίας

Η Πορτογαλία συμμετείχε με τον Conan Osiris και το τραγούδι «Telemóveis». Η Πορτογαλία προσχώρησε στην οικογένεια της Eurovision το 1964.

 

Η εμφάνιση της Ελλάδας

Η Κατερίνα Ντούσκα συμμετείχε με το τραγούδι «Better Love». Η χώρα μας εισήλθε για πρώτη φορά στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1974 και κέρδισε το 2005 με την Έλενα Παπαρίζου και το τραγούδι «My number one».

 

Η εμφάνιση του Σαν Μαρίνο

Το Σαν Μαρίνο συμμετείχε με τον Serhat και το τραγούδι «Say Na Na Na». Το Σαν Μαρίνο είναι μία από τις μικρότερες χώρες του κόσμου και έκανε το ντεμπούτο του στο διαγωνισμό το 2008.

 

Η σειρά εμφάνισης των χωρών στον Α’ Ημιτελικό

1. Κύπρος

2. Μαυροβούνιο

3. Φινλανδία

4. Πολωνία

5. Σλοβενία

6. Τσεχία

7. Ουγγαρία

8. Λευκορωσία

9. Σερβία

10. Βέλγιο

11. Γεωργία

12. Αυστραλία

13. Ισλανδία

14. Εσθονία

15. Πορτογαλία

16. Ελλάδα

17. Άγιος Μαρίνος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης