Δύο λαμπερά αστέρια του παγκόσμιου μουσικού και χορευτικού στερεώματος θα βρεθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον Μάιο και τον Ιούνιο, σημαντικό σταθμό των περιοδειών της Τζόυς ΝτιΝτονάτο και του Άκραμ Καν στην Ευρώπη. H Αμερικανίδα σούπερ σταρ της όπερας έρχεται στην Αθήνα (30/5) για να μας μυήσει στον ονειρικό κόσμο του νέου της πρότζεκτ με τίτλο «Eden» («Εδέμ»), ενώ ο πρωτοπόρος χορογράφος Άκραμ Καν μας αφηγείται, μέσα από το έργο του «The Jungle Book reimagined», τη δική του εκδοχή του «Βιβλίου της ζούγκλας» (14 & 15/6). Δύο καλλιτέχνες που βλέπουν με μια πολύ ιδιαίτερη ματιά τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, εδραιώνουν την ουσιαστική επαφή τους με το κοινό, ευαισθητοποιώντας το, μέσα από τη φωνή, τη μουσική και την κίνηση, απέναντι στο ζήτημα της περιβαλλοντικής κρίσης.

Οι εμφανίσεις των δύο σημαντικών δημιουργών εντάσσονται στο πλούσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που φιλοξενεί το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για το επόμενο τρίμηνο (Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος 2023). Ο Απρίλιος, μήνας πολυσυλλεκτικός και πλούσιος σε εκδηλώσεις, φέρνει στο Μέγαρο το Φεστιβάλ της Άνοιξης (1/4-10/4)και τις πασχαλινές συναυλίες του Adagio. Το Φεστιβάλ της Άνοιξης, που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά, φιλοξενεί φέτος διεθνούς φήμης σύνολα, βραβευμένους μουσικούς, διάσημους χορογράφους και εκπροσώπους από το ευρύτερο φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, φέτος, προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ είναι η ορχήστρα Sinfonia Varsovia και ο διάσημος Πολωνός πιανίστας Rafał Blechacz (1/4), το φωνητικό σύνολο Vox Clamantis από την Εσθονία (3/4), η διακεκριμένη Νορβηγίδα βιολονίστα Vilde Frang και ο Ρώσος πιανίστας Denis Kozhukhin (4/4), το Ensemble Intercontemporain από τη Γαλλία (6/4), ο Ρώσος βιρτουόζος του πιάνου Nikolay Lugansky (7/4) που συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών-Ορχήστρα in Residence του Μεγάρου και το Μπαλέτο Preljocaj από τη Γαλλία, το οποίο παρουσιάζει στο Μέγαρο μια σύγχρονη εκδοχή της «Λίμνης των κύκνων» (8 & 10/4). Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα προβληθεί επίσης για μία και μοναδική βραδιά το ντοκιμαντέρ «Janine Jansen: Ερωτευμένη με τον Stradivari» (με ελληνικούς υπέρτιτλους) σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με BAFTA, Gerald Fox (5/4).

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, στο πλαίσιο του κύκλου «Adagio- Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα», έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις που εστιάζουν τόσο στην ελληνική παραδοσιακή μουσική (10/4), όσο και στην κλασική δημιουργία, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και κορυφαίους σολίστ να ερμηνεύουν υπό τον Γερμανό αρχιμουσικό Κρίστοφ Πόππεν την εμβληματική «Missa solemnis» («Επίσημη λειτουργία») του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, η οποία σφράγισε ανεξίτηλα την παγκόσμια ιστορία της μουσικής (12/4).

«Μεγάλοι οργανίστες» τιτλοφορείται ο νέος κύκλος εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ο οποίος διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τα εγκαίνια του επιβλητικού εκκλησιαστικού οργάνου της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης (Δεκέμβριος 1993). Πρώτος προσκεκλημένος του Μεγάρου, ο διακεκριμένος Γάλλος βιρτουόζος Ολιβιέ Λατρύ, οργανίστας του ιστορικού καθεδρικού ναού Νοτρ-Νταμ στο Παρίσι(2/5).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο των δορυφορικών μεταδόσεων του National Theatre Live, θα προβληθεί στις 27/4 η θεατρική παράσταση «Ερρίκος Ε΄» με πρωταγωνιστή τον Κιτ Χάρινγκτον (Game of Thrones). Το διαχρονικό δράμα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, το οποίο αποτελεί μια σπουδή στον εθνικισμό, στον πόλεμο και στην ψυχολογία της εξουσίας, σκηνοθετεί ο Μαξ Γουέμπστερ (Life of Pi) προσεγγίζοντας το κλασικό σαιξπηρικό αριστούργημα με σύγχρονη ματιά.

Ακόμη, η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζει στις 22/4 ένα αφιέρωμα στο μουσικό πνεύμα της Γαλλίας με τον μαέστρο Βύρωνα Φιδετζή στο πόντιουμ και σολίστ της βραδιάς, τον δεξιοτέχνη του πιάνου Θοδωρή Τζοβανάκη. Ενώ, η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων / Ορχήστρα Νέων in Residence του Μεγάρου ανανεώνει το ραντεβού της με τους φιλόμουσους στις 20/5, έχοντας αυτή τη φορά στο πρόγραμμά της έργα μουσικής δωματίου.

Επίσης, στο πλαίσιο του Megaron Plus και σε συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα έχει προγραμματιστεί η διάλεξη «Η γεωμετρική ανάπτυξη των αρχαίων θεάτρων του Διονύσου Ελευθερέως στην Αθήνα και του Ασκληπιείου της Επιδαύρου κατά τον 4ο αιώνα π.Χ.», με ομιλητή τον Κωνσταντίνο Μπολέτη, Δρ. αρχιτέκτονα- αναστηλωτή (23/5).

Παράλληλα, και αυτό το τρίμηνο, συνεχίζονται οι συναυλίες του δημοφιλούς κύκλου «Γέφυρες», οι παραστάσεις για το παιδικό και νεανικό κοινό και οι εκπαιδευτικές δράσεις για όλες τις ηλικίες. Τέλος, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί την έκθεση «Τόποι περισυλλογής» του Γιώργου Ξένου σε επιμέλεια της Άννας Καφέτση (η οποία πήρε παράταση έως 30/4), αλλά και ν’ απολαύσει τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις στον Κήπο του Μεγάρου, το πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινωθεί σύντομα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης