To Summer Nostos Festival του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος φτάνει στο τέλος του, ύστερα από μια ολόκληρη εβδομάδα με περισσότερες από 100 εκδηλώσεις και 700 καλλιτέχνες! Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος, τη λήξη της μεγάλης καλοκαιρινής γιορτής θα σημάνει ένα εντυπωσιακό χορογραφημένο show πυροτεχνημάτων που δεν πρέπει να χάσετε!

Νωρίτερα όμως, θα υποδεχτούμε στο Ξέφωτο κάποιους από τους παλιούς μαθητές και μέλη συγκροτημάτων που ξεπήδησαν μέσα από το περίφημο Schoolwave και τώρα επιστρέφουν ξανά στη σκηνή για το Summer Nostos Festival. Schoolwave Rewind λοιπόν με τους «απόφοιτους» Aπόλλωνα Ρέτσο, Δανάη Νίλσεν και Astrarot να κάνουν μια μοναδική εμφάνιση θυμίζοντάς μας γιατί το Schoolwave παραμένει ένα από τα σημαντικότερα νεανικά φεστιβάλ στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 20.00 θα απολαύσουμε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ, την Ιρλανδή Lisa Hannigan, αυτή τη μυστηριώδη μορφή με την κρυστάλλινη φωνή που όταν τραγούδησε για πρώτη φορά, το 2001, πλάι στον Damien Rice έκανε τους πάντες να αναζητούν να μάθουν το όνομά της. Λίγο αργότερα έγινε η αγαπημένη μας κινηματογραφική φωνή (Gravity) ενώ υμνήθηκε για το ταλέντο της από κριτικούς και κοινό που την ακολούθησαν και στην προσωπική της δισκογραφία. Η Lisa έρχεται στο Summer Nostos Festival μαζί με την περίφημη κολεκτίβα ευρωπαίων μουσικών κλασικής μουσικής s t a r g a z e με τους oποίους κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα άλμπουμ από τη συναυλία τους στο Δουβλίνο. Θα παρουσιάσουν γνωστές της επιτυχίες με μια άκρως ενδιαφέρουσα νέα προσέγγιση.

Ο Περικλής Κανάρης, διακεκριμένος Έλληνας μουσικός που ζει στη Νέα Υόρκη, είναι ο φιλοξενούμενος της Σκηνής στο Κανάλι την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ. «Ελληνική ταυτότητα με διεθνή ήχο» – ο σύντομος τρόπος για να περιγράψει κανείς τη μουσική του, ενώ στο live αυτό θα τον ακούσουμε μαζί με δύο Έλληνες και πέντε κορυφαίους διεθνείς μουσικούς που έχουν συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

Οι Choir! Choir! Choir! μας προσκαλούν σε μια διαπολιτισμική χορωδία! Μέσα από μια μη- παραδοσιακή προσέγγιση, χωρίς πρόβες και με το κοινό να έχει τον ρόλο της χορωδίας, εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να είμαστε εκεί για να μας μάθουν πώς να τραγουδάμε το αγαπημένο μας τραγούδι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεχίζεται η παρουσίαση του 77 Million Paintings του Brian Eno στον Πύργο Βιβλίων της ΕΒΕ. Πρόκειται για μια εγκατάσταση μουσικής και φωτός που διαρκώς εξελίσσεται μπροστά στον θεατή, ο οποίος μπορεί να συνδεθεί με το έργο όπως ακριβώς με έναν συμβατικό πίνακα ζωγραφικής, γνωρίζοντας όμως ότι αυτό τον συνδυασμό και τη συνέχεια εικόνων δεν πρόκειται να τα δει ποτέ ξανά.

Οι 45 εικαστικοί και οι 15 κινηματογραφιστές που βραβεύτηκαν από την ARTWORKS το 2018, παρουσιάζουν έργα τους στο Summer Nostos Festival. Οι συμμετέχοντες μας καλούν για να γνωρίσουμε τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα στο δεύτερο όροφο της ΕΒΕ και τα Νότια Μονοπάτια του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

Το μεγαλύτερο συλλογικό έργο τέχνης δημιουργείται καθ’ όλη τη διάρκεια του Summer Nostos Festival με τη συμμετοχή όλων των επισκεπτών και μοναδικό μέσο την χαρτοταινία. Τα ιδρυτικά μέλη του εικαστικού κινήματος, Tape Art, που δημιουργεί τέχνη στον δημόσιο χώρο εδώ και 30 χρόνια, βρίσκονται καθημερινά στον Φάρο εξελίσσοντας το έργο μαζί με το κοινό.

Επίσης, μη χάσετε την έκθεση Eyewitness, ένα αφιέρωμα στην τριακονταετή καριέρα και δουλειά του Γιάννη Μπεχράκη που φιλοξενείται στο Αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος με εβδομήντα από τις πιο δυνατές και επιδραστικές φωτογραφίες του Έλληνα φωτορεπόρτερ, καθώς και προβολές φωτογραφιών, video και συνεντεύξεων του. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 31 Αυγούστου.

Είσοδος ελεύθερη

Το Summer Nostos Festival διοργανώνεται και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης