Συνολικά 31 παραγωγές, 18 ξένες ομάδες από τις οποίες οι 14 έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τρεις παγκόσμιες πρεμιέρες, εξακτίνωση των παραστάσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ισχυρές νέες συνεργασίες και ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επαγγελματίες αλλά και για τους κατοίκους της Καλαμάτας, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 16 έως τις 25 Ιουλίου.

Πρόκειται για παραστάσεις χορού που συνδυάζουν διαφορετικά είδη, από σύγχρονο χορό και hip hop μέχρι ακροβατικά και σύγχρονους αστικούς αφρικανικούς χορούς. Οι καλλιτέχνες του εξωτερικού που θα παρουσιάσουν τα έργα τους στο Φεστιβάλ προέρχονται από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Ιταλία, το Ισραήλ, την Ιρλανδία, τη Νιγηρία και τη Σλοβακία. Επίσης από τις 18 ξένες ομάδες οι 14 παρουσιάζουν για πρώτη φορά το έργο τους στην Ελλάδα ενώ από τα 13 ελληνικά έργα τα τρία θα κάνουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους και ένα τη δια ζώσης πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ, μετά από την πρώτη του διαδικτυακή παρουσίαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τίτλος του φετινού προγράμματος «Σε κίνηση. Διαρκώς σε κίνηση. Μαζί; Ή μόνοι;» συνοψίζει την ανάγκη της ομάδας του Φεστιβάλ να τροφοδοτεί τη συζήτηση για την ανθρώπινη κατάσταση στη σύγχρονη εποχή μέσα από την καταγραφή της προσωπικής αλλά και της συλλογικής εμπειρίας. «Το φετινό θέμα μας για τη σημασία της κοινότητας και το ρόλο του κάθε προσώπου μέσα σε αυτή αφορά τη συνύπαρξη ανθρώπων παντού και πάντα», σημείωσε μεταξύ άλλων η Λίντα Καπετανέα, καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που παρουσίασε την Τετάρτη (2 Ιουνίου 2021) διαδικτυακά το πρόγραμμα της 27ης διοργάνωσης.

Λίντα Καπετανέα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μας ενδιαφέρει», προσέθεσε, «να μιλήσουμε για τη διαρκή ανάγκη δημιουργίας κοινού τόπου συνάντησης, συνεννόησης και συνύπαρξης ως βασικών τρόπων επιβίωσης αλλά και ευημερίας. Οι καλλιτέχνες που έχουμε καλέσει φέτος, μιλούν μέσα από τη γλώσσα του χορού και τη δύναμη του σώματος, ξεδιπλώνοντας τις ιστορίες τους επί σκηνής και μας ζητούν να διαισθανθούμε όλες τις έννοιες που απορρέουν από τη σχέση κοινότητας και προσώπου. Είναι έννοιες όπως η εμπιστοσύνη, η αλληλεγγύη και η αποδοχή. Είναι έννοιες όπως η σύγκρουση, η διαπραγμάτευση, η αυτονομία, η ατομική ταυτότητα και η ελευθερία. Δεν είναι ούτε αυτονόητες ούτε δεδομένες».

«Στον προγραμματισμό του Φεστιβάλ ξεχωρίζει φέτος η διάκριση των εκδηλώσεων στην Κεντρική και στην Εναλλακτική Σκηνή, παραστάσεις στον δημόσιο χώρο της Καλαμάτας, αλλά και σε εναλλακτικούς χώρους. Ιδιαίτερη σημασία, ξεχωριστή βαρύτητα, θα έλεγα, έχει η παρουσία του Φεστιβάλ σε χώρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εκτός Καλαμάτας. Ένα πιλοτικό πρόγραμμα που εκφράζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εξωστρέφεια του Φεστιβάλ και τη σχέση του με τον τόπο, την Πελοπόννησο, την εκτός Καλαμάτας Πελοπόννησο», δήλωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Στις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, σε στενή συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ήταν ένα από τα ελάχιστα διεθνή φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκαν ζωντανά το 2020, και μάλιστα με υποδειγματικό τρόπο, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, διατηρώντας τον διεθνή του χαρακτήρα και χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα και το υψηλό επίπεδο των συμμετοχών. Πειραματίστηκε με καινοτόμες λύσεις στη διοργάνωση των εκδηλώσεων, τόσο στο Μέγαρο Χορού όσο και σε υπαίθριους, δημόσιους χώρους, και κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερους από 3.500 θεατές», υπογράμμισε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, που μεταξύ άλλων στάθηκε ιδιαίτερα «στον κοινωνικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Φεστιβάλ, καθώς φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα προσφέρει στο κοινό 16 υπαίθριες παραστάσεις χορού στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο για όλους».

«Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού αποτελεί τον πρεσβευτή της όμορφης πόλης της Καλαμάτας στο χώρο του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στα 26 χρόνια της συνεχούς παρουσίας του, το φεστιβάλ καταξιώθηκε στην Ελλάδα και στον κόσμο και καταξιώθηκε για την πρωτοπορία και για την ποιότητά του. Ως πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, συνδεδεμένος με τα δεκατρία από τα 26 φεστιβάλ, όπως και με την κατασκευή του Μεγάρου Χορού, στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις αυτόν τον σπουδαίο, τον καταξιωμένο θεσμό», τόνισε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.

«Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας -θεσμός που μετρά 27 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας- με την ποιότητα που το χαρακτηρίζει, έχοντας την έμπρακτη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και τη συνεργασία της Περιφέρειας, αλλά κυρίως έχοντας αναπτύξει μία μοναδική σχέση με την κοινωνία, διαθέτει γερά θεμέλια και τα εχέγγυα της επιτυχίας. Είμαστε υπερήφανοι για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Νοιώθουμε δε, χρέος να εργαζόμαστε ώστε κάθε χρόνο να γίνεται καλύτερο, να προσφέρει υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και να γράφει λαμπρές σελίδες ιστορίας στο βιβλίο του Πολιτισμού μας», σημείωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Αθανάσιος Βασιλόπουλος.

Όπως υπενθυμίζουν οι διοργανωτές, το καλοκαίρι του 2020, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ήταν από τα ελάχιστα Φεστιβάλ παγκοσμίως που κατάφεραν όχι μόνο να μην αναβληθούν αλλά και να πραγματοποιηθούν διά ζώσης, παρουσιάζοντας ένα πλήρες πρόγραμμα με διεθνείς μετακλήσεις και ελληνικά σχήματα και εξασφαλίζοντας συνθήκες απόλυτης ασφάλειας για το κοινό, τους εργαζόμενους και τους καλλιτέχνες. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το φετινό Φεστιβάλ είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας της Καλλιτεχνικής Διευθύντριάς του, Λίντας Καπετανέα, και του δημάρχου Καλαμάτας, Αθανάσιου Βασιλόπουλου, με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας ΦΑΡΙΣ, Παντελή Δρούγα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΦΑΡΙΣ.

Τον Απρίλιο του 2021, οι παραπάνω θεσμικοί φορείς υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση που διασφαλίζει το πλαίσιο συνεργασίας και τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για την ανάπτυξη του Φεστιβάλ την επόμενη τριετία: Η σύμβαση προβλέπει την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού του Φεστιβάλ για τα έτη 2021-2023 και περιλαμβάνει την ενίσχυση της λειτουργίας του θεσμού με δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, την τόνωση της παρουσίας του στην πόλη της Καλαμάτας, την ενίσχυση των συνεργασιών και της εξωστρέφειας σε διεθνές επίπεδο, τη στήριξη Ελλήνων καλλιτεχνών, τη συμμετοχή σε διαπεριφερειακές πρωτοβουλίες, τη συνομιλία με όλες τις μορφές τέχνης, το άνοιγμα σε όλο και νεότερες ηλικιακές ομάδες, την επένδυση στην υψηλού επιπέδου εκπαίδευση των χορευτών και την ανάπτυξη του κοινού, μέσα από συμμετοχικές και εκπαιδευτικές δράσεις.

Το αμιγώς καλλιτεχνικό πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 25 Ιουλίου 2021 και αποτελείται από τις παραστάσεις της Κεντρικής Σκηνής/Main Stage στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας και στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, τις μικρότερης κλίμακας παραγωγές στο Black Box, την Εναλλακτική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας και τις παραστάσεις στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας. Παράλληλα, από τις 9 Ιουλίου έως τις 25 Ιουλίου θα διεξαχθούν τα σεμινάρια και τα εργαστήρια του εκπαιδευτικού προγράμματος για επαγγελματίες αλλά και για πολλές ειδικές ομάδες κοινού, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Καλαμάτας.

Όπως και την περσινή χρονιά, το Φεστιβάλ θα ακολουθήσει και φέτος πιστά το υγειονομικό πρωτόκολλο των αρμόδιων αρχών και τα εξειδικευμένα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας για τους χώρους τέχνης και πολιτισμού, όπως αυτά ορίζονται και προσαρμόζονται διαρκώς από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το πλήρες πρόγραμμα του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του https://kalamatadancefestival.gr/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης