Η ταινία Triangle of Sadness του Ρούμπεν Έστλουντ πήρε τον Χρυσό Φοίνικα στο 75ο Φεστιβάλ Καννών, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο (28/05).

Είναι ο δεύτερος Χρυσός Φοίνικας που παίρνει ο Σουηδός σκηνοθέτης στις Κάννες. Πρόκειται για μια όξινη σάτιρα των υπερπλούσιων και των ταξικών σχέσεων στις δυτικές κοινωνίες. Η ταινία του γυρίστηκε στη Χιλιαδού, στην Εύβοια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νοτιοκορεάτης Σονγκ Κανγκ-χο κερδίζει το βραβείο ανδρικού ρόλου

Ο Νοτιοκορεάτης σταρ Σονγκ Κανγκ-χο, 55 ετών, κέρδισε το βραβείο ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία “Broker” του Ιάπωνα σκηνοθέτη Χιροκάζου Κόρε-Έντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αγαπημένος ηθοποιός του συμπατριώτη του Μπονγκ-Τζουν-χο, και πρωταγωνιστής της ταινίας του “Παράσιτο”, που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα το 2019, υποδύεται σε αυτήν την ταινία του Κόρε-Έντα έναν άνδρα που εμπλέκεται σε εμπορία βρεφών…

«Είμαι πολύ ευτυχής για όλη μου την οικογένεια», είπε τελείως λιτά παραλαμβάνοντας το βραβείο του στις Κάννες.

Η Ιρανή Ζαρ Αμίρ Εμπραχίμι το βραβείο γυναικείου ρόλου

Ακόμη η Ιρανή ηθοποιός Ζαρ Αμίρ Εμπραχίμι, η οποία αναγκάστηκε να φύγει από το Ιράν για τη Γαλλία το 2008 έπειτα από ένα σεξουαλικό σκάνδαλο, απέσπασε απόψε το βραβείο γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο θρίλερ του Αλί Αμπάσι “Holy Spider”. Στα γαλλικά ο τίτλος του φιλμ νουάρ είναι “Les nuits de Mashhad” (Οι νύχτες της Μασχάντ).

Η ηθοποιός μίλησε στα φαρσί κατά την παραλαβή του βραβείου της. “Απόψε έχω την αίσθηση ότι είχα ένα πολύ μεγάλο ταξίδι πριν φτάσω εδώ σε αυτή τη σκηνή (…) ένα ταξίδι που σημαδεύτηκε από ταπεινώσεις”, είπε, ευχαριστώντας τη Γαλλία που τη δέχθηκε.

Η Γαλλίδα Κλερ Ντενί και o Βέλγος Λούκας Ντοντ μοιράζονται το Μέγα Βραβείο

Το Grand Prix, το Μέγα Βραβείο του Φεστιβάλ των Καννών, τη δεύτερη σημαντικότερη διάκριση του θεσμού, μοιράζονται η Γαλλίδα Κλερ Ντενί για την ταινία της “Stars at noon” (Αστέρια του Απομεσήμερου) και ο 31 ετών Βέλγος σκηνοθέτης Λούκας Ντοντ, ο βενιαμίν του διαγωνιστικού τμήματος, για την ταινία “Close”.

Το βραβείο για την καλύτερη ταινία μικρού μήκους, πήγε στο The Water Murmurs του Κινέζου σκηνοθέτη Chen Jianying. Η ταινία ακολουθεί μια γυναίκα που αποχαιρετά τον παιδικό της φίλο πριν καταστραφεί η πόλη στην οποία μεγάλωσαν.

Η Χρυσή Κάμερα, το βραβείο καλύτερης πρώτης ταινίας, πήγε στην ταινία War Pony από τους σκηνοθέτες Gina Gammell και Riley Keough. Το War Pony ήταν μία από τις αγαπημένες ταινίες του κοινού στις φετινές Κάννες. Πήρε επίσης την πολυπόθητη διάκριση Palm Dog για την καλύτερη ερμηνεία του σκύλου για το γκρίζο κανίς Brittany, που υποδύεται το Beast.

Ειδική μνεία έγινε στον Ιάπωνα σκηνοθέτη Chie Hayakawa για το Plan 75, ντοκιμαντέρ επιστημονικής φαντασίας που διαδραματίζεται σε μια μελλοντική Ιαπωνία όπου η κυβέρνηση έχει διατάξει την ευθανασία για όλους άνω των 75 ετών.

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φετινού διαγωνισμού, Γάλλος ηθοποιός Vincent Lindon, ζήτησε να σπάσει η παράδοση των Καννών, ζητώντας από τις Κάννες να δώσουν στην τρέχουσα κριτική επιτροπή «άλλα τέσσερα χρόνια» στο τιμόνι για να κρίνει τα μελλοντικά φεστιβάλ. Ο Λίντον επιβλέπει μια ομάδα τεσσάρων ανδρών – μαζί με τον Λίντον κρίνουν οι σκηνοθέτες Asghar Farhadi, Jeff Nichols και Joachim Trier – και τρεις γυναίκες: η Rebecca Hall, η Noomi Rapace και η Deepika Padukone.

Η κριτική επιτροπή είχε μια δύσκολη επιλογή φέτος. Δεν υπήρξε ξεκάθαρος υποψήφιος για τον Χρυσό Φοίνικα του 2022, με πολλές από τις 21 ταινίες στον επίσημο διαγωνισμό να διχάζουν κοινό και κριτικούς.

Τα βραβεία του 75ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών:

Χρυσός Φοίνικας

«Triangle of Sadness» του Ρούμπεν Όστλουντ

Μέγα Βραβείο

Εξίσου στα «Close» του Λούκας Ντοντ και «Stars at Noon» της Κλερ Ντενί

Σκηνοθεσία

Τσαν-γουκ Παρκ για το «Decision to Leave»

Ανδρική Ερμηνεία

Σονγκ Κανγκ-χο για το «Broker» του Χιροκάζου Κόρε-Έντα

Γυναικεία Ερμηνεία

Ζάχρα Αμίρ Εμπραχίμι από το «Holy Spider» του Αλί Αμπάσι

Βραβείο Επιτροπής

Εξίσου στα «ΕΟ» του Γέρζι Σκολιμόφσκι και «Τα Οκτώ Βουνά» των Φέλιξ Βαν Γκρόνινγκεν και Σαρλότ Βάντερμιρς

Σενάριο

«Boy From Heaven» του Ταρίκ Σάλεχ

Τιμητικός Χρυσός Φοίνικας για τα 75 χρόνια του Φεστιβάλ: Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν για το «Tori et Lokita»

Χρυσή Κάμερα

«War Pony» των Ράιλι Κιού και Τζίνα Γκάμελ

Ειδική Μνεία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη

«Plan 75» της Τσίε Χαγιακάουα

Χρυσός Φοίνικας ταινίας μικρού μήκους

«The Water Murmurs» της Τζάνγινγκ Τσεν

Ειδική Μνεία ταινίας μικρού μήκους

«Lori» του Αμπινάς Μπικράμ Σαχ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης