Η Γαλλίδα κινηματογραφίστρια της Νουβέλ Βαγκ Ανιές Βαρντά πέθανε την περασμένη νύκτα σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μέλη της οικογένειάς της και το περιβάλλον της.

«Η σκηνοθέτις και καλλιτέχνις Ανιές Βαρντά απεβίωσε στο σπίτι της τη νύκτα της Πέμπτης 29 Μαρτίου 2019 από καρκίνο. Γύρω της είχε την οικογένειά της και τους οικείους της», ανέφεραν σε ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είχε γεννηθεί στο Βέλγιο το 1928 από Έλληνα πατέρα και Γαλλίδα μητέρα. Κατά πολλούς ήταν εκείνη που στις αρχές της δεκαετίας του 1950 «προφήτευσε» στη μεγάλη οθόνη αυτό που θα επακολουθούσε από τους Φρανσουά Τριφό και Ζαν-Λυκ Γκοντάρ. Ο τίτλος «μητέρα της Νουβέλ Βαγκ» την ακολουθούσε μέχρι το τέλος της ζωής της. Και η ίδια ως το τέλος αυτής της πορείας εργαζόταν. Το 2017 ήταν υποψήφια για Όσκαρ Ντοκιμαντέρ για το «Visage Villages».

«Με τις ταινίες μου ήθελα πάντα να κάνω τους ανθρώπους να βλέπουν το βάθος. Δεν ήθελα να δείχνω πράγματα, αλλά να προσφέρω στους ανθρώπους την επιθυμία να δουν» είχε πει. Και το έκανε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βαρντά είχε κάνει αμέσως αίσθηση. Το 1954 χωρίς καν να έχει σπουδάσει κινηματογράφο ή να έχει οποιαδήποτε εμπειρία από τη βιομηχανία του σινεμά, γυρίζει το «Le Point Courte», το οποίο θεωρείται από τους κριτικούς ένας προάγγελος αντίστοιχων έργων από τους άνδρες συναδέλφους της.

Ακολουθεί, το 1962 το εμβληματικό «Cléo de 5 à 7» («Η Κλεό από τις 5 ως τις 7»).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης