Η 11χρονη Γιτζί (Yi-Jie) είναι ένα από τα πολλά παιδιά που ζουν σε μια απέραντη χωματερή στην κινεζική ύπαιθρο, παιδιά που μαθαίνουν για τον έξω κόσμο μέσα από πεταμένες εφημερίδες και περιοδικά. Βιώνει την ευτυχία και τη δυστυχία ανάμεσα στα απορρίμματα και ονειρεύεται να πάει σχολείο, να αποκτήσει φίλους, να γευτεί αληθινά φρούτα. Ο ιδιοκτήτης του τοπικού εργοστασίου ανακύκλωσης, στο οποίο εργάζονται οι γονείς της, όταν έχει διάθεση, μαθαίνει στην 11χρονη να γράφει και να διαβάζει. Θα καταφέρει η Γιτζί να καθίσει σε μία σχολική τάξη για να μορφωθεί και να ξεφύγει ή θα διαδεχθεί τους γονείς της σε αυτό περιβάλλον ως αναλφάβητη εργάτρια;

 Με το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «Plastic China» του Jiu-Liang Wang κλείνει το Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη (MOMUS Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) και την Κυριακή στην Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη), ο κύκλος των ανοιξιάτικων προβολών για το ευρύ κοινό του Kinderdocs, του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Τα θέματα του ντοκιμαντέρ, το σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα των πλαστικών απορριμμάτων και οι συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων ανθρώπων στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο θα βρεθούν στο επίκεντρο συζήτησης με το κοινό και με ειδικούς, μετά το τέλος των προβολών.

Στη Θεσσαλονίκη διοργανώνεται, σήμερα το πρωί, ειδική προβολή για σχολεία, με καλεσμένη την Ολυμπία Παπαδοπούλου, περιβαλλοντολόγο από την Τero, IKE.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ για όλη την οικογένεια και παιδιά από Ε’ Δημοτικού και πάνω, πραγματοποιείται αύριο, Σάββατο 16 Μαρτίου (12.00-14.00), στο MOMUS Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με καλεσμένο εκπρόσωπο της περιβαλλοντικής οργάνωσης για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων iSea.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Κυριακή 17 Μαρτίου, γονείς και μαθητές από Ε’ Δημοτικού και πάνω, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το «Plastic China» στην Αθήνα, στο Μουσείο Μπενάκη (12.00-14.00) και στη συνέχεια να συζητήσουν με καλεσμένους από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και το Δίκτυο Μεσόγειος S.O.S.

Το KinderDocs – Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, με προβολές και δράσεις, τις καθημερινές για σχολεία και το Σαββατοκύριακο για όλη την οικογένεια.

Το Φεστιβάλ απευθύνεται σε παιδιά και νέους από 9 ετών, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, καθώς και όλους όσοι αγαπούν την τέχνη του ντοκιμαντέρ.

Οι ταινίες αποκαλύπτουν στα παιδιά και τους νεαρούς θεατές όλες τις πτυχές της αληθινής ζωής και όψεις του σύγχρονου κόσμου που έχουν άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στη ζωή τους, ανοίγοντας παράθυρα στην καθημερινότητά τους και προσφέροντας ευκαιρίες για προβληματισμό και συζήτηση. Στα ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστούν παιδιά και νέοι και η θεματολογία τους είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, το σχολικό περιβάλλον, οι διαφορετικοί πολιτισμοί, η μετανάστευση, η παιδική εργασία, οι επιστήμες, το μέλλον. Όλες οι ταινίες προβάλλονται στην αυθεντική τους γλώσσα, με ελληνικούς υπότιτλους και διαθέτουν ηλικιακή σήμανση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης