Tο Χάρβαρντ τιμά τον Γιάννη Σμαραγδή

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019, 12:59
Tο Χάρβαρντ τιμά τον Γιάννη Σμαραγδή

Τιμητικό αφιέρωμα προς τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή οργανώθηκε πριν από λίγο καιρό από το τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε συνεργασία με Έλληνες διδάσκοντες του ΜΙΤ. Προβλήθηκαν τρεις ταινίες του σκηνοθέτη («Καβάφης, «El Greco», «Καζαντζάκης» και η ανταπόκριση του κοινού ήταν ενθουσιώδης.

Η ταινία «Καζαντζάκης» του καταξιωμένου σκηνοθέτη απέσπασε και Βραβείο Φωτογραφίας στην Ιταλία

Έγκυρο ελληνικό έντυπο του εξωτερικού, εν πλήρη γνώση του τρόπου που λειτουργούν οι ταινίες του Γιάννη Σμαραγδή, περιέγραψε με τον καλύτερο τρόπο αυτό που συμβαίνει με αυτές τις ταινίες στο εξωτερικό:

«Οι τρεις ταινίες του Γιάννη Σμαραγδή είναι ο καλύτερος πρεσβευτής του Ελληνισμού εκτός Ελλάδος».

Όμως, ξεχωριστή σημασία για τον σκηνοθέτη ήταν το τιμητικό αφιέρωμα που οργανώθηκε από το τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε συνεργασία με τους εξέχοντες Έλληνες διδάσκοντες του ΜΙΤ. Προβλήθηκαν οι τρεις ταινίες του σκηνοθέτη Καβάφης, El Greco, Καζαντζακης, με εξαιρετική επιτυχία.

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος στην ταινία Καζαντζάκης

Το αφιέρωμα ξεκίνησε με την τελευταία ταινία Καζαντζάκης και ο συντονιστής του αφιερώματος Αριστείδης Καραλής (Research Scientist in nanophotonics στο MIT), έγραψε:

«Η προβολή της ταινίας Καζαντζάκης πήγε υπέροχα! Είχαμε πάρα πολύ κόσμο, πολύ περισσότερο από όσο περιμέναμε, οπότε αναγκαστήκαμε να δείξουμε την ταινία σε 2 διαφορετικές αίθουσες ταυτόχρονα! Ήρθαν καθηγητές από διάφορα πανεπιστήμια. Στο τέλος της προβολής, φυσικά έπεσε πολύ χειροκρότημα! Από τη μεριά μου, να σας συγχαρώ για την ταινία! Ήταν πραγματικά, πολύ ευαίσθητη. Πέραν από την προφανώς εκπληκτική φωτογραφία και μουσική, εμένα μου άρεσε πολύ ο τρόπος που παρουσιάσατε πώς διαφορετικά άτομα (ο Χριστός, ο Βούδας, ο Λένιν, ο πατέρας του κι ο Ζορμπάς) κι οι ιδέες που εκπροσώπευαν μάχονταν διαρκώς στο κεφάλι του Καζαντζάκη, οδηγώντας τον έτσι να βγάλει αυτήν τη μάχη στο χαρτί. Όταν ανακοίνωσα ότι θα κάνουμε τριλογία, οι θεατές αντέδρασαν με ενθουσιασμό».

Ο Νικ Άσντον στην ταινία El Greco

Το ίδιο έγινε και με την ταινία El Greco. «Πάρα πολύ ωραία, όπως και την άλλη φορά και καλύτερα! Εκπληκτικό cinematography, ως συνήθως, και το θέμα ήταν πολύ πρόσφορο για κάτι τέτοιο: Όλη η ταινία ήταν ένας πίνακας. Ένας Ρουμάνος, που ήρθε ανελλιπώς σε όλες τις ταινίες, με έπιασε στο τέλος και μου είπε: «Εκπληκτική εικόνα. Η καλύτερη από τις 3 ταινίες. Πρόσεξες ότι μερικές σκηνές, όπου το φως έμπαινε στο δωμάτιο από μία πλευρά, ήταν ίδιες με πίνακες του Vermeer; Ευχαριστούμε που φέρνετε τέτοιες καλές Ευρωπαϊκές ταινίες, γιατί δεν υπάρχουν στην Αμερική. Καλή επιτυχία στον «Καποδίστρια». Ανυπομονούμε να τη δείξουμε, όταν την τελειώσετε με το καλό! Ευχαριστούμε και πάλι από καρδιάς για την ευκαιρία να δείξουμε τα έργα αυτά και συνάμα να μάθουμε για μεγάλους Έλληνες δημιουργούς. Και οι ταινίες και οι βιογραφίες τους ήταν τρομερός εμπλουτισμός της πολιτισμικής παιδείας της απόδημης νεολαίας μας και όχι μόνο».

Ο Δημήτρης Καταλειφός στην ταινία Καβάφης

Με τον ίδιο ενθουσιασμό παρακολούθησαν οι θεατές και την ταινία Καβάφης.

Επειδή ο σκηνοθέτης δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, έστειλε το παρακάτω κείμενο:

«Ας μου επιτραπεί να θυμίσω την πρώτη προβολή της ταινίας Καβάφης το 1997 την οποία παρακολούθησαν καθηγητές του Harvard και του ΜΙΤ, διεθνούς κύρους…
Ένας από αυτούς ήταν ο περιώνυμος καθηγητής, «ο δικός μας» Μάικλ Δερτούζος, καθηγητής του Bill Gates και άλλων, που μου είχε πει μετά την προβολή: «Σας ευχαριστώ πολύ και κυρίως σας ευχαριστώ γιατί μου θυμίσατε τι ΔΕΝ πρέπει να ξεχάσουμε εμείς οι άνθρωποι της επιστήμης για το μέλλον της Ανθρωπότητας:
την ευαισθησία».

Το κείμενο διαβάστηκε και χειροκροτήθηκε με ενθουσιασμό.

«Η προβολή της ταινίας «Καβάφης» πήγε και πάλι εξαιρετικά! Είχαμε πάλι πολύ κόσμο. Έχοντας πλέον δει τις ταινίες σας, μπορώ να πω ότι έχετε την ικανότητα να αποδίδετε μια εκπληκτική ατμόσφαιρα στις ταινίες σας. Ίσως είναι αυτή η «ευαισθησία», στην οποία αναφέρεστε, που εκφράζετε εν μέρει με τις μαγικές φωτογραφικές σας λήψεις και τη σαγηνευτική μουσική. Αυτό διατύπωσαν και όλοι, με όσους μίλησα μετά την ταινία. Ευχαριστούμε πολύ για όλα. Απολαμβάνουμε όλοι στο μέγιστο αυτό το ταξίδι στις ταινίες του Σμαραγδή και της Ελληνικής τέχνης!», έγραψε ο Αριστείδης Καραλής.

Όταν ο Γιάννης Σμαραγδής βρέθηκε στην προβολή του Harvard το 1997, δώρισε ένα λεύκωμα της ταινίας που είχε κυκλοφορήσει τότε (και είναι πλέον εξαντλημένο) στην Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου. Τώρα, απευθυνόμενος στην υπεύθυνη του τμήματος Κλασικών Σπουδών, κυρία Καλλιόπη Δούρου και συνδιοργανώτρια του τιμητικού αφιερώματος, έστειλε πάλι ένα βιβλίο του στοχαστή συγγραφέα Μίμη Τσακωνιάτη Γιάννης Σμαραγδής: Ο Αρχιτέκτονας της Ψυχής, Καλή σου νύχτα κυρ Αλέξανδρε ακριβώς γιατί είναι και αυτό εξαντλημένο πλέον. Μαζί με αυτό, έστειλε τα DVD των ταινιών Καβάφης και Καζαντζάκης υπογεγραμμένα για τις ανάγκες του τμήματος Κλασικών Σπουδών και της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Ο Καζαντζάκης ταξιδεύει, αποθεώνεται και βραβεύεται με το Βραβείο Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ischia στην Ιταλία

Εν τω μεταξύ, το ταξίδι της ταινίας Καζαντζάκης ξεκίνησε εκτός Ελλάδος με την βράβευση στο φεστιβάλ Χιούστον με 4 βραβεία (Καλύτερης Ταινίας, Φωτογραφίας, Μουσικής, Α’ Ανδρικού) και δυο υποψηφιότητες (Α’ Γυναικείου, Β’ Ανδρικού ) και με τον θερμό θαυμασμό του Κριτικού Κινηματογράφου Νικ Νίκολσον, ιδρυτή του Houston Film Critics Society που έγραψε: «I loved Kazantzakis!» (Λάτρεψα την ταινία Καζαντζάκης!). Έκτοτε, μέχρι και σήμερα όπου κι αν έχει προβληθεί, σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, η ταινία αποθεώνεται.

Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ischia, στην Ιταλία όπου ο Άρις Σταύρου απέσπασε το Βραβείο Φωτογραφίας.

Επίσης, πρόσφατα προβλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σιγκαπούρης, ανάμεσα σε άλλες ευρωπαϊκές ταινίες. Ο Καζαντζάκης αποθεώθηκε, οι θεατές εν τέλει δεν χωρούσαν στην αίθουσα (και αυτό έγινε μόνο στην συγκεκριμένη ταινία), στο τέλος της προβολής καταχειροκροτήθηκε και θεωρήθηκε από όλους τους θεατές και εμπλεκόμενους ως η καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ. Μάλιστα, η Πρέσβειρα της Γαλλίας στη Σιγκαπούρη δήλωσε δημόσια τον θαυμασμό της για τον επιπρόσθετο λόγο ότι συμπαραγωγός της ταινίας είναι η Γαλλία.

Σε αντίστοιχο φεστιβάλ Ευρωπαϊκών ταινιών στο Τορόντο, παραβρέθηκε η ηθοποιός Μαρίνα Καλογήρου που έζησε μια αποθέωση «ουρά ένα ολόκληρο τετράγωνο. Ο κόσμος να κλαίει. Δε με άφηναν να φύγω. Μου φιλούσαν τα χέρια».

Το ίδιο έγινε στη Νέα Υόρκη, όπου o διευθυντής του Hellenic Film Society, James DeMetro έγραψε:

«Η προβολή της ταινίας Καζαντζάκης την Κυριακή στο Museum of the Moving Image ήταν ένας θρίαμβος!
Θα πρέπει να είστε πολύ περήφανοι. Το χειροκρότημα ήταν συνεχές μετά το τέλος της ταινίας και με όσους μίλησα είχαν κάτι θετικό να πουν για την ταινία. Δεν άκουσα κανένα αρνητικό σχόλιο, ενώ συνήθως τα ακούω και αυτά. Πιστέψτε με, ήταν μια από τις καλύτερες προβολές ταινίας που είχαμε ποτέ».

Όμοιες ήταν και οι αντιδράσεις του καθ´ ολοκληρίαν μη Ελλήνων θεατών στην αποθεωτική προβολή της ταινίας στην UNESCO στο Παρίσι, όπου το κοινό χειροκροτούσε όρθιο επί πέντε λεπτά!!!

Θυμίζουμε ότι η ταινία Καζαντζάκης έχει εκχωρηθεί αφιλοκερδώς στο Υπουργείο Εξωτερικών και στην Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού για την πολιτιστική διπλωματία της χώρας και όπου προβάλλεται στο εξωτερικό, γνωρίζει πάντα την ίδια θερμή υποδοχή.


Η ταινία «Καποδίστριας» προετοιμάζεται για το 2021, επέτειο των 200 χρόνων από την απελευθέρωση της Ελλάδος

Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς ο Γιάννης Σμαραγδής με τους συνεργάτες του προετοιμάζουν την ταινία Καποδίστριας, που στηρίζεται πάνω στο βίο του μεγαλύτερο Έλληνα πολιτικού τον Ιωάννη Καποδίστρια που αγαπήθηκε από το λαό, όσο κανένας άλλος, που δυστυχώς δολοφονήθηκε από Ελληνικά χέρια.
Η ταινία έχει σαν στόχο να αναδείξει τον μεγάλο αυτό άνθρωπο που όλοι μας «ξέρουμε», αλλά κατ’ ουσίαν δεν τον «γνωρίζουμε»…

Το σενάριο έχει ολοκληρωθεί από τον σκηνοθέτη, τον συγγραφέα Δημήτρη Νόλλα με την συνεργασία της βραβευμένης Αγγλίδας σεναριογράφου Jackie Pavlenko, συνεργάτιδας του σκηνοθέτη τόσο στην ταινία EL GRECO, όσο και στην ταινία Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι.
Τα γυρίσματα θα αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν, ώστε να είναι έτοιμη το 2021.
Βαθύτατη επιθυμία του σκηνοθέτη είναι να εκχωρήσει την ταινία αφιλοκερδώς στην διάθεση του Υπουργείου Πολιτισμού (αν το επιθυμεί) για τις ευρύτερες εκδηλώσεις της επετείου των 200 χρόνων από την Απελευθέρωση της χώρας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και Ρωσία, Ελβετία, Γαλλία κ.α.

Επίσης, όταν η ταινία ολοκληρώσει τον κύκλο της στις κινηματογραφικές αίθουσες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και αυτή η ταινία να παραχωρηθεί αφιλοκερδώς στο Υπουργείο Εξωτερικών για την πολιτιστική διπλωματία της χώρας.

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019, 13:03